Vårdinge-Mölnbo kommundel

Vårdinge-Mölnbo kommundel innefattar Mölnbo tätort, Visbohammar, Rudholm-Nibble och Vårdinge-Näsby.

Vårdinge-Mölnbo kommundel karaktäriseras av ett kuperat sprickdalslandskap med öppna åkrar och betesmarker som varvas med stora, orörda skogar och flertalet sjöar. Mölnbo tätort har grundläggande service och pendeltågstation. Kollektivtrafiken i övriga kommundelen utgörs av buss. I kommundelen finns flera kreativa näringar och ett aktivt föreningsliv. 

 

Riksintressen

Kulturmiljövård:

  • Vårdinge

Naturvård:

  • Yngernområdet
  • Vattgruvsmossen
  • Habitatnätverket

Natura 2000

  • Stora Envättern (SCI)
  • Stora Alsjön
  • Vattgruvsmossen
  • Skogstorp
  • Sjögård

Kommunikationer

  • Västra stambanan
  • Station Mölnbo

Kommundelen har cirka 2 200 invånare varav drygt hälften bor i Mölnbo tätort.

 

Karta

Webbkarta för utvecklingen av Vårdinge-Mölnbo kommundel

 

Utvecklingsmöjligheter expand_less expand_more

Utvecklingsmöjligheter

Störst utvecklingspotential finns i anslutning till Mölnbo tätort och Visbohammar.  I Långbro norr om Mölnbo tätort finns potential att utveckla flera hundra bostäder och service. Norr om Visbohammar planeras det för cirka 450 nya bostäder.

Mölnbo får utökad VA-kapacitet i och med dess anslutning till Himmerfjärdsverket vilket är en förutsättning för ny bebyggelse i tätorten. Visbohammar planeras kopplas till Gnesta vattenverk.

Molstaberg består av två fritidshusområden med enskilda avloppslösningar som riskerar grundvattenpåverkan. Kommunen behöver utreda hur VA-situationen ska lösas. På grund av det perifera läget med bristande tillgänglighet till kollektivtrafik, service och allmänna VA-anläggningar, samt dålig status på befintlig infrastruktur är det inte lämpligt med ny bebyggelse eller utökade byggrätter som främjar permanentboende.

Järna-Vårdinge pastorat har fått kulturellt tillstånd av länsstyrelsen att på Vårdinge kyrkogård omforma ett tallområde till askgravplatser och askgravlundar. Det bedöms finnas tillräckligt med kistgravplatser för kommande 20 år men det är osäkert om det räcker därefter.

Mölnbo friluftslivsområde är utredningsområde för natur och friluftsliv.  

Mölnbo tätort  expand_less expand_more

Mölnbo tätort 

Mölnbo tätort är ett stationssamhälle som började utvecklas vid anläggandet av västra stambanan 1861. Tätorten är idag ett av länets bäst bevarade stationssamhällen med varierande småhusbebyggelse från 1800-talet och tidigt 1900-tal samt senare årsringar i de nordliga och västra delarna. Tätorten omges av skogar, jordbrukslandskap och sjöarna Lillsjön och Bergasjön där det finns kommunal badplats.

Järnvägen och väg 57 delar tätorten i en nordlig och sydlig del, och det finns endast en passage över järnvägen i form av en bro. Centralt i tätorten ligger en pendeltågstation med tjugo minuters restid till Södertälje centrum.

I tätorten finns ett rikt förenings- och friluftsliv  och goda förutsättningar för både idrotts- och kulturverksamhet. Här finns en nybyggd allaktivitetshall och ett stort område med olika banor för utomhusidrotter och lek intill. Serviceutbudet är begränsat till en kombinerad butik och restaurang,  Folkets hus med biograf, en kommunal badplats, elljusspår och småbåtshamn. Det saknas däremot en tydlig centrumbildning. Den lokala F-6-skolan har ett kombinerat folk- och skolbibliotek som fungerar som lokal mötesplats.  Hembygdsgården bör värnas som mötesplats.   

