Strategier

Vi är många aktörer som tillsammans ansvarar för samhällsbyggandet i Södertälje kommun. För att uppnå översiktsplanens mål på bästa sätt behöver vi alla arbeta i samma riktning.

Översiktsplanen har fyra övergripande samhällsbyggnadsstrategier som beskriver hur samhällsbyggandet ska bidra till att uppnå översiktsplanens mål om ökad social, ekonomisk, ekologisk hållbarhet och minskad klimatpåverkan.

De fyra övergripande strategierna är utgångspunkt för den efterföljande planeringen i staden, tätorterna och på landsbygderna. All utveckling ska ske med hänsyn till områdenas unika förutsättningar, vilket innebär att lösningarna blir olika beroende på var i kommunen åtgärderna genomförs. Utvecklingen av enskilda projekt ska alltid utgå från platsens unika förutsättningar och behov.

1.     Utveckla befintliga bebyggelseområden

2.     Stärka sociala och ekologiska samband

3.     Skapa blandade lokalsamhällen

4.     Uppnå värdeskapande utveckling

 

De 4 strategierna

1. Utveckla befintliga bebyggelseområden expand_less expand_more

Vi ska kraftsamla våra resurser till redan befintliga bebyggelseområden. Nybyggnation ska i första hand prioriteras inom eller i anslutning till våra befintliga bebyggelseområden, i kollektivtrafikstarka lägen och där det finns kommunalt vatten och avlopp.

Den största bebyggelseutvecklingen sker i Södertälje stad samt tätorterna Ekeby-Tuna-Sandviken, Järna, Mölnbo och Hölö. På landsbygderna prioriteras mindre kompletteringar inom eller i anslutning till redan bebyggda områden.

Kommunens näringslivkluster och verksamhetsområden ska stärkas och kompletteras med fler branscher för att skapa en bredd och en långsiktigt stark arbetsmarknad. Teknisk infrastruktur ska byggas ut i god tid för att säkerställa en långsiktig utveckling av bostäder och näringsliv.

2. Stärk sociala och ekologiska samband expand_less expand_more

Den byggda miljön såväl som grön- och blåstrukturen ska vara sammanhängande för att skapa starka sociala och ekologiska samband. Viktiga ekologiska samband ska värnas och barriärer ska överbryggas för att skapa en rik biologisk mångfald och för att skapa förutsättningar för människor att mötas samt ta sig fram på ett enkelt och smidigt sätt.

Viktiga målpunkter lokalt och regionalt ska kopplas samman för att skapa förutsättningar för hållbara, snabba och effektiva transporter för både människor och av gods. Lokalt ska det finnas finmaskiga gång- och cykelnät som kopplas samman med regionala nät för cykel- och kollektivtrafiken. Viktiga naturområden kopplas samman för att värna den biologiska mångfalden.

3. Skapa blandade lokalsamhällen expand_less expand_more

Staden och tätorterna ska ha en god blandning av olika funktioner och samhällsresurser samt ett balanserat bostadsutbud. Det skapar förutsättningar att nå den vardagliga servicen enkelt och skapar möten mellan människor vilket bidrar till ökad tillit i samhället.

Områdena ska kompletteras med den typ av bostäder, handel, service, kultur, idrott, grönska och parker samt andra insatser som skapar mervärden lokalt. Även byggnader och platser ska i största möjliga mån ha blandade användningsområden. Genom att ha mångfunktionella ytor och byggnader kan marken nyttjas effektivt och ytor kan användas för olika ändamål och samnyttjas.

I vissa fall behöver verksamheter, som handel och service, samlas i kluster för att skapa en välfungerande och värdeskapande utveckling i kommunen. Det gäller främst i Södertälje stadskärna, i stadsdels- och kommundelscentrum, samt i kommunens större verksamhets- och handelsområden.

4. Uppnå värdeskapande utveckling expand_less expand_more

Utvecklingen av byggnader och miljöer ska hålla hög arkitektonisk kvalitet och syfta till att öka platsens och Södertälje kommuns attraktivitet. Särskilt fokus bör läggas på att skapa trygghet och trivsel i människors boendemiljöer och kommunens offentliga miljöer samt en god balans av stadskvaliteter och samhällsservice.

Särskilt prioriterade områden för värdeskapande utveckling är inom och i anslutning till Fornhöjden, Geneta, Hovsjö, Lina, Ronna och Saltskog.

 

 

Vill du tycka till om Översiktsplanen?

Detta är ett samrådsförslag till ny översiktsplan och du kan lämna synpunkter fram till 31 oktober.

Använd rutan nedan för synpunkt om innehållet på denna sida. Du kan också tycka till om förslaget i sin helhet här.