Bostäder

År 2020 passerade Södertälje kommun 100 000 invånare. Till 2050 väntas befolkningen öka till mellan 120 000 och 145 000 invånare. En variation av bra bostäder och boendemiljöer som motsvarar framtida behov främjar folkhälsan och bidrar till jämlika levnadsvillkor. Det bidrar också till en rörlighet på bostadsmarknaden. Ett tillskott av olika bostadsformer kan locka fler att flytta till Södertälje och bidra till att fler stannar kvar i kommunen. Det i sin tur bidrar till kommunens ekonomiska utveckling och företagens kompetensförsörjning.

Planeringsinriktning expand_less expand_more

Planeringsinriktning - så här gör vi för att uppnå målen

  • Nybyggnation av bostäder ska bidra till att skapa en ökad blandning och balans av olika lägenhetsstorlekar, bostads- och upplåtelseformer i hela kommunen.
  • Behovet av vård- och omsorgsboenden, LSS-boenden och andra typer av bostäder för personer med särskilda behov ska säkras.
  • Kommunen ska verka för nya boendeformer som till exempel byggemenskaper, kollektivboenden och generationsboenden.
  • Fler småhus och bostäder med egen uteplats ska skapas för att möta framtida behov.
  • Arbetet för att minska trångboddhet och hemlöshet ska stärkas.
  • Det kommunala markinnehavet samt det kommunala bostadsbolaget ska bidra till en proaktiv bostadsförsörjning som bidrar till att kunna erbjuda goda och prisrimliga bostäder och till att motverka boendesegregation.
Blandat bostadsbestånd expand_less expand_more

Södertälje kommun har en relativt stor andel hyresrätter jämfört med andra kommuner i regionen. Fördelningen i kommunen och stadsdelarna behöver dock bli jämnare. Kommundelarnas tätorter behöver stärkas med en större variation av bostäder för att göra det möjligt för unga att skaffa egen bostad och för äldre att bo kvar i närområdet. Genom att skapa attraktiva bostäder för äldre i kommunens olika delar kan större bostäder och villor frigöras för barnfamiljer. Det behöver tillkomma hyreslägenheter, äldreboenden men också boende som riktar sig till äldre friska personer såsom 55+ boende och bostäder med gemensamhetsutrymmen som möjliggör möten.

Säkerställa ett tillräckligt bostadsbyggande expand_less expand_more

En förutsättning för en positiv utveckling och tillväxt är att det byggs tillräckligt med bostäder för de som föds i kommunen och de som flyttar hit. Södertälje kommun ska växa i takt med regionen och erbjuda goda och hälsosamma boendemiljöer för alla som redan bor i kommunen och för de som vill flytta hit. Södertälje har stor potential att locka nya invånare bland de över 26 000 personer som arbetspendlar till kommunen från både Stockholmsregionen och Sörmland.

Attraktiva bostäder för olika behov expand_less expand_more

Människors behov och boendepreferenser varierar över tid. Södertälje kommun ska erbjuda attraktiva bostäder för olika grupper i olika skeden i livet. Efterfrågan på småhus och större lägenheter är stort, samtidigt som yngre personer, studenter och samhällsnödvändig arbetskraft har haft svårt att ha råd med bostäder i stockholmsregionen. Södertälje kommun ska säkerställa att det finns prisrimliga och attraktiva bostäder för alla grupper även fortsättningsvis. Kommunen ska ha en god beredskap för att säkra behovet av vård- och omsorgsboenden, LSS-boenden och andra typer av bostäder för särskilda behov.

Kommunen ska regelbundet se över hur bostadsbehovet ser ut och anpassa byggandet utifrån det. Södertälje ska vara en proaktiv kommun när det gäller att utveckla byggemenskaper, kollektivboenden, generationsboende samt andra former av boenden som kan minska klimatpåverkan, öka den sociala gemenskapen och bidra till prisrimliga bostäder.

Småhusbebyggelse expand_less expand_more

Småhus är en eftertraktad boendeform av många. En stor andel av nybyggnationen inom kommunen kommer att ske genom komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse. Småhus och stadsradhus är lämpligt i många områden för att skapa mer blandade bebyggelsestrukturer, koppla samman stadsdelar och skapa levande offentliga miljöer. Det är också en form av småskalig komplettering som lätt kan smälta in bra in i miljöer med befintlig bebyggelse. Det finns stor potential för småhus inom och i anslutning till våra stadsdelar i Södertälje och i anslutning till tätorterna i kommundelarna. På landsbygden, utanför tätorterna finns möjlighet att bygga i anslutning till befintlig bebyggelse för att stärka befintliga bybildningar.

