Riksintressen

Geografiska områden som är klassade som riksintresse enligt miljöbalken bedöms vara betydelsefulla för landet i sin helhet eftersom de har nationellt viktiga värden eller kvaliteter. Kommunen ska i översiktsplanen visa hur riksintressena ska tillgodoses. Länsstyrelsen ska ta fram planeringsunderlag, föra dialog med kommunen och lämna granskningsyttrande över översiktsplanen.

Begreppet "riksintressen" innefattar två olika typer av områden, dels områden som beslutas av riksdagen och dels områden som beslutas av nationella myndigheter med olika ansvarsområden under samordning av Boverket.

 

Följande ställningstaganden gäller för alla riksintressen och regleras i miljöbalken:

  • I samhällsplaneringen ska kommunen alltid värna riksintresseområdenas värden och kvaliteter.
  • Åtgärder får inte vidtas som påtagligt kan skada riksintressenas värden.
  • Kommunen ska prioritera en långsiktig hushållning av resurserna inom de mark- och vattenområden samt anläggningar som är av riksintresse.

 

Karta

Webbkarta för riksintressen

 

Södertälje kommuns ställningstaganden om riksintresseområden

Riksintressen 3 kap Miljöbalken

I Södertälje kommun finns många olika riksintressen. Nedan beskrivs hur vi utifrån de olika myndigheternas rekommendationer förhåller oss till deras värden och kvaliteter.

Riksintresse för kulturmiljövård expand_less expand_more

Områdena av riksintresse för kulturmiljövård i Södertälje kommun är förhållandevis stora och omfattar värdefulla bebyggelsemiljöer, fornlämningar och kulturlandskap. Riksintresseområdena för kulturmiljövård omfattar inte staden Södertälje.

Södertälje kommun omfattas av följande riksintressen för kulturmiljövård:

  • Bornsjön
  • Brandalsund
  • Mörkö
  • Karta – Oaxen – Stora Vika
  • Tullgarn (Hölö sn)
  • Vårdinge (Vårdinge sn)
  • Överenhörna (Överenhörna sn)

Kommunens ställningstagande:

Vi värnar dessa områden genom att ingen större exploatering föreslås inom områden som är av riksintresse för kulturmiljövården. Vid förändringar inom och intill områden av riksintresse för kulturmiljövård ska särskild hänsyn tas till den kulturhistoriska miljön, landskapsbilden och övrig bebyggelse så att de kulturhistoriska värdena tas tillvara som en resurs och inte skadas.

Landskapets karakteristiska bebyggelsemönster bör bevaras. Jord- och skogsbruk kan normalt bedrivas utan särskilda föreskrifter. Jordbruket är ofta en förutsättning för att bevara kulturlandskapet. En kulturmiljöutredning behöver tas fram i ett tidigt planeringsskede när värdena i ett riksintresseområde berörs för att säkerställa att de kulturhistoriska värdena beaktas och tillgodoses.

Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter

Riksintresse för naturvård expand_less expand_more

Områden av riksintresse för naturvården ska representera huvuddragen i svensk natur, belysa landskapets utveckling och visa mångfalden i naturen ur et nationellt perspektiv. Urvalet av områden av riksintresse för naturvård görs av Naturvårdsverket i samarbete med bland annat länsstyrelserna och kommunerna.

Skyddet av riksintresseområden för naturvård kan förstärkas ytterligare genom att skapa naturreservat. Vissa områden av riksintresse för naturvård skyddas även som skogliga biotopskyddsområden.

Södertälje kommun omfattas av följande riksintressen för naturvård:

  • Stockholms skärgård: Långö-Fifång-Södra Torö-Järflotta
  • Tullgarn-Mörkö
  • Yngernområdet
  • Vattgruvsmossen
  • Korpberget

I Stockholms skärgård finns ett varierat fågelliv och unika bräckvattenmiljöer. Tullgarn-Mörkö har historiska jordbrukslandskap med naturliga betesmarker och kustgårdar, som främjar en rik biologisk mångfald inklusive ädla lövträd och olika fågelpopulationer. Yngernområdet har sötvattensjöar som stödjer stabila fågelpopulationer, samt rikligt med fisk och bottenlevande liv. Vattgruvsmossen hyser torvmossar med sällsynta mjuka myrpölar, medan Korpberget har en unik flora i sina lövskogar. Dessa områden bidrar tillsammans till bevarandet av naturarvet i Stockholms län.

