Internationella kvinnodagen 2022

Bild som visar olika hållbarhetssymboler, vad som särskilt lyfts fram är den för  jämställdhet

Tisdagen den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen och delar ut årets Jämställdhetspris. Dagen bjuder på evenemang och föreläsningar som du kan ta del av nedan. Lise Bergh, ordförande för Kommissionen för jämställda livsinkomster föreläser om hur det ser ut med den ekonomiska jämställdheten. Under dagen kommer även vinnaren av årets Jämställdhetspris att avslöjas på sodertalje.se.

 

Föreläsning om den ekonomiska jämställdheten av Lise Bergh 

skicka till Tamara.jpg

Lise Bergh är ordförande för Kommissionen för jämställda livsinkomster och har ett förflutet som Jämställdhetsombudsman, statssekreterare för bland annat jämställdhet, diskrimineringslagstiftning och mänskliga rättigheter och var senast ordförande för Rädda barnen Sverige.

Slutrapporten från Kommissionen för jämställda livsinkomster lämnades in till regeringen den 7 februari 2022. Kommissionens uppdrag har varit att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige.

Lise Bergh föreläser på internationella kvinnodagen den 8 mars om hur det ser ut med den ekonomiska jämställdheten, vilka faktorer som påverkar livsinkomster och skillnader i inkomst mellan kvinnor och män.

Tid: klockan 10.00 - 11.00 

Plats: digitalt (länk till föreläsningen skickas ut till deltagare dagen innan)

Anmälan: utredarenheten@sodertalje.se 

Väkommen med din anmälan till föreläsningen! 

 

Södertäljes Jämställdhetspris 2022

Södertälje kommun delar tillsammans med Telge, Länstidningen och Polisen i Södertälje ut jämställdhetspriset till den person, förening eller företag som jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor.

Förra året gick priset till Södertälje basketbollklubb – vem vinner detta år?

Vinnaren kommer att avslöjas här på webben tisdagen den 8 mars! 

 

Peppfesten

peppfestenmedtony.png

 

Kom på årets roligaste fest för gäris och icke-binäris mellan 13 och 19 år!

Vi uppmärksammar internationella kvinnodagen med en hyllningsfest för tjejer och icke-binära samt främja jämställdhet. Det kommer vara influensers, artister, tävlingar och utlottningar med fina priser och dessutom goodiebags till de 100 första. 

Datum och tid: tisdag 8 mars klockan 17.00 - 20.00. 

Plats: Quality Hotel Park

Allt är gratis och ingen anmälan krävs. Du kan även få gratis skjuts hem av Nobina vid festens slut klockan 20.00. 

Har du inte möjlighet att komma till Peppfesten 2022 klicka in på Ung Fritids Facebooksida och följ hela festen hemifrån. 

 

Internationella kvinnodagen expand_less expand_more

Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen ”Andra internationalen”, initiativtagare var den tyska kommunisten Clara Zetkin och parollen var: Rösträtt för kvinnor ska ena vår styrka i kampen för socialism.

Den kvinnodagsfirande som numera har sanktionerats av FN är en ganska ”ung” företeelse. FN:s generalförsamling beslutade i en resolution 1977 att införa en gemensam kvinnodag.

Sedan 1978 finns den 8 mars på FN:s lista över högtidsdagar. I samband med FN:s ”erkännande” kan man säga att internationella kvinnodagen ändrades från kampdag till en opolitisk dag.

Regeringens jämställdhetsmål expand_less expand_more

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Utifrån detta arbetar regeringen efter sex delmål:

  1. En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
  2. Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
  3. Jämställd utbildning. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
  4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
  5. Jämställd hälsa. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
  6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Mer om regeringens delmål för jämställdhet

 

Se även mål 5 i Agenda 2030 om Jämställdhet

Jämställdhetsintegrering expand_less expand_more

Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle. Strategin innebär kortfattat att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet.

Mer information hittar du på hemsidan: www.jamstall.nu