Näringsliv

Södertälje har redan idag ett starkt näringsliv, men som kan utvecklas ytterligare genom att säkra kompetensförsörjningen och öka sysselsättningen bland kommunens invånare. Södertäljes geografiska läge och infrastruktur är gynnsamt för näringslivet.

Här finns en levande stadskärna och handelsområden med goda möjligheter för handel och service. Landsbygderna i kommunen har lång tradition av hållbar livsmedelsproduktion och ekologisk odling. Vi vill ge landsbygderna möjlighet att fortsätta utvecklas och vi vill stärka förhållandet mellan stad och land.

Karta

Webbkarta för utvecklingen av näringsliv

 

Planeringsinriktning expand_less expand_more

Planeringsinriktning – så här gör vi för att uppnå målen

  • Använda en aktiv markpolitik för att säkerställa näringslivets och handelns utvecklingsmöjligheter.
  • Främja etableringar som på ett positivt sätt kompletterar sammansättningen i det lokala näringslivet, både sett till bransch, företagsstorlek och kompetens.
  • Fortsätta stärka näringslivets behov av forskning och utveckling, och säkerställa näringslivets kompetensförsörjning.
  • Främja att den externa handeln kompletterar - och inte konkurrerar - med befintlig handel i stadskärnan och i tätorterna.
  • Sträva efter att öka attraktiviteten i den fysiska miljön i verksamhets- och handelsområden.
  • Främja att kommersiella verksamheter blandas med föreningsverksamhet, bibliotek och andra attraktiva och trygga sociala mötesplatser särskilt i stadsdelar där de lokala behoven är särskilt stora.
  • Skapa väl utformade och flexibla lokaler i bottenvåningarna för handel och annan utåtriktad verksamhet, särskilt i kollektivtrafiknära lägen.
  • Utveckla och förstärk destinationsutvecklingen genom platssamverkan mellan olika aktörer.
Stärk och utveckla Södertäljes näringsliv expand_less expand_more

Södertälje kommun har ett livskraftigt näringsliv, som är av stor betydelse både nationellt, regionalt och lokalt. Här finns över 8 200 små och medelstora företag, och även välkända storföretag såsom Scania, AstraZeneca och Volkswagen. Starka branscher är handel, fordonsindustri, life science, hållbar matproduktion samt gods- och logistik.

Södertälje kommun har ett strategiskt läge nära europavägar, järnväg och farled, och är en del av både Stockholmsregionen, Sörmland och Östra Mellansverige. Detta gör kommunen till en attraktiv plats för såväl utveckling av befintligt näringsliv som nyetableringar. Samtidigt är arbetslösheten hög bland kommunens invånare. Kompetensförsörjningen är central för att befintligt och kommande näringsliv ska växa, utvecklas och skapa fler jobb i kommunen. En målsättning är därför att näringslivet i Södertälje i högre grad ska hitta sin kompetens bland kommunens invånare, och att fler av de 26 000 personer som dagligen pendlar till Södertälje ska välja att bosätta sig inom kommunen. Plats- och destinationsutveckling spelar en viktig roll i arbetet med att stärka Södertälje kommuns attraktivitet. Det bidrar till att locka och behålla företag och deras medarbetare.

Vi ska stärka kommunens roll som näringslivsnod genom att erbjuda företagen konkurrenskraftiga förutsättningar. Det gäller framförallt företag som har stort framtidspotential och en arbetsintensiv verksamhet. Södertälje kommun behöver driva en proaktiv planering för att säkerställa att näringslivet får goda förutsättningar att utvecklas och stärka konkurrenskraften. Därför behöver vi säkerställa behovet av mark och lokaler i strategiska lägen samt kommunikationer och infrastruktur.

Vi ska främja transportstråk och kollektivtrafik, ge möjlighet till samlokalisering och kluster. Vi ska erbjuda god framkomlighet för gods och persontransporter, tillgång till grön el och tillgång till rätt kompetens. Både befintliga och nya företag behöver utvecklas i syfte att ha ett ännu mer hållbart sätt att tillhandahålla sina produkter och tjänster. En framgångsfaktor för att skapa en attraktiv plats för näringslivets utveckling är att i ett tidigt skede av planeringen sammanföra samhällsplanerare, fastighetsägare, entreprenörer, innovatörer och forskare.