Kommunens ställningstagande:

Vi värnar områden av riksintresse för naturvård genom att ingen större exploatering föreslås inom dessa. Eventuell nybyggnation inom eller i anslutning till områden av riksintresse för naturvård ska alltid ske med hänsyn till naturvärdena. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter

Riksintresse för friluftsliv expand_less expand_more

Områden av riksintresse för friluftslivet ska ha stora friluftslivsvärden, på land eller i vatten, på grund av särskilda natur- och kulturkvaliteter, variationer i landskapet och god tillgänglighet för allmänheten. Många olika svenska landskapstyper ska finnas representerade i urvalet. En av utgångspunkterna för områden är att dessa bör vara viktiga för många människors friluftsliv och att de kan nyttjas ofta och mycket. Det är av stor vikt att utpekade riksintresseområden har god aktualitet genom att ny kunskap och nya bedömningar genomförs regelbundet.

Områdenas höga natur- och kulturvärden, tillgängligheten till dessa, samt människors upplevelse av kvaliteterna ska värnas och utvecklas.

Södertälje kommun omfattas av följande riksintressen för friluftslivet:

  • Björkfjärden – Prästfjärdens övärld
  • Stockholms skärgård, yttre delen
  • Tullgarn - Södra Mörkö
  • Bornsjön

Björkfjärdens och Prästfjärdens skärgård erbjuder ett varierat natur- och kulturlandskap med möjligheter till fiske, bärplockning och vattensporter.

Den yttre delen av Stockholms skärgård är av anmärkningsvärd ekologisk betydelse för hela länet. Skärgården har många naturliga hamnar och rik biologisk mångfald och erbjuder möjligheter till utomhusaktiviteter som båtliv, fiske, fågelskådning och unika långfärdsskridskoupplevelser.

I Tullgarn och södra Mörkö finns ett mångsidigt landskap nära till kollektivtrafiken med skogar, kärr och stränder, perfekt för cykling och vandring.

Bornsjön ett viktigt rekreationsområde med blandat kulturarv med orörda naturmiljöer, många vilda djur och natursköna vyer samt tillgång till badplatser.

Kommunens ställningstagande

Vi värnar dessa områden. Delar av riksintresseområdena för friluftsliv är skyddade genom naturreservat eller att de är Natura 2000-områden. Landskapsbildsskydd täcker en stor del av kommundelarna Hölö-Mörkö och Enhörna. Vid planering för nybyggnation inom och intill utpekade områden för riksintresse för friluftsliv, ska områdets kvaliteter värnas och utvecklas. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter. 

Riksintresse för yrkesfiske expand_less expand_more

Områden som är av riksintresse för yrkesfisket ska så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra näringarnas bedrivande och som har betydelse för yrkesfisket.

Kommunen omfattas av följande riksintressen för yrkesfiske:

 Kustzon: Fällnäsviken Himmerfjärden

  • Sjö: Mälaren

 

Kommunens ställningstagande

Vi värnar områden som är av riksintresse för yrkesfisket. Grunda havsvikar är viktiga lekmiljöer för fisk och ses som ekologiskt särskilt känsliga områden som ska värnas. I avvägningar mellan småbåtshamnar och bevarandet av grunda havsvikar med lekmiljöer för fisk ska intresset för att bevara lekmiljöer väga tyngre. Om möjligt ska befintliga småbåtshamnar istället utnyttjas mer effektivt. I Mälaren ska de viktigaste lek- och rekryteringsområdena för fisket särskilt värnas som riksintresse. Arbete pågår för att ansluta fritidshusbebyggelse till allmänt vatten och avlopp vilket bedöms ha positiv påverkan på vattenkvaliteten inom riksintresseområdet. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter

Riksintresse för kommunikationer expand_less expand_more

Riksintresse för kommunikationer omfattar områden som Trafikverket bedömt vara av riksintresse för de fyra trafikslagens anläggningar (väg, järnväg, luftfart, samt sjöfart och hamnar). Riksintressena kan avse både befintliga anläggningar såväl som planerade och framtida anläggningar. Även anslutande vägar och järnväg till anläggningar betraktas som riksintresse.

