Internationella kvinnodagen 2021

Bild som visar olika hållbarhetssymboler, vad som särskilt lyfts fram är den för  jämställdhet

Den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen och delar ut årets Jämställdhetspris. Vinnaren avslöjas kl. 12.00 på sodertalje.se och nu kan vi avslöja och gratulera årets vinnare: Södertälje basketbollklubb (SBBK). Nedan bjuder även på föredrag. Negin Azimi som berättar om hur du kan uppnå dina drömmar. Peter Rung föreläser om normer, machokultur, maskulinitet och hur du kan vara en del av ett förebyggande arbetet mot våldsbrott. Trifa Abdulla berättar om hederskultur och uppbrott. På webbsidan finner du även tips på andra events och föreläsningar.

Jämställdhetspriset dela ut av Södertälje tillsammans med Telge AB och Länstidningen och utmärkelsen går till en person, förening eller företag som jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor. I år fick vi totalt in fem nomineringar. 

Vinnare 2021: Södertälje Basketbollklubb. Grattis SBBK! 

Internationella kvinnodagens filmkanal

Internationella kvinnodagen & Jämställdhetspriset

Jämställdhetspriset 2021 - prisutdelning


Klubbdirektör Johans Strömwall tar emot priset. Prisutdelare är kommunstyrelsens ordförande, tillika juryns ordförande, Boel Godner (S).

Mer information om nomineringsprocessen och tidigare vinnare finner du här. 

Inspirationsföredrag

I samband med prisutdelningen hålls även inspirationsföredrag. Föredragen finner du nedan och filmerna ligger kvar på sodertalje.se två veckor efter publicering, till den 22/3. Genom en knapp i spelarfönstreet kan du välja att få filmerna textade. Via länkarna i respektive films beskrivning kan du komma till spelarfönster där du kan hoppa mellan kapitel.

Från utanförskap till supertalang – att våga misslyckas och lyckas

Negin Azimi

Negin Azimi berättar om sina erfarenheter och talar om hur du kan uppnå dina drömmar. Det är en inspirationsföreläsning – för alla åldrar och ur ett jämställdhetsperspektiv.

Känslan av utanförskap är vanlig hos många ungdomar idag, framför allt bland dem som växer upp i miljonprogram. - Hur kan du gå ifrån att känna dig borträknad och bortglömd, till att inse ditt värde och känna dig betydelsefull och behövd? Negin talar om att bryta normer, om att välja, men inget är självklart eller enkelt.

Negin Azimi utgår från sina egna erfarenheter och berättar om när hon som 14-åring bestämde sig för att förändra sitt liv och hur inget varit sig likt sedan dess. Idag är 22-åriga Negin Azimi egenföretagare, författare till boken "Kämpa Smart & dröm stort" och styrelseledamot på SOS Barnbyar.

Tidningen Veckans Affärer har utnämnt henne till en av tjugo unga stjärnskott i världen och vi är glada över att Negin vill dela med sig av sina insikter och kunskap.

Vill du veta mer om Negin Azimi finner du mer information längre ned på webbsidan.

Normer, machokultur, maskulinitet och våldsförebyggande arbete

Peter Rung 2020_600400_Athenas.jpgPeter Rung

Peter Rung berättar om normer, machokultur, maskulinitet och hur du själv kan vara en del av ett förebyggande arbetet mot våldsbrott. Han förmedlar kunskap, utmanar normer och ger möjlighet att förändra och förbättra det brottsförebyggande arbetet.

Peter Rung är utbildare inom våldsprevention och har under de senaste 17 åren arbetat aktivt med våldsprevention inom omsorg och skola. I sin yrkesverksamhet har han bland annat implementerat metoden MVP, Mentors in Violence Prevention i flertalet skolor och utbildat Svensk Elitfotboll i uppförandekoden.

Han har även arbetat för UN Women Nationell kommitté i Sverige och varit verksam som ledamot i styrelsen Män för jämställdhet i Stockholm. Han var också projektledare för ett maskulinitetsprojekt för Juventas ungdomsjour i Södertälje under två år.

Med stor erfarenhet inom förebyggande arbete och våldsprevention föreläser Peter Rung på ett intresseväckande sätt och uppmanar till civilkurage. Vill du veta mer om Peter Rung finner du mer information längre ned på webbsidan.