Stärka och utveckla Södertäljes attraktivitet expand_less expand_more

Platsens attraktivitet är viktig för att locka och behålla företag och deras medarbetare till Södertälje kommun. Framtidens attraktiva platser är där människor, företagare, medarbetare och besökare vill spendera sin tid och sina pengar. Det är människorna som gör platserna speciella. Vi gillar platser där vi kan uppleva nya saker, där inte allt är klart och färdigt, och där vi kan träffa nya människor. Platser behöver ha en egen identitet och vi ska utgå från den som en röd tråd i planeringen. Det gäller både när man skapar och tar hand om platser, mötesplatser och verksamhetsområden.

Besökare bidrar till positiv utveckling expand_less expand_more

En medveten och hållbar satsning på besöksnäringen kan, förutom att skapa fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter, också resultera i en bättre samhällsservice för våra kommuninvånare som till exempel större kulturutbud, fler evenemang och bredare serviceutbud. Tillresta besökare är ofta en förutsättning för att en plats ska kunna erbjuda ett brett utbud av restauranger, affärer och annan service. Besökare bor, handlar, roar sig och köper tjänster och varor av det lokala näringslivet; en konsumtion som ger viktiga intäkter till det lokala näringslivet. Kort och gott bidrar besöksnäringen till att skapa attraktivitet och en positiv lokal utveckling. Det är viktigt för både stads- och landsbygdsutvecklingen i Södertälje kommun att fortlöpande stärka arbetet med besöksmål, kulturarv, landsbygdsmiljöer och företagsamhet inom kulturella kreativa näringar.

Tillgång till kultur bidrar ofta till att göra en plats attraktiv. Kulturverksamheter bidrar även med stora sociala värden och till att skapa trivsamma och kreativa platser där människor vill stanna kvar. Kommunen kan bidra till att stärka förutsättningarna för kultur och turism genom att underlätta samverkan mellan besöksnäringen och kulturlivets aktörer i Södertälje, samt genom att jobba med att utveckla platser som lockar besökare.

Säkerställ tillgång till attraktiv verksamhetsmark expand_less expand_more

Kommunens prioriterade verksamhetsområden är Almnäs, Moraberg, Södertuna och Södertälje hamn. De ska få goda förutsättningar till långsiktig utveckling, med möjlighet till förädling av befintliga markytor och anskaffning av nya vid behov. Södertälje kommun ska även säkerställa att det finns tillräckligt med mark även för småföretag att utveckla verksamheter och småindustri. Det finns möjlighet att hitta mark och lokaler för expansion både inom centralorten och i kommundelarna. I Moraberg, Vasa och runt Södertälje syd är fokus på arbetsplatsintensiva verksamheter som behöver närhet till kollektiva transporter.

Södertälje hamn är ett viktigt nav i Östra Mellansverige och Stockholmsregionen som möjliggör för ett fortsatt arbete med att utveckla hållbar godslogistik. Genom satsningar för att få till Tvetalänken kan även kopplingen till Stockholm Syd stärkas och den regionala godslogistiken kan utvecklas ytterligare.

Ur ett regionalt perspektiv har Södertälje en unik möjlighet att attrahera nya etableringar och investeringar till södra delen av Storstockholm. Södertälje kommun har ett stort antal nya etableringar varje år av både stora och mindre verksamheter. Läget och infrastrukturen gör att kommunen har fler etableringsförfrågningar än vad vi kan tillgodose i form av tillgänglig planlagd mark och lokaler. För att tillgodose marknadens behov och efterfrågan krävs det att planeringen för ny verksamhetsmark sker taktiskt och med långsiktigt hållbar utveckling som målsättning.

Södertälje kommuns egna markinnehav i strategiska lägen kan planläggas för verksamhetsmark och näringsliv. Utmaningen ligger i att utifrån efterfrågan skapa en fungerande mix av företag och få fram tillräckligt mycket etableringsklar mark på lämpliga platser. Kommunen behöver därför se över riktlinjer för markanvisning regelbundet.

I nuläget har Södertälje kommun 8 hektar etableringsklar mark och närmare 60 hektar som under de närmaste åren blir tillgänglig efter utbyggd infrastruktur. I framtiden kommer än fler ytor att bli tillgängliga, idag finns framtagna detaljplaner på 75 hektar och i planskede arbetas det med att förbereda ytterligare cirka 300 hektar.