Riksintresse för sjöfart och hamn expand_less expand_more

Södertälje kommun omfattas av följande riksintressen för sjöfart och hamn:

 Södertälje Hamn

  • Befintlig farled: Mälarleden, Södertälje Igelsta - Västerås
  • Befintlig farled: Landsorts bredgrund - Södertälje (Igelsta)
  • Planerad eller framtida farled - Södertäljeleden
  • Planerad eller framtida farled: Landsortsfarleden
Riksintresse för järnväg expand_less expand_more

I Södertälje kommun är hela det statliga järnvägsnätet med stationer, spårområden och godsterminaler av riksintresse.

Resandeutbyte lokal och regional trafik:

  • Station Södertälje syd undre
  • Station Södertälje centrum
  • Station Södertälje hamn
  • Station Östertälje
  • Station Järna
  • Station Mölnbo

 

Resandeutbyte internationell och nationell trafik liksom resandeutbyte lokal och regional trafik:

  • Station Södertälje syd övre

 

I Södertälje kommun är följande spårområden av riksintresse:

  • Centrumbanan (Södertälje hamn – Södertälje C)
  • Södra stambanan
  • Västra stambanan
  • Svealandsbanan
  • Ostlänken (planerad framtida bana)

 

I Södertälje kommun är följande godsterminal av riksintresse för järnväg:

  • Godsterminal: Terminal Södertälje Hamn/Södra

I anslutning till hamnen finns en viktig växlingsbangård. Södertälje hamn har anslutning till Västra stambanan och vägarna E20/E4. Godsterminalen är lokaliserad i hamnen. För att klara av utökade volymer av gods kan terminalen behöva utökas med ytterligare spårkapacitet.

Riksintresse för väg expand_less expand_more

I Södertälje kommun är följande vägar av riksintresse:

  • Väg E4
  • Väg E20
  • Verkstadsvägen/Svalängsvägen/Hertig Carls väg (Södertälje hamn–Tpl Saltskog)

Vägarna E4 och E20 är av särskild internationell betydelse. De sträcker sig genom hela Sverige och är viktiga vägar för långväga transporter av såväl gods som personer. Vägen mellan trafikplats Saltskog och Södertälje Hamn utgör en anslutning till hamnen, som är av riksintresse.

Riksintresse för luftfart expand_less expand_more

Södertälje kommun omfattas av nedanstående MSA-ytor:

  • Flygplats - MSA ytor: Stockholm-Skavsta
  • Flygplats - MSA ytor: Stockholm-Arlanda
  • Flygplats - MSA ytor: Västerås
  • Flygplats - MSA ytor: Stockholm-Bromma

I samband med planläggning och bygglov för byggnader över 20 meter, samt Södertälje kommun tar hänsyn till riksintresset för luftfart i vår planering och kontaktar Luftfartsverket i samband med planläggning eller bygglov för byggnader och objekt över 20 meter, samt flygplatserna när det sker inom de så kallade större influensområdena för hindersytor (MSA-ytor).

Kommunens ställningstagande

 Vi värnar samtliga riksintressen för kommunikationer och föreslår ytterligare infrastrukturåtgärder (se kapitlet Trafik och mobilitet) för att förbättra och stärka kommunikationerna inom kommunen och storregionalt. För att minska sårbarheten för den regionala, nationella och internationella trafiken föreslås ytterligare en passage via en tunnel under Södertälje kanal. Södertälje hamn ska ges möjlighet att utvecklas. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter

Riksintresse för energiproduktion, energidistribution och vindkraft expand_less expand_more

Det finns inga riksintressen för energiproduktion, för energidistribution eller för vindkraft i Södertälje kommun. Igelstaverket är enligt regionplanen ett av sju värmeverk i regionen som är intressanta som framtida biokraftvärmeverk. Kraftvärmeverk bedöms generellt vara av riksintresse.

