Miljö och klimat i balans (ekologisk hållbarhet)

Friska ekosystem är en förutsättning för att människan ska kunna livnära sig. Klimatförändringarna och förlusten av arter är två av vår tids största och tätt sammanlänkade utmaningar och behöver hanteras tillsammans. Vi behöver öka takten i klimat- och energiomställningen för att leva inom de ramar som planeten och närmiljön klarar av, samtidigt som vi måste rusta samhället för de risker som ett förändrat klimat innebär. Samhällsbyggandet ska bidra till att minska utsläppen, stärka den biologiska mångfalden och föregå med gott exempel. Det ska vara enkelt för folk att göra hållbara val.

Mål 2.1 Ökad takt i klimat- och energiomställningen

Den ökande mängden växthusgaser orsakar uppvärmning av land och vatten och medför stora negativa konsekvenser på naturen, samhället och näringslivet. Sambandet mellan människors utsläpp av växthusgaser och den globala uppvärmningen är tydlig. Utsläppen kommer från många olika delar av samhället och praktiskt taget alla produkter och tjänster som används i Sverige bidrar någon gång till klimatpåverkande utsläpp. För att nå målet om minskad klimatpåverkan i Södertälje behöver vi minska utsläppen av växthusgaser, utveckla metoder för att binda koldioxid samt effektivisera energianvändningen. En stor del av klimatpåverkan härstammar från bygg- och transportsektorn och det är en utmaning att förena en hög byggtakt med Sveriges klimatmål.

Samhällsbyggandet i Södertälje kommun ska bidra till klimat- och energiomställningen. I staden och tätorterna ska det vara gångavstånd till viktiga målpunkter. Det ger barn möjlighet att på egen hand ta sig fram i sitt närområde samtidigt som det är hållbart ur klimatsynpunkt med minskade utsläpp och energianvändning. Byggnader ska användas och förvaltas effektivt. Södertälje ska bidra till en hållbar energiförsörjning i regionen genom att stärka och utveckla den lokala energiproduktionen av fjärrvärme och el, men också genom etablering av sol- och vindkraft.

 

Mål 2.2 Långsiktigt hållbara ekosystem och god klimatanpassning

Natur- och vattenmiljöer är viktiga livsmiljöer för djur och växter samtidigt som de bidrar positivt till invånarnas hälsa och välmående, samt kommunens attraktivitet. Biologisk mångfald och fungerande ekosystem är en förutsättning för livet på jorden. En rik biologisk mångfald är även i sig en åtgärd för klimatanpassning eftersom det bidrar till att buffra för extrema väderhändelser, något som blir allt vanligare i och med ett förändrat klimat.

Samhällsbyggandet ska främja de lokala utvecklingsbehoven samtidigt som rekreationsmiljöer, biologisk mångfald och viktiga spridningssamband på land och i vatten bevaras och stärks. Ekosystemtjänster ska bidra till att göra kommunen mer attraktiv att bo i, med vackra miljöer, friska sjöar och ren luft.

I staden och tätorterna är parker, grönområden och villaträdgårdar livsmiljöer och spridningskorridorer för djur- och växtliv. På landsbygden är det de stora skogarna och de öppna ängs- och betesmarkerna. Den lokalt- och regionalt viktiga grönstrukturen ska värnas och stärkas.

God vattenkvalitet och en långsiktig dricksvattenförsörjning ska säkras. Klimatförändringar, övergödning och miljögifter ökar sårbarheten både när det gäller tillgången till vatten samt vattenkvaliteten. Södertälje kommun ska kontinuerligt förbättra vattenkvaliteten och se till att miljökvalitetsnormerna uppnås. Det säkerställer vattenmiljöer som djur, växter och människor kan leva av och gör att staden och landsbygderna ska kunna fortsätta utvecklas.

En av Södertäljes stora lokala utmaningar är luftföroreningar i staden som påverkar både människor och djurs hälsa, natur- och vattenmiljöer samt byggnader negativt. Luftkvalitetsnormerna ska uppnås både utifrån ett hälsoperspektiv och för att staden och landsbygderna ska kunna fortsätta utvecklas.

Klimatförändringarna innebär påfrestningar på bebyggelse, infrastruktur och tekniska system. För att rusta samhället för ett förändrat klimat behövs nya innovativa lösningar för att möta utmaningarna kring ökade skyfall, värmeböljor och på sikt höjda vattennivåer. Södertälje kommun ska vidta klimatanpassningsåtgärder för att förebygga skador och minimera hälsorisker, stötta biologisk mångfald, skydda kulturarv, säkra livsmedels- och vattenproduktion, ta vara på nya möjligheter samt hålla nere kostnader i ett långsiktigt perspektiv.

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.