Arkitektur och gestaltning
Dela
Arkitektur och gestaltning spelar en avgörande roll för en hållbar samhällsutveckling med attraktiva och trygga livsmiljöer. Nya byggnader och platser ska utformas med respekt för befintliga värden samtidigt som de ska bidra med nya kvaliteter. Södertälje kommun ska ligga i framkant, vara innovativ och hitta nya, miljövänliga sätt att bygga på, både i staden, i tätorterna och på landsbygderna.
Planeringsinriktning expand_less expand_more
Planeringsinriktning – så här gör vi för att uppnå målen
- Med hjälp av god och värdeskapande arkitektur ska Södertälje fortsätta att utvecklas till en bra plats leva på, besöka och vara verksam i. Varje samhällsbyggnadsprojekt ska bidra till att stärka Södertäljes unika karaktärer och bidra till ökad attraktivitet, trygghet och folkhälsa.
- Alla tillägg och förändringar i staden, tätorterna och på landsbygderna ska ske med hänsyn till den specifika platsen och eventuella kulturmiljövärden, samt utgå från en tydlig arkitektonisk idé.
- Utformningen av offentliga rum som torg, gator, parker, broar och kajer ska vara väl gestaltad och stärka den upplevda tryggheten. De ska bjuda in till aktiviteter och möten mellan människor och det ska finnas närvaro av konst.
- Extra höga ambitioner på samskapande för arkitektonisk kvalitet, innovationskraft och hållbarhet ska ställas på nyckelprojekt i strategiska lägen som ska bidra till att stärka och utveckla Södertäljes identitet och attraktivitet i samklang med det redan byggda.
- Kommunens eget byggande och förvaltande ska vara föredömligt när det gäller arkitektonisk kvalitet, innovationskraft för hållbarhet samt närvaro av konst.
- Södertäljes befintliga arkitektur, med hög kvalitet från olika tider men även ny värdeskapande arkitektur, är betydelsefull och ska lyftas fram för att bidra till att öka kunskap och skapa stolthet om platsen. Ett arkitekturpris och en stadsutställning kan bidra till detta.
Länkar
Arkitekturens roll expand_less expand_more
Arkitekturen sätter ramarna för livet i såväl staden och tätorterna som på landsbygderna. Hur den byggda miljön är utformad har betydelse för upplevelsen av trygga och attraktiva miljöer. Samhällsbyggandet kan användas aktivt för att motverka segregation och ohälsa och för att främja gröna samband. Därför är utformningen av nya arkitektoniska tillägg, både i helhet och i detalj, och förvaltningen av befintliga byggnader och offentliga rum i hela kommunen en viktig demokratifråga. Det handlar om tillgången till goda kvaliteter i vardagslivet i hemmet, parken, torget, affären, arbetsplatsen, skolan och gatan men även om tillgången till kultur, idrott, rekreation och nöjesliv.
Arkitekturen kan även fungera identitetsskapande och bidra till att skapa stolthet över en plats, vilket i sin tur bidrar till ökad gemenskap och trygghet. Arkitekturen är också avgörande för orienterbarhet och läsbarhet av olika uttryck och tidsepoker i staden, tätorterna och landsbygderna. Det är därför nödvändigt med höga gestaltnings- och hållbarhetsambitoner och ett värdeskapande förhållningssätt hos alla aktörer som är en del av samhällsbyggandet i olika skeden och skalor i Södertälje.
Öka attraktivitet, trygghet och folkhälsa expand_less expand_more
Arbetet med arkitektur och gestaltning i Södertälje ska främja en attraktiv och trygg livsmiljö för alla invånare och besökare i hela kommunen. Tillkommande bebyggelse ska bidra till att forma nya stadsrum, överbrygga barriärer, öka den upplevda tryggheten, och komplettera området med behovet av till exempel bostads- eller verksamhetsutbud. Såväl vardaglig som mer exklusiv arkitektur ska bidra till god folkhälsa, främja ekologiska samband och ny teknik för en hållbar klimatomställning. Utformningen ska alltid vara universell för att passa så många som möjligt. Särskild hänsyn ska tas till behoven hos barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Gestaltningsidé och omsorg om platsen för att skapa mervärden expand_less expand_more
Södertälje har en mångfald av arkitektur som präglas av det unika läget med stadens närhet till Södertälje kanal och landsbygdernas närhet till Mälaren och Östersjön.
Arkitekturen representerar uttryck från olika tider och funktioner och många byggnader och offentliga rum har höga konstnärliga och kulturhistoriska värden samt kontakt med natur och vatten. När nya byggnader och platser utvecklas skapas våra framtida kulturmiljöer. Nya byggnader och platser ska utformas i samklang med omgivande bebyggelse och landskap och bidra till ökad hållbarhet.