Motverka trångboddhet och hemlöshet expand_less expand_more

Södertälje har en hög trångboddhet jämfört med både övriga Sverige och andra jämförbara kommuner. Nästan en fjärdedel av invånarna i Södertälje kommun bor för trångt och 40 procent av barnen i Södertälje var trångbodda år 2019.

Bostadsbrist och ofrivillig trångboddhet kan medföra negativa effekter på hälsan, barns skolresultat och möjligheten att etablera sig i samhället. Detta leder i sin tur till negativa samhällsekonomiska konsekvenser. Trångbodda familjer är i många fall ekonomiskt svaga vilket gör att de inte har råd med en större bostad.

För att minska trångboddheten behöver det byggas tillräckligt många och tillräckligt stora lägenheter till ett rimligt pris i kommunens olika delar. Eftersom nyproducerade bostäder ofta är dyra är det också viktigt att se över det befintliga beståndet. Genom att bygga ihop flera mindre lägenheter går det att erbjuda stora lägenheter till ett rimligt pris. Det befintliga beståndet med lägre hyror bör också värnas och inte säljas ut. De boendes behov och önskemål bör lyssnas in innan omfattande renoveringar som driver upp hyrorna genomförs. Här har det kommunala bolaget Telge bostäder en viktig roll. Det befintliga bostadsbeståndet ska vårdas, underhållas och renoveras på ett hållbart sätt.

I områden med trångboddhet och lägre betalningsförmåga är det särskilt viktigt att utveckla attraktiva offentliga rum och gemensamhetsutrymmen i anslutning till bostäderna som kan användas av de boende för arbete, läxläsning och andra aktiviteter.

Jämfört med andra kommuner har Södertälje en hög andel människor som lever i långvarig hemlöshet och ett högt antal vräkningar som berör barn. Kommunen arbetar aktivt för att minska detta.

Kommunens bostadsförsörjningsansvar expand_less expand_more

Kommunerna har ansvaret för planeringen och genomförandet av bostadsförsörjningen. Staten ansvarar genom riksdag och regering för rättsliga och finansiella förutsättningar. Länsstyrelserna och regionerna har också ett ansvar, framförallt att stödja kommunerna.

Enligt lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska varje kommun planera för bostadsförsörjningen genom riktlinjer som antas av kommunfullmäktige varje mandatperiod. Planeringen ska skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.

Bostadsförsörjning innefattar både nyproduktion och hur det befintliga beståndet ska förvaltas, utvecklas och förmedlas så att de som redan bor i kommunen och de som flyttar in kan erhålla en bra bostad. En analys av bostadsbehovet ska ligga till grund för riktlinjerna. Riktlinjerna gäller både nybyggnation och det befintliga beståndet.

Vi håller på att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen i Södertälje kommun som förväntas vara klara och antagna under 2024.

 

Kommunens markinnehav och bostadsbolag expand_less expand_more

Kommunen har ett stort markinnehav vilket innebär en möjlighet att driva på samhällsbyggandet. För att säkerställa att nybyggnation och utveckling bidrar till att öka kvaliteterna i områdena och skapa jämlika levnadsvillkor ska kvalitetskrav viktas högt vid markanvisningar och markförsäljning.

Kommunen har även möjlighet att styra över bostadsbyggandet genom det egna allmännyttiga bostadsbolaget Telge Bostäder som har i uppdrag att genom förvaltning och förädling skapa bra boende i sunda bostäder till rimlig kostnad. Telge Bostäder ska hålla en jämn byggtakt oavsett konjunkturläget. Södertälje kommun äger även fastighetsbolaget Telge Fastigheter som ansvarar för kommersiella och kommunala fastigheter. Bolaget har ett speciellt ansvar att utveckla sitt bestånd av icke-kommersiella fastigheter, som skolor och förskolor samt vård- och omsorgsboenden.

Bolagen styrs av ägardirektiv, vilket innebär att kommunen via dessa kan styra antalet bostäder samt var och hur bolagen bör bygga. Ägardirektiven kan behöva ses över för att översiktsplanen ska kunna genomföras effektivt.

 

En effektiv lokalförsörjning expand_less expand_more

Södertälje kommun växer och får fler invånare, vilket innebär ett ökat behov av samhällsservice. För kommunens verksamheter innebär det exempelvis ett ökat antal elever i skolan, ett ökat antal brukare inom omsorgen och ett ökat antal besökare inom kultur och fritid. Behovet av nya lokaler kommer att öka men även det befintliga beståndet behöver ses över och renoveras eller ersättas.

