Du som är god man eller förvaltare

Den som behöver hjälp med att bevaka sina rättigheter, ta hand om sin egendom eller sina pengar har under vissa förutsättningar rätt att få den hjälpen. Personen som får hjälp kallas huvudman och kan få en ställföreträdare utsedd som är god man eller förvaltare.

Enligt lag ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd i varje kommun. 
Södertälje  och Nykvarns kommuner har en gemensam överförmyndarnämnd. Vi utövar tillsyn över god man, förvaltare och förmyndare. 

All information och vägledning om ditt uppdrag hittar du nedan.

Välkommen som god man eller förvaltare

Information till ditt uppdrag expand_less expand_more

Välkommen till ditt uppdrag som god man/förvaltare.

Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man/förvaltare men även dig som varit det ett tag, en vägledning och ett stöd i det arbetet.

Att vara god man/förvaltare expand_less expand_more

Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av Föräldrabalkens bestämmelser. God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

Det gäller personer som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med ekonomisk förvaltning, rättshandlingar, personlig omvårdnad etc.

Person som har god man/förvaltare kallas i fortsättningen huvudman.

Det finns en avgörande skillnad mellan godmanskap och förvaltarskap. Gode mannen är endast ett biträde åt huvudmannen, som har kvar sin rättshandlingsförmåga. Det betyder att gode mannen måste inhämta huvudmannens samtycke till alla större rättshandlingar utom de som berör den dagliga hushållningen.

Saknar huvudmannen förmåga att kunna ge sitt samtycke är gode mannen behörig att själv företa rättshandlingar inom ramen för sitt förordnande och för huvudmannens bästa.

En förvaltare har, inom ramen för sitt förordnande, ensam behörighet att företa rättshandlingar för huvudmannens räkning, utan inhämtande av dennes samtycke.

Beslut om anordnande av samt upphävande av nämnda godmanskap och förvaltarskap fattas av tingsrätten. Vid byte av god man och förvaltare fattas beslut av överförmyndarnämnden.

Dina första uppgifter expand_less expand_more

Så fort du erhållit beslut om att du förordnats till god man /förvaltare bör du göra följande:

Meddela din adress till alla berörda, t.ex. Försäkringskassa, Skatteverket, aktuella handläggare på kommunen. Du kan skicka in en ”Anmälan om särskild postadress” till Skatteverket på deras blankett (SKV 7844).

Ta snarast kontakt med din företrädare om sådan funnits, och/eller med huvudmannen, dennes anhöriga, kurator, personal på vårdinrättning etc. för att få erforderlig information. Uppvisa vid behov ditt registerutdrag, vilket fungerar som fullmakt.

Försök få ett grepp om huvudmannens ekonomi. Kontakta berörda banker för att ordna upp rutiner för den löpande ekonomin. Beräkna hur stora kostnaderna är för huvudmannens uppehälle. Se till att du gör ett förbehåll hos banken att medel för uppehälle finns på ett fritt konto. Alla övriga tillgångar ska enligt gällande bestämmelser vara överförmyndarspärrade för dig som god man/förvaltare.

Kontrollera att din huvudman har gällande försäkringar och teckna nya vid behov.

Har din huvudman ett bankfack/servicefack ska du ha samtycke från henne/honom för tillträde till detta. Kan inte huvudmannen lämna sitt samtycke, måste du visa ett läkarintyg som intygar att huvudmannen generellt inte kan lämna samtycke till någon åtgärd eller rättshandling. Intyg om tillträde till service- eller bankfack lämnas inte av överförmyndarnämnden.

Inom två månader efter förordnandet är du skyldig att upprätta en förteckning över huvudmannens samtliga tillgångar och skulder. Du fyller i bifogad förteckningsblankett, undertecknar och återsänder den till överförmyndarnämnden. Verifikat från banken ska bifogas.  

Gör en utredning över huvudmannens anhöriga och andra närstående genom att fylla i blanketten ”Släktutredning”. Skicka in den tillsammans med förteckningen. Det är bra för dig att få information om din huvudmans närmaste och överförmyndarnämnden har stor nytta av den när anhöriga behöver höras om större förvaltningsåtgärder. 

