Så utvecklar vi staden
Södertälje växer med antalet invånare och fler bostäder byggs varje år i kommunen. Bara i stadskärnan ska några tusen bostäder byggas och förvandlingen till en mer utvidgad stadskärna är i full gång. Information kring vad vi bygger och när finns här på portalen Södertälje växer. Men varför gör vi som vi gör? Det berättar vi här.
Vi bygger inte en ny stad – vi utvecklar den vi har
Ända sedan 700-talet har Södertäljes centrala delar varit befolkade. När handelsvaror skulle skeppas till Birka, Sveriges första stad, kom de ofta söderifrån, förbi Tälje. Södertälje blev stad innan Stockholm blev det. Dokument visar att Tälje fick sina stadsprivilegier redan på 1300-talet, om inte ännu tidigare.
Något som gör Södertälje unikt är att vi har haft en kontinuerlig stadsutveckling sedan medeltiden. Det finns spår av många av dessa epoker, bland annat stenstaden från 1900-talet, tydliga spår från badortstiden och den tidiga industrialismen. Läget nära Stockholm och hela Mälardalsregionen gör Södertälje till en utmärkt plats för företagsetablering och arbetsliv. Med en befolkning som representerar nära 80 nationaliteter har vi en mångfald som gör staden färgstark och sprudlande.
- Vi brukar säga att Södertälje är en riktig stad. Till skillnad från andra kommuner i Stockholmsregionen som börjat bygga stad på senare tid, hade vi redan stad här för 1000 år sedan som vi nu ska fortsätta utveckla på ett varsamt sätt. Vi har en unik historia och en färgstark identitet med en bred mångfald. Här har vi också historiska byggnader och vatten som rinner genom staden. Detta ska vi ta tillvara på när vi utvecklar stadskärnan, säger Isak Ericsson, samhällsbyggnadsstrateg på Södertälje kommun.
Södertälje har idag nära 100 000 invånare och i staden kan man se årsringar från stadens 1100 år gamla historia i form av byggnader, ruiner och järnväg. De historiska byggnaderna ska vi bevara, men staden behöver fortsätta utvecklas och nya årsringar läggs på de äldre.
Vi vill också ta tillvara på det speciella med vår stad – att vi har vatten i stadskärnan. Det vill vi framhäva ännu mer genom att planera för en stad som öppnar sig mot vattnet. Här ska vi skapa fler mötesplatser samt gång- och cykelstråk längs med kanalen.
Varför ska vi utveckla staden?
Arbetet med att utveckla stadskärnan är ett prioriterat arbete. Att utveckla staden är viktigt, av många anledningar.
- Människor drar sig till platser där andra människor är. Det är i stan vi möter andra, det är här vi kan skapa mötesplatser för att bygga broar, berättar Isak Ericsson.
Staden är viktig också för att det är en destination för handel, men även för aktiviteter. Till staden åker vi även om vi inte vill shoppa – eftersom det är i stadskärnan saker händer. Stadskärnan är Södertäljes kokpunkt för evenemang och upplevelser. Här finns en knutpunkt för resor, liksom för näringslivet och utbildning. Staden är också en plats där många vill bo.
För att en stad ska vara attraktiv måste alla delar finnas. Men det stannar inte där.
- För att en stad ska vara aktuell krävs att den fortsätter uppdateras och utvecklas. Södertälje har varit en framstående badort liksom en stor industriort. Idag har staden bra förutsättningar för att vara en växande kunskapsstad med ett bra handel- och serviceutbud och en stor möjlighet att bo i eller nära stadskärnan, säger Isak Ericsson.
Vart är vi på väg?
Samhället förändras i snabb takt och vi behöver bygga bostäder dels för att rusta för framtidens befolkningsökning, dels för att komma till rätta med ett tidigare, längre byggnadsunderskott av bostäder i Södertälje. Vi bygger dock inte bara bostäder - expansion och utveckling leder också till bättre serviceutbud, utvecklad kollektivtrafik, bättre förutsättningar för näringslivet och en starkare position i regionen. Mer folkliv i centrum bidrar också till en ökad trygghet.
Vi satsar också på att vara en kunskapsstad i en samtid som går alltmer mot att vara ett tjänstesamhälle.
Här finns KTH Science park som utbildar framtida ingenjörer, politikerna satsar en stor del av budgeten på skolan och vuxenutbildning. Vi är redan en industristad i världsklass, med Scania och Astra Zeneca som har huvudkontor i staden. Men Södertälje är på god väg att utvecklas till en kunskapsstad.
Forskning och utbildning är en framtidsfråga för Södertälje, men också för svensk exportindustri. Genom att säkra kompetensförsörjningen kan tillverkningsindustrin finnas kvar och utvecklas i framtiden. Det är därför KTH:s expansion och utvecklingen av Södertälje Science Park är så angelägen. Södertälje Science Park bidrar till utvecklingen av Södertälje som kunskapsstad, men det bidrar även till att staden rent fysiskt växer.
Stadskärnan utvidgas
Stadskärnan ska utvidgas från norr till söder. Hundratals nya bostäder har byggts vid KTH Science Park, det som vi nu kallar för norra delen av stadskärnan. Från stationsområdet och längs med Nyköpingsvägen är ett område som ska bli mer urbant. Planer finns för fler bostäder, kontor och att Nyköpingsvägen ska bli en innerstadsgata kantad av bebyggelse med plats för gångtrafikanter, snarare än en genomfartsled som det är idag.
- Norra stadskärnan är den största utbyggnaden av Södertäljes stadskärna sedan 60-talet. Bostäderna kommer att öka stadslivet i den här delen av staden, men även i den södra delen. Fler boende i området innebär också en ännu mer levande stadskärna dygnet runt, vilket stärker både handel och näringsverksamhet, säger Isak Ericsson.
- Styrande dokument kring samhällsbyggnad
- Södertälje stadskärna 2009-2029 (14,99 MB)
- Utbyggnadsstrategi.pdf (8,32 MB)