Invånare med goda livsvillkor (social hållbarhet)

Södertäljes invånare ska ha jämlika och jämställda möjligheter till ett liv med god hälsa, välmående och individuell utveckling. Samhällsbyggandet ska bidra till att människor känner tillit till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen. Södertälje kommun ska erbjuda bra bostäder för alla grupper och goda livsmiljöer som främjar väl fungerande offentlig verksamhet, en levande arbetsmarknad, ett lokalt näringsliv och ett starkt civilsamhälle.

Mål 1.1 Attraktiva, trygga och hälsosamma livsmiljöer

Hur livsmiljöer utformas påverkar människors levnadsvanor och i förlängningen deras hälsa. Alla invånare ska ha likvärdig tillgång till attraktiva, trygga och hälsosamma miljöer oavsett kön, ålder eller funktionsnedsättning. Södertälje kommun ska vara en attraktiv och välkomnande plats som erbjuder boende, arbetande och besökare ett rikt stadsliv, ett levande kultur- och fritidsliv, tillgång till natur och vatten samt levande landsbygder. Det ska vara en plats där människor trivs och kan utvecklas. Invånarna ska vara trygga där de rör sig i vardagen, oavsett tid på dygnet, särskilt i det egna bostadsområdet. Alla ska känna sig välkomna i Södertälje oavsett bakgrund.

Samhällsbyggandet ska bidra till att minska skillnader i folkhälsa mellan olika geografiska områden.

Bostadsmiljöerna och de offentliga rummen i staden, tätorterna och på landsbygderna ska uppmuntra till människors hälsosamma val i vardagen. Utformningen av de olika områdena i kommunen ska bidra till att främja fysisk aktivitet i vardagen och tillgång till kultur. Det ska finnas möjligheter att vistas i attraktiva grönområden och parker, något som främjar människors hälsa och välbefinnande. Alla invånare i kommunen ska ha god tillgång till parker och rekreationsområden. Luftkvaliteten i hela kommunen ska vara god. Störande buller ska motverkas och antalet giftfria miljöer öka. Södertälje kommun ska också ha en god beredskap för att hantera eventuella olyckor och kriser.

 

Mål 1.2 En socialt sammanhållen och jämlik kommun

Södertälje är en till ytan stor kommun med stad, tätorter och landsbygder med olika karaktärer. Kommunens olika delar ska samspela på ett sätt som både främjar social sammanhållning och utveckling av lokala identiteter. Invånarna ska på lika villkor kunna delta i samhällslivet och påverka sin vardag, oavsett var de bor.

Södertälje kommuns invånarantal ökar - fler människor föds i kommunen och fler förväntas flytta hit. Därför ska utbyggnadstakten av bostäder och samhällsservice möta behoven hos dagens och morgondagens invånare. I Södertälje kommun ska det finnas goda bostäder för alla samhällsgrupper. Nybyggnation och utveckling av det befintliga bostadsbeståndet ska därför bidra till att behovet av prisrimliga bostäder och mer exklusiva bostäder tillgodoses. Södertälje kommun ska även säkerställa behovet av särskilda bostäder, såsom vård- och omsorgsboenden, ungdomsbostäder och studentbostäder, samt uppmuntra tillkomsten av alternativa boendeformer såsom kollektivboenden, generationsboenden och byggemenskaper.

I Södertälje finns tydliga socioekonomiska skillnader mellan olika områden i kommunen, och de sammanfaller dessutom ofta med etniska skillnader bland de boende i området. Olika grupper lever fysiskt åtskilda från varandra vilket kan bidra till oönskad segregation. Människor som växer upp i Södertäljes områden med socioekonomiska utmaningar och lägre inkomster, utbildningsnivå och sysselsättningsgrad riskerar att få en sämre chans att utveckla sin fulla potential än människor som växer upp i områden med goda socioekonomiska förutsättningar. Det i sin tur riskerar att ha en negativ påverkan även på kommunens utveckling som helhet när det gäller trygghet, attraktivitet och ekonomisk stabilitet. För att minska och motverka segregation ska samhällsbyggandet användas aktivt för att bidra till en socialt mer sammanhållen och trygg kommun. Det ska bidra till en jämlik fördelning av samhällsresurser i staden och kommundelarna.

Barn och unga är vår främsta prioritet. Därför ska Södertälje vara en bra plats att växa upp på. Pojkar och flickor i hela kommunen ska ha goda uppväxtvillkor som främjar livschanserna och möjliggör en god hälsa. Osäkra boendeförhållanden, trångboddhet eller hemlöshet ska motverkas. Det är därför viktigt att familjer har trygga ekonomiska förutsättningar och en stabil boendesituation. Samhällsbyggandet ska främja utvecklingen av bra boendemiljöer med närhet till kultur- och fritidsliv för alla. Det ska även främja det lokala näringslivet och tillgången till service.

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.