Enhörna kommundel

Enhörna kommundel innefattar Ekeby, Sandviken, Tuna, Underås, Stjärna och Aska, Överenhörna.

Enhörna kommundel karaktäriseras av ett sprickdalslandskap med skogsklädda höjder och dalgångar med bördig jordbruksmark. Landskapsbilden är i stora delar mycket välbevarad och därför särskilt skyddsvärd.  I kommundelen finns också gods och gårdar, bystrukturer, samt tätorterna Ekeby, Tuna och Sandviken med grundläggande service och ett aktivt föreningsliv. Kollektivtrafiken utgörs av buss.

 

Riksintressen

Kulturmiljövård

  • Överenhörna

Samlade natur- och kulturvärden

  • Rörligt friluftsliv: Mälaren med öar och strandområden i Stockholms län

Friluftsliv

  • Björkfjärden – Prästfjärdens övärld

Natura 2000

  • Bårsjön
  • Jurstaholm
  • Hamnskär

Yrkesfiske

  • Sjö: Mälaren

Vattenförsörjning

  • Djupdalsverket

IKommundelen har cirka 2 800 invånare varav drygt 1 800 bor i Ekeby, Sandviken och Tuna tätorter.

 

Karta

Webbkarta för utvecklingen av Enhörna kommundel

 

Utvecklingsmöjligheter  expand_less expand_more

Utvecklingsmöjligheter  

I Enhörna kommundel finns utvecklingspotentialen framför allt i kollektivtrafikstarka lägen, i delar av Underås samt inom och i anslutning till Ekeby, Tuna och Sandviken tätorter. Utvecklingen ska bidra till att skapa en ökad blandning av boendeformer samt stärkt service, skola och idrott. Det är också viktigt att skapa gena kopplingar för gång- och cykeltrafikanter till målpunkter i kommundelen och koppla samman områdena sinsemellan och med Södertälje stad . Kollektivtrafiken inom kommundelen behöver stärkas. Det kommer finnas ett ökat behov av kommunala verksamheter i och med utvecklingen. Utvecklingen ska ske med hänsyn till den befintliga bebyggelsens karaktär och landskapsbilden, samt att natur- och kulturmiljöer värnas. En översyn över var det är viktigt att bevara landskapsbilden bör göras.

Med sina rika natur- och kulturmiljöer är Enhörna en intressant plats för destinationsutveckling.

I vissa delar råder det brist på grundvatten. Vid nybyggnation är det viktigt att det finns tillräckligt med grundvatten. Ytterligare frågor som behöver hanteras vid fortsatt planering är bland annat gröna kilar och spridningssamband, landskapsbildsskydd, vattenskyddsområden samt ett flertal riksintressen.

Sandviken är prioriterat för utbyggnad av allmänt vatten och avlopp vilket möjliggör utökade byggrätter och utveckling av fler bostäder och småskaliga v erksamheter.

Vatten- och spillvattenledningsnät samt anläggningar ska förstärkas för att möjliggöra anslutning av befintlig bebyggelse i Sandviken och intilliggande detaljplaner samt eventuella planbesked. Ytterligare kapacitet finns för begränsad utbyggnad i närområdet.

Utbyggnad inom kommundelen måste anpassas till vattenförsörjningsintresset samt regionalt och lokalt prioriterade grundvattentäkter för att inte äventyra eller försvåra utbyggnad av vattenproduktionen, vattenkvaliteten och tillgången på vatten.

I kommundelen finns flera viktiga spridningssamband som behöver stärkas, särskilt lövsskogssambanden. I och invid Enhörna finns två större relativt opåverkade natur- och vattenområden: Ridöskärgården och Malmsjön. Dessa ska värnas och stärkas. Länsstyrelsen utreder Ridön och Jurstaholm för reservatsbildning.   

Bastmora har höga naturvärden och en historia som aktivt friluftsområde med motionsslingor, friluftsgård och badplats. Området skulle kunna utvecklas genom att exempelvis återinrätta friluftsgården.