Så här fyller du i en förteckning expand_less expand_more

Kontrollera att namn, adress och telefonuppgifter är riktiga. Det är viktigt att vi lätt kan ta kontakt med dig. Förteckningen bildar utgångspunkt för den senare redovisningen.

Värdet av samtliga tillgångar ska redovisas per den dag du förordnades. Uppgifterna ska styrkas med kapital- och räntebesked, värdebesked för aktier, obligationer, fonder etc. som skickas in tillsammans med förteckningen. Dessa ska bifogas förteckningen när den skickas in till överförmyndarnämnden.

Eventuella kontanter ska snarast sättas in på bankkonto i huvudmannens namn.

Äger huvudmannen helt eller delvis fastighet ska detta styrkas med lagfartsbevis. Fastighet redovisas med taxeringsvärdet och bostadsrätt med deklarationsvärdet. Innehav av bostadsrättslägenhet ska styrkas med intyg från bostadsrättsförening.

Lösöre behöver inte anges såvida det inte är fråga om dyrbar konst, antikviteter eller dylikt.

Skulder anges med varje fordringsägare var för sig.

Förteckning kan du göra digitalt och läs mer under Provisums e-tjänster. 

Dina övriga uppgifter/skyldigheter expand_less expand_more

Dina uppgifter som god man/förvaltare framgår av det registerutdrag du erhållit. Uppgifterna är som regel att:

  • Bevaka huvudmannens rätt
  • Förvalta huvudmannens egendom
  • Sörja för huvudmannens person

En god mans/förvaltares uppgifter är helt beroende av förhållandena i det enskilda fallet. En allmän riktlinje i arbetet är att du som god man/förvaltare omsorgsfullt ska fullgöra dina skyldigheter och alltid handla på det sätt som är bäst för den enskilde.

Som god man/förvaltare är du en juridisk representant och samordnare av hjälpinsatser för huvudmannen, snarare än en praktisk utförare av tjänster.

Det kan ibland vara svårt att skilja mellan de olika uppgifterna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.

På följande sidor ges några exempel på olika aktiviteter som hör till respektive uppgift.

Bevaka rätt expand_less expand_more

I uppgiften ingår att ta tillvara huvudmannens intressen genom att

Bevaka rätt i:

  • dödsbo
  • förhandlingar, vid upprättande av avbetalningsavtal och liknande med fordringsägare
  • ärenden hos hyresnämnden.

Ansöka om:

  • olika insatser som huvudmannen kan tänkas ha behov av,     t ex skuldsanering
  • stöd och service enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Det kan handla om kontaktperson, ledsagarservice med mera
  • hemtjänst
  • nytt boende (t e x gruppbostad) eller särskilt boende
  • bostadstillägg och anmäla årliga hyresändringar för att få rätt bostadsbidrag
  • handikappersättning, försörjningsstöd, fondmedel eller andra bidrag.

Företräda den enskilde vid:

  • uppsägning, försäljning och avyttring av bostad
  • överklaga beslut
  • kontakter med budget- och skuldsaneringsenhet
  • uppsägning av avtal/abonnemang som inte är till nytta för huvudmannen
  • försäljning av tillgångar t ex fastighet
  • kontakter med myndigheter
  • Överklaga beslut
  • deklaration till Skatteverket.

Gäller det en fråga som du som god man/förvaltare själv inte behärskar har du rätt att skaffa den hjälp som behövs t ex advokat. Observera att huvudmannen själv får stå för arvodet och att kostnaden ska vara noga övervägd.

Förvalta egendom expand_less expand_more

Uppgiften innebär förvaltning av all egendom tillhörande huvudmannen. Förvalta egendom betyder att sköta huvudmannens ekonomi, ta hand om pension och bidrag, betala räkningar, lämna fickpengar, förvalta kapital, värdehandlingar, fastigheter med mera.

Grundläggande för förvaltningen är enligt Föräldrabalkens kapitel 12 § 4 att huvudmannens medel:

  • i skälig omfattning användas för uppehälle, utbildning och nytta i övrigt
  • placeras så att tillräcklig trygghet finns för deras bestånd och så att de ger skälig avkastning.

Årsredovisning

En god man eller förvaltare som i sitt uppdrag har att sköta den enskildes ekonomiska angelägenheter (”förvalta egendom”) är skyldig att till överförmyndarnämnden årligen redovisa för sin ekonomiska skötsel. En sådan redovisning kallas årsräkning och ska lämnas på heder och samvete. Årsräkningen ska lämnas till överförmyndarnämnden före den 1 mars varje år. Redovisningen i årsräkningen ska avse föregående kalenderår.