Hederskultur och uppbrott

TrifaAbdulla600400.jpgTrifa Abdulla

Trifa Abdulla berättar från egna erfarenheter och möten med hedersutsatta personer hur verkligheten med hederskulturen kan se ut och vilka signaler och tecken man kan uppmärksamma om man arbetar i yrken där man träffar många ungdomar.

Trifa Abdulla arbetar idag som reporter på Sveriges Radio och 2019 sändes hennes P1-dokumentär ”Det var en gång en familj” som fick stor uppmärksamhet.

Med avstamp i sina erfarenheter vill hon framförallt skänka tröst och hopp till de som idag lever i en hederskulturskontext.

De glömda kvinnornas guldålder – en feministisk revival

Måndag 8 mars, kl. 14.00. Livesändning från Wendela Hebbe-villan på: https://fb.me/e/iUQqLnMto. Samtalet går att se under två veckor efter första utsändning.   

Kvinnor har alltid varit den del av samhället, skrivandet och historien. Men ofta har framgångsrika kvinnor glömts bort i historieböckerna, men nu får de nya böcker skrivna om sig. En feministisk folkrörelse pågår för att få in dessa kvinnor och dess betydelse för historien i böcker och dokumentation.

Vi välkomnar till ett livesänt samtal mellan Agneta Sommasson, Wendela vänners styrelse och Emelie Lindström, bibliotekarie Biblioteken i Södertälje.

Peppfesten - 8 mars kl. 18.00

I flera år har peppfesten varit årets fest för alla tjejer och personer som identifierar sig som tjejer i Södertälje. I års sker festen digitalt.

Under kvällen bjuds det på liveframträdanden, humor, tävlingar, utfrågning av politiker och mycket mer. Programmet leds av Wilma Tiger och Isabelle Lutaj.

Direktsändningen genomförs av Livet Bitch, Juventas ungdomsjour och Södertälje kommun och börjar kl. 18.00 den 8 mars.

Festen kan följas på:

Peppfesten riktar sig främst till dig som är mellan 13–21 år. Vi hoppas du gillar årets program. Välkommen!

Missa inte

Längre ned kan läsa mer om bakgrunden till internationella kvinnodagen, Regeringens jämställdhetsmål och jämställdhetsintegrering (dessa delar öppnas som egna flikar).

Fördjupning om föredrag och föreläsare

Om Negin Azimi

Negin studerar idag kommunikation på universitet och är aktuell med sin bok "Kämpa smart & dröm stort: mina 9 tips som tar dig dit du vill", en kombination av en självbiografi och faktabok om hur man kan uppnå sina drömmar oavsett förutsättningar.

Negin Azimi var den yngsta representanten på plats när Regeringskansliet och Utrikesdepartementet skulle diskutera global migration och utveckling med FN’s generalsekreterare Ban Ki Moon. Tidigare har hon varit ambassadör för Robert F. Kennedy Center For Justice And Human Rights, samt stiftelsen Fryshuset. 

Om Peter Rung

Peter har tillsammans med kriminologen och sambon Nina Rung startat den ideella organisationen Huskurage, ett initiativ med syfte att förhindra våld i nära relationer.

Huskurage har idag växt från idé till en landsomfattande organisation inom våldspreventivt arbete och används av Polisen som det enda brottsförebyggande verktyget inom detta område.

Målet med organisationen är att skapa en folkrörelse av civilkurage där det råder en norm att värna om varandra och där våld och hot inte accepteras.

Internationella kvinnodagen expand_less expand_more

Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen ”Andra internationalen”, initiativtagare var den tyska kommunisten Clara Zetkin och parollen var: Rösträtt för kvinnor ska ena vår styrka i kampen för socialism.

Den kvinnodagsfirande som numera har sanktionerats av FN är en ganska ”ung” företeelse. FN:s generalförsamling beslutade i en resolution 1977 att införa en gemensam kvinnodag.

Sedan 1978 finns den 8 mars på FN:s lista över högtidsdagar. I samband med FN:s ”erkännande” kan man säga att internationella kvinnodagen ändrades från kampdag till en opolitisk dag.

Regeringens jämställdhetsmål expand_less expand_more

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Utifrån detta arbetar regeringen efter sex delmål:

  1. En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
  2. Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
  3. Jämställd utbildning. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
  4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
  5. Jämställd hälsa. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
  6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Mer om regeringens delmål för jämställdhet

 

Se även mål 5 i Agenda 2030 om Jämställdhet

Jämställdhetsintegrering expand_less expand_more

Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle. Strategin innebär kortfattat att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet.

Mer information hittar du på hemsidan: www.jamstall.nu