 

Kommunens ställningstagande

Vi värnar de värmekraftverk som finns lokalt.

Riksintresse för vattenförsörjning expand_less expand_more

En robust vattenförsörjning är av avgörande betydelse för samhället. Dricksvattenförsörjningen är ett kommunalt ansvar, men organiseras ofta regionalt. Det innebär att samhället har investerat stora belopp i dricksvattenverk och överföringsledningar med tillhörande tryckstegringsstationer och vattenreservoarer. Några anläggningar bedöms vara så strategiskt viktiga att de är av riksintresse.

 

I Södertälje är följande dricksvattenanläggning av riksintresse:

  • Djupdals vattenverk

Djupdalsverket är en konstgjord anläggning för infiltration av grundvattnet. Vattnet som filtreras till Djupdal kommer från Mälaren och Malmsjöåsen som omfattas av vattenskyddsområden.

Djupdalsverket är av riksintresse på grund av sin stora kapacitet och goda kvalitet, att den kan nyttjas av många människor, att den innehåller låg risk för att påverkas av klimatförändringar och eftersom den behövs för framtida användning.

Kommunens ställningstagande

 Vi värnar Djupdalsverket som dricksvattenanläggning.

Riksintresse för totalförsvaret expand_less expand_more

Anläggningar för totalförsvaret ska alltid ges företräde. Ingen bebyggelse ska tillkomma inom områden som omfattas av riksintresset. Ny bebyggelse ska undvikas inom påverkansområden.

 

Södertälje kommun omfattas av följande riksintressen för totalförsvaret:

  • Påverkanszon - Vällinge skjutfält

De östra delarna av Viksberg ligger inom Vällinge skjutfälts påverkanszon för buller och säkerhet. I samband med planläggning eller bygglov inom detta område ska ärenden remitteras till Försvarsmakten i tidigt skede.

I Södertälje är även ett sjöövningsområde samt vissa sekretessbelagda tekniska anläggningar och dess funktion utpekade som riksintresse för totalförsvaret. Dessa anläggningars funktioner kan störas av höga byggnadsobjekt, master och vindkraftverk. Därför gäller samråd för alla objekt högre än 20 meter utanför samlad bebyggelse och högre än 45 meter inom samlad bebyggelse.

 

Kommunens ställningstagande

Vi värnar riksintresset för totalförsvaret och bebyggelseutveckling ska ske med hänsyn till detta.

 

Riksintressen 4 kap Miljöbalken

Riksintressen 4 kap Miljöbalken expand_less expand_more

I miljöbalken finns särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet som pekats som särskilt värdefulla i sin helhet. Bestämmelserna innebär att riksdagen har tagit ställning till vilken inriktning mark- och vattenanvändningen ska ha i de berörda områdena. I ett nationellt perspektiv är avvägningarna således redan gjorda mellan olika tänkbara intressen och anspråk som gäller utnyttjandet av områdena.

I Södertälje kommun omfattas följande områden:

  • Högexploaterad kust: Kustområdet och skärgården i Stockholms län
  • Rörligt friluftsliv: Kustområdet och skärgården i Stockholms län samt Mälaren med öar och strandområden
  • Natura 2000-områden

Områdena är grovt angivna med ortsnamn. Den avgränsning som visas i kartan är hämtad från Länsstyrelsens webbGIS och är en schematisk avgränsning men det är i kommunernas översiktsplaner som den närmare avgränsningen ska göras. Av översiktsplanen ska det också framgå vilka överväganden som görs angående områdets bevarande och utveckling utifrån de värden som finns.

Viktiga underlag för bedömningen av helhetsvärdena enligt 4 kap. MB är beskrivningar av de riksintresseområden för natur, kulturmiljövård och friluftsliv enligt 3 kap. MB som finns inom områdets gränser, samt eventuella kulturmiljövårdsprogram, strandskydd, värdebeskrivningar av Natura 2000-områden och naturreservat.

