Ambitiösa socionomstudenter på traineeprogrammet
Södertälje kommun har haft ett traineeprogram för socionomer sedan 2018 och det är en väldigt bra rekryteringsväg både för oss som arbetsgivare och för studenterna. Programmet ger en realistisk introduktion i yrket som socialarbetare samtidigt som studenterna får lära känna vår verksamhet inom socialtjänsten.
Ulrika Hallensjö, områdeschef på socialkontoret, berättar så här om programmet:
– För tio år sen såg vi att det var svårt att rekrytera och hitta bra medarbetare. Vi började med att ta emot studenter på studiebesök och utifrån de träffarna byggdes sedan traineeprogrammet. I dag gör studenterna sin VFU hos oss termin 5 och sen termin 6 och 7 är de studentmedarbetare och jobbar cirka 16 timmar/vecka. Jag gjorde själv min praktik på Södertälje kommun när jag gick min utbildning så vet att om du blir väl mottagen så är chansen stor att du kommer att söka ditt första jobb där du gjorde din praktik.
– Under mina år på Barn och Ungdom som chef tror jag att jag faktiskt kunde erbjuda alla som gick programmet en tjänst efter deras examen. Att anställa en person som redan varit hos oss i 1,5 år innebär ju att vi får en ny kollega som vet hur vi på socialtjänsten arbetar och behöver ingen introduktionstid.
– Eftersom vi har både öppen vård och myndighetsverksamhet under ett tak gör det att tiden hos oss verkligen ger en bredd till studenterna och ger samsyn och förståelse för socialtjänstens uppdrag.
Rasmus Åkesson, går termin 6 på Södertörns högskola, och är studentmedarbetare på Barn och Ungdom. Han är verkligen positiv till programmet och det han får med sig i kunskap och erfarenhet.
– Under termin 6 skriver vi c-uppsats vilket tar mycket tid men det har gått jätte bra att kombinera skrivandet och studierna med arbetet. Visst kräver det lite schemaläggning eftersom jag också har mina barn varannan vecka, men det är så givande och positivt att vara på arbetet så är verkligen värt det.
– Jag hade ingen aning om att det fanns ett traineeprogram hos Södertälje kommun men när de kom till skolan och berättade om programmet inför vår VFU-period så lät det som ett super bra alternativ för mig som bor i Nykvarn det vill säga bara 15 minuter bort. Ansökningsprocessen var därför lite mer krävande än att bara söka en praktikplats men nu i efterhand är jag så glad att jag sökte och fick en plats. Det känns verkligen att socialkontoret investerar tid och resurser – det är inte bara en ”praktikant” som ska tas emot. Jag hade super bra handledare som guidade och vägledde mig under hela praktiken. De vågade också utmana mig och lät mig inte bara göra det som kändes ”enkelt”.
– Så eftersom VFU:en var så bra så ville jag verkligen bli studentmedarbetare och vara kvar. Det här en ovärderlig möjlighet för mig att få se hur arbetet fungerar men också se vilka yrken/roller som finns för socionomer. Skälet till att jag sökte socionomutbildningen överhuvudtaget var när jag arbetad i skolan som resurs och mentor som jag fick tipset om att utbilda mig till socionom för att kunna arbeta som skolkurator. Men nu när jag arbetat på myndigheten så har jag fått upp ögonen för hur brett socialtjänsten är, avslutar Rasmus med ett leende.