All ny- och ombyggnation ska grunda sig i en utförlig analys av såväl plats som kontext, oavsett om det är i staden, tätorterna eller på landsbygden. I samhällsbyggandet ingår det att utreda och skapa förståelse för hur föreslagna förändringar påverkar den befintliga miljön, livet på platsen och Södertäljes attraktivitet. Alla projekt i Södertälje, privata som offentliga, ska presentera en tydlig och hållbar idé utifrån platsens förutsättningar. Hänsyn ska tas till områdets befintliga bebyggelse, grönstruktur och skala samt formspråk, material, färgpalett och kulturhistoriska värden.
Förutom att lösa behov som fler bostäder eller arbetsplatser ska ny bebyggelse även bidra positivt till utvecklingen av livsmiljön i hela området. Samhällsbyggnadsprojekt ska redovisa funktionen på platsen, men också se till helheten och visa hur det bidrar till det övergripande stads- eller landskapssammanhanget.
Kommunens eget byggande och förvaltande ska vara föredömligt när det gäller arkitektonisk kvalitet, innovationskraft för hållbarhet samt närvaro av konst.
Attraktiva offentliga rum som bidrar till möten expand_less expand_more
De offentliga rummen binder samman bebyggelsen och kommunens olika delar. Det är på gator, torg, parker, lek- och idrottsplatser som en stor del av interaktionen mellan människor och aktiviteter sker. Det offentliga rummet har betydelse för bland annat hälsa, känsla av sammanhang och ekosystemtjänster.
Offentliga miljöer ska vara väl omhändertagna, flexibla och robusta så att de fungerar under alla årstider, över dygnet, till vardags och vid evenemang. Kommunens ansvar i detta är stort vilket ger en möjlighet att formulera ambitioner och krav i dialog med andra aktörer.
Alla parter i samhällsbyggandet har tillsammans ett ansvar i det offentliga rummet, där varje enskild byggnad och del bidrar till den helhet som vi med stolthet ser som våra gemensamma rum. Vi ska ha en gemensam förståelse och målbild som vi formar stad och landskap utifrån. Den gemensamma målbilden, med hållbarhet och människa i fokus, ligger till grund när vi förvaltar och utvecklar Södertälje till en ännu mer attraktiv plats.
Innovation och hållbart byggande expand_less expand_more
Södertälje kommun ska ligga i framkant gällande hållbart byggande i staden, tätorterna och på landsbygderna. Innovativa aktörer och entreprenörer, både kommunbaserade och externa, bör därför bjudas in till att utveckla nya idéer, metoder, verktyg och arbetssätt. Kommunen ska uppmuntra pilotprojekt och tillfällig utforskande arkitektur, och skapa miljöer som lockar innovatörer. Vi ska använda arkitekturtävlingar och innovationsupphandlingar i större utsträckning, både för att få möjlighet att lyfta flera alternativ och kunna välja det som stödjer vår utveckling bäst, men också för att stimulera samtalet om arkitektur.
Nyckelprojekt expand_less expand_more
Ett nyckelprojekt är ett projekt som pekas ut av kommunen som särskilt värdefullt och viktigt för utvecklingen av en plats. I nyckelprojekt ställs extra höga krav på gestaltning och hållbarhetsaspekter. I nyckelprojekt kan vi även ställa högre krav på medskapande i form av dialoger och workshops med politiker, medborgare, föreningsliv och näringsliv.
Lyft Södertäljes arkitektur expand_less expand_more
Södertälje har idag en representation av 1900-talsarkitektur i världsklass. Tillsammans med den utveckling som har skett de senaste åren, och den som är planerad framöver, ger den ur ett nationellt perspektiv en fantastisk palett att utgå ifrån när vi förmedlar bilden av Södertälje.
Genom att lyfta detta unika tillsammans med sådant vi redan framhäver som innovation, företagande, gröna och blå värden, kan vi skapa ytterligare stolthet och nyfikenhet kring platsen. Om människor som bor och verkar i Södertälje är stolta skapar vi också bättre förutsättningar för trygghet och integration.
Att införa ett nytt arkitekturpris eller att se över möjligheterna att framöver arrangera en stadsutställning kan bidra till ökad stolthet samtidigt som det kan bidra till ökad kvalitet i samhällsbyggandet och visa upp vår kommun på nationell nivå.
Samskapande för en hållbar utveckling expand_less expand_more
Skapandet av arkitektur är en samlande kraft för initiativ från många olika aktörer och för innovation om hållbar samhällsutveckling. Invånare, byggaktörer, förvaltare, fastighetsägare, arkitekter, tjänstepersoner och politiker hjälps åt när ny arkitektur blir till. I Södertälje finns en tradition av aktivt samskapande mellan kommun, näringsliv, forskning, civilsamhälle och invånare. Som ett led i att stärka kommunens unika identitet och hållbarhetsarbete ska den plattformen utvecklas och utnyttjas ännu bättre när vi skapar ny arkitektur och tar hand om befintliga miljöer.
Kommunens arkitekturstrategi och den tillhörande samtalsguiden ska fungera som stöd i det samarbetet.