Ekeby  expand_less expand_more

Ekeby 

Ekeby började utvecklas med småhusbebyggelse under tidigt 1960-tal. I området finns idag nästan 400 bostäder. I Ekeby finns service i form av förskola, äldreboende, restaurang, mataffär, lekplatser och bollplan.

I Ekeby finns utvecklingspotential för ny bebyggelse, främst söder om väster om befintlig bebyggelse samt i ett stråk som syftar till att sammankoppla Ekeby med Dammkärr-Vattubrinken. Ny bebyggelse ska bidra till att skapa en större variation av upplåtelseformer och ökad service.

Ekeby gård utgör en kulturmiljö där även värdefulla trädmiljöer ingår. Norr om Ekeby finns ett område med utpekad värdefull bostadsnära natur med inslag av nyckelbiotoper. Öster om Ekeby finns odlingsmark som är viktig att värna.

Sandviken expand_less expand_more

Sandviken

Sandviken är ett utbyggnadsområde för allmänt VA. Sandviken har en blandad bebyggelse med cirka 150 småhus i form av trähus från förra sekelskiftet på väl tilltagna tomter och sport- och fritidsstugor i funktionalistisk stil som anpassats till topografin. Enhörnavarvet liksom spår av tidigare trädgårdsmästerier och tegelbruk berättar om näringsverksamheten i Mälarens närhet.

Sandviken som helhetsmiljö har höga kulturhistoriska värden med smala och ofta grusade vägar, lummiga trädgårdar med höga häckar och stenmurar samt spår av äldre verksamheter. Området utgör en kulturmiljö av kommunalt intresse. Det är därför viktigt att utveckling sker med hänsyn till områdets karaktär och kulturhistoriska värden.

Ångbåtsbryggan är ett besöksmål med ångbåtar som sommartid trafikerar mellan Södertälje, Mariefred och Stockholm. Verksamheten kan med fördel utvecklas ytterligare.

Allmänt VA möjliggör en omvandling av fritidshus till permanentbostäder samt cirka 200 nya bostäder.  När utbyggnaden skett väntas cirka 700 personer bo i Sandviken med omnejd. I dagsläget finns endast kollektivtrafik under delar av året till Sandviken, vilken är en stor brist. Med bättre kollektivtrafik skulle ytterligare bostäder i området vara möjliga.

Kopplingen mellan Sandviken och Ekeby, och utmed vattnet mellan Sandviken och Underåsbadet behöver stärkas genom tillgängliga och trygga gång- och cykelvägar.

Det finns höga naturvärden i form av både växtlighet och skyddade arter som är viktiga att värna vid en fortsatt planering. Det finns också ett flertal fornlämningar i området som behöver utredas närmare vid fortsatt planering.

Tuna expand_less expand_more

Tuna

Tuna har ett kulturhistoriskt värde i egenskap av kyrkby. Stora delar av bebyggelsen har tillkommit under senare tid. Bystrukturen, i synnerhet den del som vetter mot kyrkan, är viktig att bevara. Det finns viss utvecklingspotential för småskalig bebyggelse i anslutning till byn för att förstärka dess karaktär av kyrkby. Den nya bebyggelsen ska ta hänsyn till jordbruksmarken och landskapsbildsskyddet.

Vissa delar av området är anslutet till allmänt VA.

Vallaskolan är en F-6-skola med folkskolebibliotek. På sikt ska skolan utvecklas till en F-9-skola. Invid skolan ligger Enhörna friluftsgård med tillhörande idrottsplats och elljusspår. Det bör utredas om en fullstor idrottshall kan skapas i närheten och därigenom stärka Enhörna IF. För att levandegöra området fler timmar på dygnet skulle idrottshallen med fördel kunna nyttjas av skolan dagtid och vara allmänt tillgänglig kvällstid.

