Borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Södertälje? Vad roligt, grattis! Om ni vill ha en borgerlig ceremoni utan några religiösa inslag så kan ni välja att gifta er borgerligt. Vill ni gifta er religiöst så kontaktar ni det trossamfund ni tillhör. Ta del av informationen nedan för att gifta er borgerligt i Södertälje kommun.

Innan vigsel

  • Ansök om hindersprövning hos Skatteverket.
  • Välj ut två vittnen. För att vigseln ska vara giltig måste två personer till vara med vid ceremonin för att intyga att ni har gift er. Vittnena måste vara myndiga.
  • Boka en tid i vår e-tjänst Borgerlig vigsel
  • Skicka in hindersprövningen och vigselintyget till Kontaktcenter i stadshuset. Senast två veckor innan vigseln. Mer information finns under ”Hur bokar jag ett tillfälle för borgerlig vigsel i e-tjänsten?”.
  • Tiden bekräftas när vi har mottagit handlingarna. Ni kan se i e-tjänsten när vi har mottagit handlingarna.
  • Samma vecka som vigseln får ni ett brev med mer information. Brevet kan komma tidigare om ni ska vigas på annan plats. 

Under vigseln

  • Både ni som ska vigas och de två som är era vittnen ska kunna visa upp giltig legitimation för vigselförrättaren.
  • Vigselceremonin följer sedan ett särskilt formulär och kan ske på svenska eller engelska. Ni väljer själva om ni vill växla ringar under ceremonin.
  • När ni har sagt ja till varandra får ni ett vigselbevis av vigselförrättaren som ett minne av ceremonin.

Efter vigseln

  • Efter vigseltillfället så undertecknar vigselförrättaren vigselintyget och hindersprövningen.
  • Sker vigseln i Rådhuset skickar vigseladministratören intyget till Skatteverket den följande arbetsdagen, där äktenskapet registreras i folkbokföringen.
  • Har ni en vigsel på en annan plats, skickar vigselförrättaren vigselintyget till Stadshuset. Vigseladministratören i Stadshuset skickar sedan vidare intyget till Skatteverket utan dröjsmål efter deras administration.
  • När väl Skatteverket mottagit ert undertecknade vigselintyg så tar det upp till 6 veckor för dem att registrera ert giftermål. Frågor gällande handläggningstiden och hur det går hänvisas till Skatteverket.

Hur gör jag en ansökan om hindersprövning? expand_less expand_more

Det första steget inför er vigsel är att ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

En hindersprövning är en ansökan som säkerställer att inga väsentliga hinder existerar, som omöjliggör ert äktenskap. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

  • Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
  • Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
  • Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.

Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare så länge ni befinner er i Sverige.

Blanketten heter: Hindersprövning – Ansökan och försäkran (hindersprövning). Ni hittar den på Skatteverkets webbplats. Länk till Skatteverket blanketter, (öppnas i ett nytt fönster)
Ni kan också hämta blanketten på statens servicecenter, som är beläget på Storgatan 3. (Länk till Statens servicecenter )

Blanketterna lämnas in till Skatteverket och efter några veckor får ni två intyg hemskickade: Hindersprövning och Vigselintyg.

Handläggningstid för hindersprövning varierar mellan 2 och 10 veckor. Men utgångspunkten för ett par där båda är folkbokförda i Sverige är 2 veckor.

OBS! Tänk på att hindersprövningen och vigselintyget endast är giltiga i 4 månader.

Hur bokar jag ett tillfälle för borgerlig vigsel i e-tjänsten? expand_less expand_more

Efter ni har mottagit hindersprövning och vigselintyget så är nästa steg att boka in er vigsel. Tänk på att hindersprövningen och vigselintyget endast är giltiga i 4 månader.

Så här gör du för att ansöka om borgerlig vigsel via vår e-tjänst:

Steg 1: Starta e-tjänsten, "Borgerlig vigsel", för att boka en preliminär tid. .https://service.sodertalje.se/oversikt/overview/416

Steg 2: Fyll i den efterfrågade informationen. Ni behöver diarienumret och giltighetsdatumet från er hindersprövning till bokningen.

Steg 3: Välj plats för er vigsel, antingen i Rådhuset eller på egen anordnad plats.

Steg 4: Välj tid och datum för vigsel.

Steg 5: Skicka in hindersprövning och vigselintyg till Kontaktcenter, Södertälje Stadshus (Vi behöver dessa handlingar senast 2 veckor innan vigseln).

Ni kan lämna in handlingarna till receptionen under deras öppettider:

Måndag till torsdag: 08:00 – 17:00

Fredag: 08:00 – 15:00

OBS! Det är stängt på röda dagar och dagen innan röd dag stänger receptionen 13:00.

eller posta dem till:

Kontaktcenter – Södertälje Kommun,

Nyköpingsvägen 26,

151 89, Södertälje

Vi har också en brevlåda utanför stadshuset som man kan lägga handlingarna i efter ordinarie öppettider.

Steg 5: Om ni har följt stegen ovan så kommer ni få ett bekräftelsebrev postat till adressen ni uppgett i e-tjänsten samma vecka som vigseln. (Ni kommer också kunna se i e-tjänsten när vi har mottagit era handlingar)

Vigsel i Rådhuset expand_less expand_more

Kommunen har fasta tider för vigsel varje helgfri lördag i rådhuset vid Stora Torget i Södertälje med en i förväg utsedd vigselförrättare. Det är tider mellan 12:00 till 13:40 och det är 20-minutersperioder man bokar men oftast går det fortare än så. Tänk på att det i regel är ett par efter er som också ska vigas, så försök att respektera detta.

