Livsmedel och dricksvatten
Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som erbjuder konsumenter livsmedel också ansvarar för att dessa livsmedel är säkra och rätt märkta. Livsmedelsföretaget ansvarar alltså för att konsumenten får rätt information om maten och inte blir sjuk av den. Tänk på att även annat än mat räknas till livsmedel, som till exempel snacks, snus och dricksvatten.
Den svenska livsmedelskontrollens mål är att se till att lagstiftningen följs, så att konsumenterna får säkra livsmedel, inte blir lurade om vad maten innehåller och att informationen om maten är enkel att förstå. På följande sidor hittar du information och stöd för dig som behöver veta hur du ska hantera livsmedel på rätt sätt. Du hittar också information om hur du sätter upp ett egenkontrollprogram för att stödja ditt arbete för att uppnå säkra livsmedel och följa lagstiftningen.
Senaste nytt inom livsmedels- och dricksvattenkontroll
-
* 2024-12-13 Livsmedelskontrollens nyhetsbrev till dricksvattenföretag 2024 är klart. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se så skickar vi det till dig.
*2024-11-25 Livsmedelskontrollens nyhetsbrev november 2024 är klart. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se så skickar vi det till dig.
*2024-08-22 Nu finns ett informationsblad om främmande ämnen och ett om glykoalkaloider i potatis och omogna tomater. Kontakta livsmedelskontrollen@sodertalje.se så skickar vi de till dig.
- Sanktioner (85,21 kB)
Anmälan om upphörande av livsmedels- eller dricksvattenanläggning finns som e-tjänst, se Självservice på startsidan. Du behöver då tillgång till bank-ID.
- Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning.pdf (107,23 kB)
- Anmälan om upphörande av livsmedels- eller dricksvattenverksamhet (63,34 kB)
- Efterhandsdebitering (21,29 kB)
- personMiljökontoret
- phone08-523 010 00
- mailmiljokontoret@sodertalje.se