Väsby i Tunas västra delar består av äldre bebyggelse från 1700- till 1900-talet och har ett högt kulturhistoriskt värde i egenskap av radby och för dess miljöskapande värden i upplevelsen av kulturlandskapet. Området är känsligt för förtätningar, och eventuella kompletteringar bör anpassas till byns skala, färgsättning och material. Den gamla landsvägen genom byn bör bibehållas i sin sträckning och bredd. Det bör utredas i detaljplan var eventuell förtätning är möjlig och vilka delar som ska skyddas.

Underås  expand_less expand_more

Underås 

Berg- och grustäkten i Underås från 1930-talet är till ytan en av norra Europas största om cirka 420 hektar. Verksamhetens tillstånd upphör år 2042, varefter området behöver återställas. I vilken form detta ska ske behöver utredas vidare.

Det finns intresse att utveckla bostäder i området. I ett första steg kan det finnas möjlighet till utveckling av nya bostäder längs befintliga väger väster om grustäkten. Utvecklingen ska bidra till att koppla samman Vattubrinken med Ekeby. Förutsättningarna för detta behöver utredas i en fördjupad översiktsplan eller i ett program. I området finns  höga naturvärden och rödlistade arter vilket innebär att naturvärdesinventering behöver göras. Det finns inslag av kulturmiljövärden som bör tas tillvara vid en utveckling av platsen. Den södra delen av området angränsar till vattenskyddsområdet Malmsjöåsen. Kommande avgränsning av vattenskyddsområdet innebär att hela täktområdet hamnar innanför detta. Åsen utgör grundvattentäkt vilket medför vissa restriktioner för markanvändningen. Vid en återställning av området är det mycket viktigt att dricksvattentäkten värnas, och att en robust dagvatten- och skyfallshantering tillkommer.

Avloppsanläggningar måste vara anslutna till det kommunala avloppsnätet. Hänsyn ska tas till det utökade strandskyddet om 300 meter samtidigt som tillgängligheten till den befintliga badplatsen och närliggande nyckelbiotoper stärks. Den befintliga hamnen utgör redan ianspråktagen mark och det bör utredas hur hamnen kan utvecklas.

Stjärna och Aska expand_less expand_more

Stjärna och Aska   

Stjärna är en välbevarad by med bebyggelse från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Bebyggelsen är tätt placerad, småskalig och enhetlig. Byn är särskilt värdefull ur ett kulturmiljöperspektiv. Lämningar efter odlingsterrasser samt de smala åkrarna skyddas genom kulturmiljölagen. Förtätning och delning av tomterna bör undvikas.

Aska är en ålderdomlig by med anor från medeltiden. På senare tid har det uppförts ett antal nya byggnader i området och byn är förändrad men med en delvis traditionell struktur med undantag av odlingsmarken som till stor del försvunnit. Aska har begränsad möjlighet till utveckling genom nybyggnation. Det bör utredas i detaljplan var förtätning är möjlig och vilka delar som ska skyddas.

Överenhörna expand_less expand_more

Överenhörna    

Överenhörna har tre gods med omgivande miljöer som har höga kulturhistoriska värden, samt Överenhörna kyrka från 1100-talet. Områdesbestämmelser bör tas fram för samtliga gods med omgivande miljöer  för att säkerställa att befintliga värden bevaras. I Enhörna råder landskapsbildsskydd vid Överenhörna kyrka och Ytterenhörna kyrka.

Det finns möjlighet till viss ny bebyggelse mellan Bergsättra och Lundhagen samt mellan Hagalund och Nöttestalund. En utveckling förutsätter att hänsyn tas till existerande kulturmiljövärden, jordbruksmarken och att tillgången till vatten säkerställs.

Hammarby utgörs av ett lantligt område där Hammarby gård och Hammarby strands gård med tillhörande ägor dominerar landskapsbilden. Vägarna  till och inom området är smala och grusbelagda. Området är inte beläget nära samhällsservice. Ytterligare sammanhållen bebyggelse är inte lämpligt.

En gång- och cykelväg eller bygdeväg med cykelbana bör skapas mellan Överenhörna och de kommunala badplatserna i Ytterenhörna.

 

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.