Utöver brudparet och vittnena får 19 personer närvara. Rummet är för litet för att tillåta fler besökare. Rådhuset är byggt på 1700-talet och är därför tyvärr inte tillgänglighetsanpassat.
Ris och konfetti är inte tillåtet i eller utanför Rådhuset.

Det finns parkeringsmöjligheter i närheten och ett intilliggande parkeringshus på Köpmangatan.

Parkeringskarta

Närmsta busshållsplatser är Jovisgatan eller Köpmangatan.

Vigsel på en annan plats expand_less expand_more

Väljer ni att inte viga er i rådhuset en lördag måste ni själva boka en vigselförrättare och tillsammans komma överens om tid och plats. Ta kontakt med Kontaktcenter så får ni namn och telefonnummer till möjliga vigselförrättare. Ni bokar sedan en tid som vanligt i e-tjänsten men uppger er överenskomna tid och plats.

Ni kan även se alla av länsstyrelsen förrättade vigselförrättare på länken till länsstyrelsens hemsida nedan.

Länk till Länsstyrelsen i Stockholm

Vad händer efter vigseln? expand_less expand_more

Efter vigseltillfället så undertecknar vigselförrättaren vigselintyget och hindersprövningen.

Sker vigseln i Rådhuset skickar vigseladministratören intyget till Skatteverket, där äktenskapet registreras i folkbokföringen.

Har ni en privat vigsel, alltså på en annan plats än i rådhuset, skickar vigselförrättaren vigselintyget till Stadshuset. Vigseladministratören i Stadshuset skickar sedan vidare intyget till Skatteverket utan dröjsmål efter deras administration.

Handläggningstid Skatteverket

När väl Skatteverket mottagit ert undertecknade vigselintyg så tar det upp till 6 veckor för dem att registrera ert giftermål.

Länk till Skatteverket

Vanliga frågor expand_less expand_more

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Vad kostar det att gifta sig borgerligt? expand_less expand_more

Från och med den 1 mars 2010 tar Södertälje kommun ut en administrationsavgift på 500 kronor för de par som vill viga sig och där ingen av personerna är folkbokförda i Södertälje kommun.

Södertälje kommun skickar då en faktura för genomförd vigsel till personen som bokat vigseln.

Kan kommunen anordna vittnen till min vigsel? expand_less expand_more

Nej, du måste på egen hand ta med två vittnen till vigseltillfället. Dessa två personer ska också kunna legitimera sig vid behov.

Kan jag byta vittnen?  expand_less expand_more

Ja, det går bra. Skicka ett mejl till Kontaktcenter med namn på de nya vittnena. Är det med kort varsel pga sjukdom eller annan anledning går det bra att ändra på plats i rådhuset också.

Hur avbokar jag min vigsel? expand_less expand_more

Du avbokar vigseln själv i e-tjänsten. Det syns tydligt hos vigseladministrationen när du avbokar en tid. Vi skickar tillbaka hindersprövningen och vigselintyget på begäran eller när handlingarna går ut. Vi behåller handlingarna om ni väljer att boka en ny tid.

Går det att boka om sin tid? expand_less expand_more

Det går bra. Du avbokar din gamla tid och sedan du bokar du en ny tid, precis som innan. Det syns tydligt hos vigseladministrationen när du avbokar en tid. Tänk på att hindersprövningen måste vara giltig när vigseln sker.

Var ligger rådhuset? expand_less expand_more

Rådhuset finns på Stora Torget som är placerat mellan Jovisgatan och Gästgivaregatan. Ni finner även Sankta Ragnhilds kyrka bredvid Stora Torget.

Adressen är Gamla rådhuset, 151 71 Södertälje och vill du ha vägbeskrivning dit så skriver du in "Gamla rådhuset, Södertälje" där kartor finns.

Nedan finns en bild på rådhuset:

 

           

 

Skyddade personuppgifter eller saknar e-legitimation expand_less expand_more
  1. Ansök om hindersprövning till Skatteverket, när du mottagit handlingarna så:
     
  2. Ta kontakt med Kontaktcenter som kommer ge er instruktioner, redan nu så är det bra att tänka på vilket datum ni vill gifta er och vilka två personer som ni har tilltänkta som vittnen.
     
  3. Lämna in vigselhandlingarna till Kontaktcenter, när handlingarna har mottagits av vigseladministrationen så kan ert vigseltillfälle bekräftas.
Kan jag gifta mig utan hindersprövning eller vigselintyg? expand_less expand_more

Nej, en borgerlig vigsel kräver såväl en giltig hindersprövning som ett vigselintyg.

Innebär en borgerlig vigsel att vi byter efternamn? expand_less expand_more

Efter genomförd vigsel så behåller ni samma namn som innan vigseln. Om ni vill byta efternamn så gör ni det via en ansökan till Skatteverket. Länk finns nedan.

Länk till Skatteverket

Viger ni samkönade par? expand_less expand_more

Ja, samkönade par ges möjligheten att gifta sig sedan äktenskapsbalken blev könsneutral i maj 2009.

Mitt vigselbevis är borta. Vem ska jag kontakta? expand_less expand_more

Vigselhandlingarna skickas efter en tid till Stadsarkivet i Södertälje kommun. Kontakta Stadsarkivet via e-post och beställ era gamla handlingar. Deras mejl är: arkivet@sodertalje.se