Handeln – en del i staden och kommunens utveckling expand_less expand_more

Utvecklingen inom handel går snabbare än någonsin. Genom att planera för flexibla lokaler ökar möjligheterna för handeln att ändra lokaler över tid. För de som vill testa innan de satsar på permanent etablering av butiker eller restauranger kan pop up-lokaler vara ett alternativ. Att driva digital handel kompletterat med tillfälliga fysiska lokaler skapar möjlighet till ökad exponering och att nå nya kundgrupper. För att locka fler aktörer inom näringsliv och handel att etablera sig och fler personer att bosätta sig inom kommunen är det avgörande att kontinuerligt utveckla olika platsers attraktivitet både i staden och på landsbygden.

I Södertälje stad behövs en blandad stadskärna med flera olika typer av besöksanledningar, då det driver flödet av människor och skapar omsättning. En stark platssamverkan är också viktig för att skapa synergieffekter mellan olika aktörer och för att binda ihop mångfalden i stadskärnans utbud. Genom att erbjuda såväl handel som rekreation och kultur skapas en plats som människor vill besöka och dröja sig kvar på. Andelen av hushållens konsumtion som går till rekreation och kultur har tredubblats de senaste fyra årtiondena. Kulturverksamheter såsom teatrar, biografer, museer och konstgallerier bedriver ofta verksamhet på andra tider än många andra branscher, vilket förlänger stadskärnans öppettider. Förlängningen medför att människor är i rörelse i stadskärnan under en större del av dygnet, vilket i sin tur ökar den upplevda tryggheten i stadskärnan. Kulturverksamheter bidrar även med stora sociala värden och till att skapa trivsamma platser där folk vill stanna kvar. Ungefär tre procent av kommunens befolkning bor i Södertäljes stadskärna (2023). Detta är en lägre andel än i jämförbara städer. För att stärka de flöden som önskas i en attraktiv stadskärna behöver antalet boende i staden öka.

I kommunen finns två handelsområden, Vasa och Moraberg. De ska fortsätta utvecklas för att komplettera handeln i stadskärnan, snarare än att konkurrera. Detta bör regleras med tydliga etableringsmål och riktlinjer för handeln i kommunen, samt genom en god dialog med fastighetsägarna. Vasa har potential att på sikt kompletteras med bostäder för att bli en mer integrerad del av staden.

Den fysiska miljön behöver utvecklas både i dagens verksamhetsområden och handelsområden för att de ska bli mer effektiva, trygga, trivsamma, gröna och framtidsorienterade. Områdena har olika karaktär och olika behov och vi behöver arbeta strukturerat med utvecklingen tillsammans. Planering, genomförande och finansiering behöver göras i samspel mellan kommun och företagare.

Stadsdelscentrumen i Södertälje stad har haft stora prövningar, dels med anledning av kundernas nya sätt att handla, dels av att handelsområdena har stärkts. Utvecklingen ska bidra till att stärka de lokala stadsdelscentrumen.

Utveckla jordbruk och livsmedelsproduktion i Södertälje expand_less expand_more

Södertälje är en av de större jordbrukskommunerna i Stockholms län med företag inom primärproduktion, jordbruk, trädgårdsodling och förädling. Kommunen har den tredje största arealen av åkermark i länet och näst största arealen betesmark. Det finns även många värdefulla ängs- och betesmarker i kommunen.

För att säkerställa en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion i kommunen och regionen är det viktigt att jordbruksmarken bevaras. Viktiga strategiska platser så som transportlänkar, hamnar och lagerplatser för livsmedel behöver skyddas. Det är viktigt att främja tätortsnära grönsaksproduktion, utökad fritidsodling och komplementodling och att se till att det finns verksamhetsmark för livsmedelsindustri, lokal energiproduktion och utökat tillvaratagande av avfall och restströmmar.

Vattenbruk expand_less expand_more

Vattenbruk, eller akvakultur, är produktion av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige produceras främst fisk, kräftor och musslor. Idag pågår inget vattenbruk i kommunen men på sikt kan det vara aktuellt att utreda om det finns lämpliga platser för det. Vattenbruk är en växande näringsgren på den svenska landsbygden, med stor potential för tillväxt.

 

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.