En resursstark kommun (ekonomisk hållbarhet)

Ett ekonomiskt hållbart Södertälje är grunden för att säkra framtidens välfärd. God hushållning med kommunens resurser är en förutsättning för ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi behöver stärka och ta tillvara på resurser som kommunens mark- och vatteninnehav, kunskaperna hos de som bor och arbetar i kommunen samt alla Södertäljes företag.

Mål 3.1 En plats för lärande, arbete och innovation

Södertälje kommun har ett strategiskt läge som en del av Stockholmsregionen, Östra Mellansverige och i direkt närhet till Sörmland. Med ett stort antal småföretag och konkurrenskraftig exportindustri ska Södertälje kommun fortsatt bidra till regionernas och Sveriges tillväxt. Näringslivet och utbildningsutbudet ska utvecklas för att möta framtidens behov och öka matchningen på arbetsmarknaden så att andelen invånare med egen försörjning ökar.

Södertälje ska verka för en grön omställning samtidigt som utvecklingen säkerställs för Södertälje sjukhus och de prioriterade branscherna Scania/Volkswagen, Life Science, hållbar matproduktion, handel samt gods- och logistikföretag. Både staden och landsbygderna har stor betydelse som motor för vetenskap, innovation, kultur, mat och handel som ska värnas och stärkas.

Kompetensförsörjningen ska säkerställas för näringslivet, akademi och offentlig sektor. De olika branscherna ska kunna hitta sin kompetens bland kommunens invånare eller inom arbetsmarknadsregionen, och de som bor i kommunen ska också kunna ha sin arbetsplats här. Invånarnas tillgänglighet till utbildnings- och arbetsmarknaden ska öka i kommunen såväl som storregionalt. En välfungerande infrastruktur för transporter är en förutsättning för näringslivets utveckling och kompetensförsörjningen. Södertälje har en stor inpendling idag och en central fråga för att säkerställa kompetensförsörjningen är att minska restiderna mellan hem, arbete och utbildning. Med ökat distansarbete och en utbyggnad av Ostlänken och Södertörnsbanan kommer arbetsmarknadsregionen öka i storlek ytterligare. Attraktiva bostäder som lockar fler boende till kommunen ska byggas. Södertälje hamn och Södertälje kanal har en viktig roll för näringslivets utveckling som ska värnas och stärkas.

Södertälje kommun ska verka för innovativa lösningar som bidrar till en hållbar utveckling lokalt såväl som globalt. Samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi är en förutsättning för innovation. Vuxenutbildningen ska stärkas för att erbjuda jämlika och jämställda möjligheter för fler invånare att komma i arbete och för att möta framtidens näringsliv.

 

Mål 3.2 God resurshushållning

I Södertälje kommun finns värdefulla resurser i form av natur- och kulturmiljöer som ska värnas, förvaltas och utvecklas väl. Södertälje har bördig jordbruksmark som ska värnas för att bidra till lokal livsmedelsproduktionen i regionen. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är avgörande att långsiktigt trygga dess kvalitet och kvantitet. Tillgång till rent dricksvatten är också en förutsättning för att Södertälje kommun ska kunna utvecklas och växa som planerat.

Södertälje kommun har ett stort markinnehav som ska förvaltas väl. Utveckling av byggnader och platser, på kommunal såväl som privat mark, ska bidra till att stärka kommunens attraktivitet. Samhällsbyggandet ska bidra till att en god och attraktiv offentlig service med bland annat kollektivtrafik, tekniska infrastruktur, skola och hemtjänst kan erbjudas på ett kostnads- och resurseffektivt sätt.

Byggnader, mark och vatten ska nyttjas effektivt. Det ska vara lätt för invånare och företag att ta hållbara beslut. Omställningen till en cirkulär ekonomi är en viktig del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle med minskade utsläpp och ett minskat behov av råmaterial. Samhällsbyggandet ska bidra till omställningen mot ett cirkulärt samhälle. Samnyttjande och samlokalisering av byggnader och mark är en förutsättning för att lyckas. Kommunen ska underlätta för företag som arbetar med återbruk och cirkulära flöden.