Kommunen och två privata leverantörer utför hemtjänsten efter 2025

händer som håller i varandra

Framtidens hemtjänst ska utföras av Södertälje kommun och två privata leverantörer. Kommunen står för 60 procent och de privata för 40 procent.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Det var under kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 som beslutet om fördelning av utförarandelar inom hemtjänsten fattades. Det betyder att kommunen inte förlänger nuvarande ramavtal med privata hemtjänstutförare. Avtalet löper till december 2025, och en ny upphandling ska genomföras innan dess.

I Södertälje kommun finns idag hemtjänst som bedrivs i kommunal och privat regi. Beslutet har varit att 60 procent ska ske i kommunal regi och 40 procent ska utföras av privata leverantörer fördelat på fyra procentandelar.

Skillnaden i det nya avtalet som ska gälla efter 2025 är att de privata leverantörerna får större procentuell andel jämfört med tidigare.

Justeringar har behövt göras genom åren, dels med anledning av svårigheter att få in kvalificerade anbud, dels med anledning av avtal som hävts. Det har bidragit till att den beslutade fördelningen inte kunnat genomföras fullt ut.