Praktiskt

Tala med huvudmannen hur förvaltningen ska gå till rent praktiskt. Kan huvudmannen hantera ett eget kontokort? Eller ska någon överlämna kontanter till huvudmannen? Hur ska överlämning i så fall gå till? Att rekommendera är att huvudmannen har tre bankkonton; ett konto som du som god man/förvaltare har hand om dit löpande inkomster går och från vilket löpande utgifter betalas, ett sparkonto som är överförmyndarspärrat och dit ”överflödiga pengar” sätts in samt ett tredje konto som huvudmannen själv disponerar och som fickpengar sätts in på.

Obs! Om du tar ut kontanter från huvudmannens konto måste du se till att få ett kvitto från mottagaren, huvudmannen eller annan (t e x personal), att pengarna har tagits emot. Kopia på kvittot ska sedan bifogas årsräkningen.

Årsredovisningen kan du göra digitalt och läs mer under Provisums e-tjänster. 

Sörja för person expand_less expand_more

Sörja för person brukar också kallas för personlig omvårdnad. Det är en viktig uppgift. Uppgiftens innehåll kan inte generellt bestämmas utan avgörs i det enskilda fallet.

Sörja för person innebär inte att gode mannen/förvaltaren själv ska sköta om och vårda huvudmannen. Gode mannen/förvaltaren har istället följande roll:

  • Vara en länk mellan huvudmannen och den sociala omgivningen utanför huvudmannens boende och vårdmiljö.
  • Genom regelbundna besök hos huvudmannen och kontakter med till exempel vårdpersonal och hemtjänst se till att huvudmannen har en bra boendemiljö, får god vård och omsorg samt så hög livskvalitet som möjligt.
  • Ta initiativ till att huvudmannen får till exempel en kontaktperson eller att besöksverksamhet ordnas genom någon frivilligorganisation.
  • I övrigt uppmärksamma huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning, rekreation med mera och ta de initiativ som är lämpliga.
  • Samarbeta med kontaktperson om sådan finns.
  • Se till att huvudmannen får besöka optiker, läkare, får tandvård, har en ändamålsenlig bostad, har en bra situation i sitt eget boende, har sociala kontakter, sysselsättning och en god fritid men inte själv göra inköp, följa med till läkare, hänga upp gardiner eller bära flyttkartonger (men se till att det blir gjort av annan, t ex socialtjänst, kontaktperson eller privat utförare).
  • Se till att huvudmannen får nytta av sina pengar.
Utanför uppdraget expand_less expand_more

Ibland är det svårt att veta vad som förväntas av dig som god man/förvaltare. Du ska inte utföra insatser som sjukvården eller socialtjänsten ska ge enligt lag. Följande är exempel på sådana uppgifter (de är naturligtvis tillåtna att utföra frivilligt, men du kan inte räkna med att få ersättning för dem):

  • handla mat, städa (hemtjänst el personlig assistent)
  • hämta ut mediciner (hemtjänst)
  • följa med på läkarbesök (ledsagare)
  • skjutsa huvudmannen till olika besök
  • gå på bio eller promenera med huvudmannen (kontaktperson).

Följande är exempel på uppgifter som strider mot lag och således är förbjudna:

  • låna ut pengar till huvudmannen
  • låna pengar av huvudmannen
  • ingå avtal med huvudmannen
  • blanda samman gode mannens/förvaltarens och huvudmannens tillgångar.

Följande är exempel på strängt personliga frågor som ligger utanför gode mannens/förvaltarens behörighet att agera i:

  • sjukvårdsbehandling, mediciner
  • abort
  • vigsel
  • röstning i allmänna val
  • medgivande till tvångsvård
  • uppfostring av huvudmannens barn
  • bestämma vad huvudmannen ska göra med sina fickpengar.
Spärrade bankkonton expand_less expand_more

Huvudregeln är att huvudmannens pengar är spärrade för dig som god man/förvaltare. Enligt Föräldrabalkens kapitel 14 § 8 får pengar som satts in hos bank tas ut endast med överförmyndarens samtycke.