Mölnbo friluftsområde ligger nära Bergasjön och badplatsen Bergabadet samt Sörmlandsleden och motionsspåren vid Mölnbo IP. Bergaskogens friluftslivsvärden bör bevaras och stärkas.

I Långbro norr om tätorten finns potential att utveckla 300-500 bostäder med närhet till pendeltågsstation, natur och badsjö. En större bostadsutveckling ger ett ökat underlag för service och kollektivtrafik i tätorten. Även förskolor behöver planeras i takt med att bostäder tillförs. En naturvärdesinventering för området visar att naturmarken har påtagliga, höga och mycket höga naturvärden som den nya bebyggelsen behöver ta hänsyn till. Det är också viktigt att bra kopplingar till befintliga bostadsområden skapas. Det kommer behövas en tillfartsväg mellan Långbro och väg 57. Den exakta dragningen behöver utredas vidare.

Det finns också viss möjlighet till komplettering av bostäder på lucktomter inom tätorten längs väg 57. I den södra delen av tätorten i Fagernäs finns en fabriksbyggnad från slutat av 1800-talet. En utveckling på platsen ska ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena.   

En centrumbildning med ett torg bör skapas vid pendeltågsstationen, samt en infartsparkering inom rimligt gångavstånd från denna.

Fler passager över järnvägen och väg 57 behöver utredas för att minska deras barriäreffekt och koppla ihop tätortens norra och södra delar. Det är särskilt viktigt ur ett barnperspektiv för att barn ska kunna röra sig inom orten.

Trygga och säkra gång- och cykelvägar behöver tillkomma längs väg 57 som kopplar samman Mölnbo tätort med Visbohammar och Järna tätort.

Norr om tätorten, nära Bergasjön, ligger Mölnbo friluftsområde som är ett utredningsområde för natur och friluftsliv.

Visbohammar expand_less expand_more

Visbohammar

Visbohammar är ett skogsområde på gränsen till Gnesta kommun som avgränsas med väg 57 i söder och jordbruksmark i norr. Området har goda förutsättningar att utvecklas till ett tätortsnära småskaligt bostadsområde med närhet till skog och till service och kollektivtrafik i Gnesta. Detaljplanearbete pågår för utveckling av cirka 450 bostäder.

Vid en utveckling av Visbohammar är det viktigt att skapa kopplingar för gång- och cykeltrafiken till Gnesta, befintlig bebyggelse i Rudholm-Nibble, Vårdinge och Mölnbo tätort.

Rudholm-Nibble   expand_less expand_more

Rudholm-Nibble    

Rudholm-Nibble är ett utbyggnadsområde för allmänt VA. Bebyggelsen i Rudholm-Nibble utgör ett större sammanhang och intresset för bygglov i området är ökande. Det finns risk att fastigheter inom området inte kan anordna hållbara enskilda avloppslösningar inom egen tomt utan att påverka närliggande dricksvattentäkter. Den genomsläppliga marken ökar risken för förorening av dricksvatten. Det finns konstaterade problem med dricksvattenkvaliteten i området.

Sjön Sillen är i behov av åtgärder för att minska näringsbelastningen för att kunna uppnå god ekologisk status. Planläggningen i Visbohammar kan samordnas med utbyggnaden av allmänt VA hit.

Allmänt VA kan möjliggöra enstaka kompletteringar om det sker med hänsyn till strandskydd samt natur- och kulturmiljövärden.

Vårdinge-Näsby  expand_less expand_more

Vårdinge-Näsby 

Vårdinge-Näsby är ett utbyggnadsområde för allmänt VA. Bebyggelsen i Vårdinge-Näsby utgör ett större sammanhang och avloppsfrågan bedöms inte kunna ordnas enskilt. Det finns ett stort behov av en långsiktigt hållbar avloppslösning för att inte riskera att förorena närliggande dricksvattentäkter och Frösjön. Samordning mellan VA-utbyggnad och gång- och cykelväg kan utredas, beroende på utvecklingen i området.

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.