Södertälje kommun breddar konceptet med valinformatörer inför valen 2022
Liksom tidigare år informerar valinformatörerna om när det är val, vilka som får rösta och om vikten av att rösta. Nytt inför höstens val är att låta vissa valinformatörer skapa innehåll, exempelvis filmklipp, för att spridas i kommunens sociala kanaler.
Satsningen på valinformatörer är en av aktiviteterna i kommunens åtgärdsplan för att främja valdeltagandet i de allmänna valen 2022. Rekrytering av valinformatörer sker den 21 mars - 11 april och målsättningen är att anställa ett 50-tal personer. Några av kraven är att kunna tala flytande svenska, vara minst 18 år gammal och inte stå som valbar på något politiskt partis lista.
– Valinformatörerna har ett viktigt uppdrag, jag hoppas att människor i alla åldrar ansöker och att det blir bra spridning vad gäller språkkunskaper. Det är meriterande att kunna tala fler språk än svenska, säger Minar Milkon, handläggare på Södertälje kommun och ansvarig för aktiviteten att rekrytera valinformatörer.
Under augusti utbildas valinformatörerna och arbetar helgerna mellan den 26 augusti och den 10 september. De rör sig bland annat i Södertälje city och i områden där valdeltagandet varit lågt; Ronna, Hovsjö, Geneta och Fornhöjden. De delar ut informationsmaterial om valet på olika språk och pratar med människor. De sprider enbart opolitisk valinformation.
”Fungerar lite som influencers”
Konceptet med valinformatörer har funnits i kommunen under tidigare val, det som nu är nytt är de valinformatörer som skapar innehåll till kommunens sociala medier; Facebook, Youtube och Instagram. Innehållet sprids även i kommunens app. De spelar exempelvis in filmklipp och gör reklam för debatter med lokala politiker eller andra evenemang kopplat till valet, pratar om vilka som har rösträtt och varför det är viktigt att rösta.
Åsa Zazi är kommunikatör på kommunens kommunikationsavdelning och arbetar med satsningen på valinformatörer i sociala medier. Hon ser det som ett intressant projekt som bidrar till spännande och viktigt innehåll:
– Det är nytt för oss att låta medborgare, i det här fallet valinformatörer, producera innehåll. Jag tror inläggen kan skapa igenkänning, engagemang och få bra spridning. Valinformatörerna fungerar lite som influencers, vi börjar sprida filmklipp med dem från och med juni. Vi jobbade självklart med sociala medier inför valet 2018, men nu växlar vi upp. Många tar del av nyheter via sociala medier, särskilt unga, jag tror det här kan vara ett sätt att nå förstagångsväljare, säger hon.
Den som vill ansöka om att bli valinformatör gör det digitalt på kommunens webbplats.
Fakta valinformatörer och åtgärder för att främja valdeltagandet i de allmänna valen 2022
- Valinformatörer: sodertalje.se/valinformator
- Åtgärder för att främja valdeltagandet: sodertalje.se/val2022
För mer information kontakta:
Minar Milkon, handläggare kommunstyrelsens kontor, Södertälje kommun, ansvarig för aktiviteten att rekrytera valinformatörer, telefon: 08-523 02516, e-post: minar.milkon@sodertalje.se
Åsa Zazi, kommunikatör, kommunikationsstaben, kommunstyrelsens kontor, ansvarig för satsningen på valinformatörer i sociala medier, telefon: 08- 08-523 071 67, e-post: asa.zazi@sodertalje.se
Elisabet Qvarford, pressekreterare, Södertälje kommun, telefon: 08-523 06 603, e-post: elisabet.qvarford@sodertalje.se