Undantag från huvudregeln är följande:

  • Uttag av årsränta får ske utan samtycke.
  • Överförmyndarnämndens samtycke krävs inte heller för pengar som behöver hållas tillgängliga för huvudmannens uppehälle eller vården av hans eller hennes egendom. Det krävs att du gör förbehåll hos banken för detta ändamål. Dessa medel skall insättas på ett så kallat fritt konto (service- eller transaktionskonto), där pensionen eller lönen automatiskt sätts in.

Överförmyndarnämnden i Södertälje har gjort bedömningen att saldot på det fria kontot inte mer än undantagsvis bör överstiga cirka 25 000 kr. Behöver uttag göras från spärrade konton krävs överförmyndarnämndens samtycke. Sådant samtycke ges normalt efter skriftlig förfrågan. 

Du kan göra ansökan digitalt och läs mer under Provisums e-tjänster. 

När krävs tillstånd från överförmyndarnämnden? expand_less expand_more

Enligt gällande lagstiftning är du som god man/förvaltare skyldig att inhämta överförmyndarenämndens samtycke till följande åtgärder:

  • Uttag av spärrade bankmedel.
  • Förvärv av aktier och konvertibler.
  • Ta upp lån eller ingå annan förbindelse för huvudmannen.
  • Placering i försäkringar eller utlåning med mera.
  • Förvärv, försäljning, inteckning av fast egendom eller tomträtt samt försäljning och pantsättning av bostadsrätt.
  • Utlåning av huvudmannens egendom.
  • Driva en rörelse.
  • Företa vissa åtgärder i dödsboförvaltning, bodelning eller skifte.

Huvudmannens samtycke

I viktiga frågor ska du som god man/förvaltare inhämta huvudmannens samtycke, om detta kan ske. Kan inte huvudmannen yttra sig ska make eller sambo höras. Finns ingen make eller sambo bör huvudmannens barn höras.

Innan beslut fattas om förvaltningsåtgärd av större vikt ska överförmyndarnämnden bereda huvudmannen och dennes nära anhöriga tillfälle att yttra sig, om detta kan ske utan avsevärd tidsförlust.

Arvskiften

Ett praktiskt fall som kräver överförmyndarnämndens granskning och godkännande är vid arv som tillfaller huvudmannen. Under sådana förhållanden ska i princip alltid en arvskifteshandling upprättas och tillsammans med bouppteckningen ges in till överförmyndarnämnden. Om det i dödsboet ingår en fastighet, bostadsrätt eller tomträtt som ska säljas, kräver även denna åtgärd överförmyndarnämndens samtycke med hänsyn till att huvudmannen är dödsbodelägare. Det är den gode mannen eller förvaltaren, som i sin egenskap av ställföreträdare, har att ansöka om överförmyndarnämndens tillstånd i dessa fall.

Gåvoförbud

Enligt lag gäller ett generellt gåvoförbud. Det innebär att du som god man eller förvaltare inte lagligen kan ge bort huvudmannens egendom. Gåvoförbudet innebär att gåva inte heller kan ges med överförmyndarnämndens samtycke. Det generella gåvoförbudet gäller både fast och lös egendom.

Undantaget från gåvoförbudet är personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till den enskildes ekonomiska villkor. Som personliga presenter räknas julklappar och födelsedagspresenter till normala värden.

En huvudman som har god man förordnad för sig kan emellertid själv ge gåvor, under förutsättning att dennes hälsotillstånd är sådant att han eller hon självständigt kan överväga konsekvenserna av sitt handlande och kan ge uttryck för sin vilja.

Omplacering utan krav på samtycke

Grundprincipen skall vara att placera huvudmannens tillgångar på ett sätt som ger tillräcklig trygghet och skälig avkastning. Tillgångarna kan utan krav på överförmyndarnämndens samtycke placeras i:

  • Skuldförbindelser utfärdade eller garanterade av stat eller kommun.
  • Skuldförbindelser (obligationer) utfärdade av hypoteksinstitut eller bank, även utländsk bankföretag eller kreditinstitut.
  • Andelar i värdepappersfond eller i utländskt fondföretag.
  • Lån mot säkerhet av panträtt i fast egendom inom 60 % av senaste taxeringsvärdet.
Åtgärder vid huvudmannens död expand_less expand_more