De värden som ingår i ett riksintresse som omfattas av 4 kap. MB har alltid företräde framför ett riksintresse som är utpekat enligt 3 kap. MB.

Kustområdet och skärgården samt Mälaren med öar och strandområden expand_less expand_more

Skärgårdsområdets speciella natur och topografi med näringsgeografiska förutsättningar har skapat särpräglade bebyggelsemönster och kulturmiljöer. Grundregeln är att områdets samlade natur- och kulturvärden ska skyddas mot förändringsåtgärder som innebär påtaglig skada på dessa värden. Turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse. Om det finns särskilda skäl får dock annan fritidsbebyggelse komma till stånd, företrädesvis sådan som tillgodoser det rörliga friluftslivets behov eller avser enkla fritidshus i närheten av de stora tätortsregionerna. Det är även viktigt att komma ihåg att bestämmelserna inte innebär hinder för utvecklingen av befintliga tätorter eller av det lokala näringslivet.

Anläggningar som avses i 17 kap. 1 § 1 MB samt 4 a § 1-6, 9 och 10 MB får komma till stånd endast på platser där det redan finns anläggningar som omfattas av bestämmelserna i 17 kap. 1 och 4 a §§.

Kommunens ställningstagande

Vi värnar dessa riksintressen och ser värdena och kvaliteterna som en viktig resurs för framtiden. Viss exploatering kan komma till stånd om områdenas värden och kvaliteter kan tillgodoses. Analys i tidigt planeringsskede samt konsekvensbedömningar ska alltid göras. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter.

Natura 2000 expand_less expand_more

Natura 2000-områden har skapats inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och för att hindra att deras livsmiljöer förstörs. Sverige och övriga EU-länder ska se till att nödvändiga bevarandeåtgärder vidtas i områdena enligt art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet. Flertalet Natura 2000-områdena är också skyddade som nationalpark eller naturreservat. I Sverige finns drygt 4000 Natura 2000-områden.

Natura 2000-områden omfattas av miljöbalkens hushållningsbestämmelser. För varje Natura 2000-område tar länsstyrelsen fram en bevarandeplan med beskrivning av områdets värden, vilka arter och naturtyper som finns, målen för området, vilka skydds- och skötselåtgärder som behövs samt eventuella hot mot värdena.

Natura 2000 ska bevara värdefull natur, men innebär inte något generellt stopp för pågående markanvändning eller utveckling av samhället. Det måste avgöras i varje enskilt fall vilka åtgärder som kan fortsätta och vilka som inte kan tillåtas. 

Det krävs tillstånd för att "bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön" i Natura 2000-områden.

 

Södertälje kommun omfattas av följande Natura 2000-områden:

  • Botten
  • Brant syd Lanaren
  • Bårsjön
  • Fifång
  • Grottberget
  • Hamnskär
  • Hörningsholm
  • Jurstaholm
  • Kalkberget
  • Kiholm
  • Korpberget
  • Kvedesta
  • Kålsö
  • Ledarön
  • Lina
  • Nora Holmäng
  • Oaxen
  • Orrsättra
  • Sjögård
  • Skanssundet
  • Skillebyholm
  • Skogstorp
  • Slessberget
  • Stora Alsjön
  • Stora Envättern
  • Stångberget
  • Talbystrand
  • Tullgarn, ost
  • Vattgruvsmossen

 

Kommunens ställningstagande

Vi värnar utpekade Natura 2000-områden genom att flera av dem skyddas av naturreservat. Ingen större exploatering föreslås inom Natura 2000-områdena. Viss exploatering kan komma till stånd om områdenas värden och kvaliteter kan tillgodoses. Analys i tidigt planeringsskede samt konsekvensbedömningar ska alltid göras. Utvecklingen ska ske utifrån översiktsplanens planeringsinriktningar och strategier, se kapitel Allmänna intressen samt Lokala utvecklingsmöjligheter.

 

 

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.