Södertälje ska erbjuda en god och jämlik service över hela kommunen. Genom kommunens lokalförsörjningsprocess skapas förutsättningar för en samordnad och strukturerad planering av kommunens lokal- och investeringsbehov. Kommunen ska tillhandahålla funktionella och verksamhetsanpassade anläggningar och lokaler på ett långsiktigt hållbart och kostnadseffektivt sätt. Vi tar fram planer för det årligen

Säkra en tillräckligt hög byggtakt expand_less expand_more

Bostadsbyggandet är konjunkturkänsligt och för att tillgodose bostadsbehovet över tid behöver vi även ha en tillräckligt hög byggtakt över tid. Kommunen behöver ha en god planberedskap med en bred variation av projekt i olika storlekar och upplåtelseformer i alla delar av kommunen.

Vi ska eftersträva en jämn byggtakt över tid. Kommunen kan agera genom det egna bostadsbolaget Telge bostäder och fastighetsbolaget Telge fastigheter. Tider av lågkonjunktur bör vi utnyttja för att planera och förbereda för byggnation så snart konjunkturen vänder. Genom effektiva processer, dialog och samverkan med byggaktörer ska kommunen bidra till ett hållbart byggande och en hög byggtakt.

Samverka för att säkra ett helhetsperspektiv expand_less expand_more

För att säkerställa en socialt och ekonomiskt hållbar planering är det centralt att kommunen har ett helhetsperspektiv. Vi behöver skapa förutsättningar för dialog och samverkan både inom kommunkoncernen och med näringslivet, byggaktörer och civilsamhälle.

Genom samverkan i ett tidigt skede kan vi identifiera möjligheter till samlokalisering, utifrån verksamheternas krav och behov, samt använda tekniska försörjningssystem effektivt. Genom samverkan kan vi också tidigt identifiera behov på lokalisering och kvaliteter i den rumsliga miljön för de offentliga verksamheterna, så att exempelvis omsorg, särskilda boenden och förskolor kan lokaliseras ändamålsenligt i förhållande till exempelvis nya bostäder.

Befolkningsprognos 2022–2038  expand_less expand_more

Befolkningsprognosen som tas fram årligen för kommunen blickar 15 år framåt i tiden och ger en bild av vad som är viktigt att planera för närmast i tid. Befolkningsökningen som Södertälje kommun haft de senaste åren väntas fortsätt och folkmängden bedöms uppgå till drygt 120 000 personer år 2038. Det är framförallt Södertälje tätort som kommer att växa men enligt prognosen kommer även folkmängden i Järna, Vårdinge-Mölnbo och Enhörna att öka medan folkmängden i Hölö-Mörkö kommundel minskar något.

När det gäller barn är det framförallt antalet grundskolebarn (6-15 år) som förväntas öka, men det väntas även en viss ökning av antalet förskolebarn och ungdomar i gymnasieåldern. Detta innebär att kommunen behöver skapa fler förskole- och skolplatser.

Bland de äldre är det gruppen i åldrarna 65-69 år som kommer att öka mest i absoluta tal. Det innebär att vi behöver förstärka äldreomsorgen för personer över 65 år, både i form av öppen verksamhet och biståndsbedömd verksamhet samt kulturell verksamhet inom äldreomsorgen.

Den största procentuella förändringen sker i åldersgruppen 90 år och äldre. Den gruppen beräknas öka med över hälften vilket påverkar behovet av vård- och omsorgboenden.

Antalet personer i yrkesaktiv ålder (20 - 65 år) kommer öka i något långsammare takt jämfört med befolkningen i stort, vilket påverkar skatteintäkterna till kommunen. Detta påverkar den så kallade försörjningsbördan, vilket är ett mått på hur många ytterligare personer som gruppen 20-65-åringarna behöver försörja utöver sig själva. Försörjningsbördan, som idag ligger på 1,65, är prognostiserad att initialt sjunka till 1,64 och därefter öka till 1,67 till år 2038.

Det framtida bostadsbyggande är en viktig faktor i befolkningsprognosen. Sambandet mellan nya bostäder och nya invånare är starkare i kommundelarna och svagare i Södertälje tätort. Samtidigt är det viktigt att göra en bedömning av hur många nya invånare nyproduktionen genererar. Även där är kommundelarna känsligare; ett fåtal nyinflyttade större familjer kan ge ett stort genomslag i kommunens verksamheter.

 

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.