Vid huvudmannens död ska du som god man/förvaltare veta följande:

  • Du ska meddela överförmyndarnämnden att huvudmannen avlidit och vem som är företrädare för dödsboet.
  • Ditt uppdrag upphör per dödsdagen. Någon skyldighet att ordna med begravning, göra bouppteckning etc. ingår inte i ditt uppdrag. Eventuella arbetsinsatser efter dödsdagen utförs på uppdrag av dödsboet.
  • Du ska upprätta en slutredovisning avseende perioden från 1 januari till och med dödsdagen. Redovisning inklusive saldo- och årsbesked skall senast en månad efter dödsdagen insändas till överförmyndarnämnden.
  • Då överförmyndarnämnden godkänt din slutredovisning översänds den tillsammans med förteckning och samtliga årsredovisningar till en företrädare för dödsboet.
  • Du ska utan dröjsmål efter uppdragets upphörande till dödsboet överlämna de tillgångar du förvaltat.
  • Enligt gällande lagstiftning ska räkenskaper och verifikationer som finns bevarade hos dig hållas tillgängliga för dödsbodelägarnas granskning. Vid tvist bestämmer överförmyndarnämnden tid och plats för sådan granskning.
  • Räkenskaper och verifikationer ska överlämnas till dödsboet när gode mannen/förvaltaren är fri från ansvar. I normalfallet är det ett år efter dödsboets mottagande av de redovisningshandlingar som översänts av överförmyndarnämnden.
  • Vill dödsboet göra anspråk på ersättning för de fall du anses ha uppsåtligt eller av grov vårdslöshet orsakat huvudmannen skada, ska talan väckas inom tre år från dagen för mottagande av tidigare nämnda redovisningshandlingar. I annat fall inträder preskription, såvida inte du gjort dig skyldig till brottsligt förfarande.
  • I de fall huvudmannen saknar anhöriga skall anmälan om dödsfallet göras till Södertälje kommun där handläggare för dödsboanmälan finns. 
Arvodesregler expand_less expand_more

Enligt Föräldrabalkens bestämmelser har god man/förvaltare rätt till ett skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter. Beslut om arvode och kostnadsersättning fattas av överförmyndarnämnden.

Till sin hjälp vid bedömningen av arvodets storlek har överförmyndarnämnden årsräkningen och redogörelsen för dina insatser under året. Dessa ger en bild av uppdragets omfattning och svårighetsgrad.

Avgörande för överförmyndarnämndens beslut är också förordnandets utformning. Omfattar uppdraget både ekonomisk förvaltning och personlig omvårdnad kan båda delarna arvoderas om detta begärs.

Om inte särskilda skäl föranleder något annat ska arvode och ersättning betalas av huvudmannens medel i den mån hans/hennes inkomst överstiger 2,65 gånger gällande basbelopp eller tillgångar överstiger 2 gånger gällande basbelopp. Arvode och ersättning som inte betalas av huvudmannen betalas av kommunen.

Om arvodesbeslutet visar att huvudmannen ska betala ditt arvode är han/hon, enligt Skatteverkets regler, din arbetsgivare. Du ska då deklarera och betala arbetsgivaravgifter för huvudmannens räkning på den ersättning som huvudmannen betalar ut till dig. Vänd dig till Skatteverket om du behöver information om detta.   

Det ingår i din uppgift att se till att avgiften blir betalad och du redovisar till överförmyndarnämnden t ex genom att du lämnar in kopia på inlämnad deklaration tillsammans med årsräkningen.

Extra arvode i form av timpenning beviljas för arbetsinsatser som är av viss natur och mer omfattande. Arvodet utgår då som timersättning. Det kan t e x vara lägenhetsavveckling/ fastighetsavveckling, arbete med skuldsanering samt bevaka rätt vid boutredning och arvskifte.

Arvodet grundas på viss procent av gällande basbelopp. I Södertälje kommun tillämpas de riktlinjer som utarbetats av Sveriges Kommuner och Landsting.

Överförmyndarnämnden expand_less expand_more

I varje kommun finns det en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Södertälje kommun finns en överförmyndarnämnd med tre ordinarie ledamöter och tre ersättare. På överförmyndarnämndens kansli arbetar för närvarande fem heltidsanställda tjänstemän.

Överförmyndarnämndens uppgift är att med stöd av gällande bestämmelser i Föräldrabalken utöva tillsyn över förmynderskap, godmanskap och förvaltarskap samt lämna samtycke till olika rättshandlingar och vissa andra åtgärder.

De flesta beslut som fattas av överförmyndarnämnden kan överklagas hos domstol inom tre veckor.

Överförmyndarnämndens kansli nås via:

Telefon: 08-523 03 780

Telefontid: måndag - onsdag klockan10.00-12.00

Övrig tid är handläggarna tillgängliga via e-post och röstbrevlåda

Fax: 08-523 04 632

Växel: 08-523 01 000

E-post: overformyndarnamnden@sodertalje.se

Besöksadress:

Stadshuset, Nyköpingsvägen 26, Södertälje

Postadress:

Södertälje Kommun

Överförmyndarnämnden

151 89 Södertälje

Hemsida:

www.sodertalje.se/ofn

Till sist,

Ha inte så bråttom. Ge av din tid. Tänk på att dem vi här har kallat huvudmän

är människor som alla gömmer en levnadshistoria.

Vägledning i ditt uppdrag som ställföreträdare

Information från olika myndigheter. expand_less expand_more

Behöver du vägledning i ditt uppdrag som god man eller förvaltare? 

Överförmyndarnämnden i Södertälje vill här tipsa om följande aktörer som kan ge oberoende och kostnadsfri rådgivning.

Obs! Överförmyndarnämnden tar inte ansvar för de råd som lämnas. 

Nedan har vi delat upp olika områden du kan behöva hjälp med med kontaktuppgifter. 

Budget- och skuldrådgivning expand_less expand_more

Kronofogden 0771- 73 73 00.

Budget- och skuldrådgivare i Södertälje kommun, Kontaktcenter 08-523 01 000.

Vägledning inom det finansiella området expand_less expand_more

Till exempel frågor om en banks skyldighet att öppna och avsluta bankkonton. Frågor om finansiella råd.

Konsumenternas Bank och finansbyrå, www.konsumenternas.se. Telefonnummer 0200 - 22 58 00 (vardagar klockan 9.00 - 12.00).

 

Vägledning om fonder expand_less expand_more

Till exempel vad kostar fonden. Jämföra fonders risk och kostnad, www.fondkollen.se.

 

Vägledning i försäkringsfrågor expand_less expand_more

Till exempel frågor om ett försäkringsbolag skyldighet att utge ersättning. 

Konsumenternas Försäkringsbyrå, www.konsumenternas.se.Telefonnumer 0200 - 22 58 00 (vardagar klockan 9.00 - 12.00).

Vägledning om abonnemang för tv, telefoni och bredband expand_less expand_more

Till exempel frågor om bindningstid. 

Telekområdgivarna, www.telekomradgivarna.se, 08-522 767 00 (vardagar klockan 9.00 -12.00).

Vägledning i frågor som rör energimarknaderna el och gas expand_less expand_more

Till exempel frågor om elavtal.

Konsumenternas energimarknadsbyrå, www.energimarknadsbyran.com telefonnummer 08-522 789 50 (vardagar klockan 9.00 - 16.00).

 

Vägledning i frågor som rör betaltjänster via internet expand_less expand_more

Till exempel problem med en app eller med betalningstjänster som sker via sms.

Etiska rådet för betalningstjänster, www.etiskaradet.se, telefonnumer 08-522 767 20 (vardagar klockan  9.00 - 16.00).

Vägledning i konsumentfrågor expand_less expand_more

Frågor rörande:

  • Före och efter köp 
  • Frågor om avtal 
  • Reklamationer

Hallå Konsument, www.hallakonsument.se, telefonnummer 0771 - 525 525 (vardagar 9.00 - 17.00). 

Konsumentverket, www.konsumentverket.se.

Vägledning i konsumentfrågor som rör gränsöverskridande handel inom EU samt Norge och Island expand_less expand_more

Konsumet Europa, www.konsumenteuropa.se telefonnummer 054-19 41 50.

Praktiska saker expand_less expand_more

Praktiska saker till exempel: 

  • Gå promenader, följa med vid läkarbesök
  • Byta glödlampa, sätta upp gardiner.

Södertälje väntjänst, telefonnummer 08- 50 131 16.

Fixarservice (för de över 65 år), telefonnummer 08 - 523 06 393.

Nationella hjälplinjen, telefonnummer 020-22 00 66.

 

 

Vägledning i ditt uppdrag som ställföreträdare expand_less expand_more

Godmansförening till exempel, Södertörn godmansförening e-post:  godman@gmfsodertorn.se.

Information om arvskifte

Information expand_less expand_more

Om en underårig/huvudman har del i ett dödsbo ska ställföreträdaren (förmyndaren/gode mannan/förvaltaren) vårda dennes rätt i boet. Vissa åtgärder under boutredningen kan kräva överförmyndarnämndens tillstånd. I princip är regeln den att det som gäller för förvaltning av den enskildes egendom gäller också vid dödsboförvaltningen. Det behövs överförmyndarnämndens tillstånd om boets fastighet eller bostadsrätt ska säljas. Det är då ställföreträdaren som ska ansöka om sådant tillstånd. En boutredning ska alltid avslutas genom bodelning och arvskifte eller genom avtal om sammanlevnad i oskiftat bo. I båda fallen krävs i regel godkännande av överförmyndarnämnden.

Ställföreträdaren ska se till att bodelning och arvskifte förrättas så snart som möjligt. 

God man kan behövas expand_less expand_more

Om förmyndare eller ställföreträdare och underårig eller huvudman är delägare i samma dödsbo får förmyndaren inte företräda den omyndige, utan en god man måste förordnas. När det gäller arvsavstående från förmyndare till underårigt barn är barnet att anse som dödsbodelägare om avståendet avser hela arvslotten eller viss kvotdel av densamma. Omfattar avståendet däremot visst bestämt belopp eller bestämt gods eller dylikt är den underårige inte att anse som dödsbodelägare och god man ska då inte heller förordnas. Begäran om sådan god man ska göras hos överförmyndarnämnden. Förslag på lämplig person som är villig att åta sig uppdraget kan lämnas. 

Vad är ett arvskifte? expand_less expand_more

Ett arvskifte är en förrättning där dödsboets tillgångar fördelas mellan de som ska ärva, dödsbodelägarna. Tillgångarna ska värderas till dagsaktuella värden. Av lagtexten (ärvdabalken 23 kap. 4 §) framgår att en handling ska upprättas av delägarna och undertecknas av dem. God man eller förmyndare ska underteckna för huvudmannen/den underåriges räkning. Av skifteshandlingen ska det framgå hur tillgångarna fördelas, alltså vem som får vad. Det bör också framgå vilka skulder som dödsboet har betalat fram till skiftesdagen. Många gånger är det lämpligt att låta någon med professionell erfarenhet upprätta arvskifteshandlingen (bouppteckningsfirmor, begravningsbyråer, juridiska byråer och advokater kan lämna närmare besked härom). När arvskiftet är upprättat och har verkställts (dvs. tillgångarna rent fysiskt har fördelats på det sätt som stå i arvskifteshandlingen) är dödsboet upplöst.  

Vad är en bodelning? expand_less expand_more

Bodelning sker om den avlidne var gift och efterlämnar en make, alternativt om den avlidne var sambo och sambon begär bodelning enligt sambolagen. Oftast sker bodelning tillsammans med arvskiftet. Bodelning innebär i korthet att det så kallade giftorättsgodset (om sambo; samboegendomen) delas mellan den avlidne (dödsboet) och den efterlevande maken/sambon. Huvudregeln är att hälften av giftorättsgodset tillfaller dödsboet och den andra hälften tillfaller den efterlevande maken. Ett äktenskapsförord kan emellertid medföra en annan fördelning. Bodelningen ska, liksom arvskiftet, utmynna i en bodelningshandling i vilken det framgår hur giftorättsgodset har fördelats 

Vad är sammanlevnad i oskiftat bo? expand_less expand_more

Huvudregeln är att dödsboet ska skiftas kort efter bouppteckning, men ibland måste dödsbodelägarna vänta med skiftet t ex om tillgångarna i dödsboet är svåra att fördela. Dödsbodelägarna förvaltar då dödsboets tillgångar gemensamt. Detta kallas ”sammanlevnad i oskiftat bo”. Ett skriftligt avtal mellan delägarna ska upprättas, vari framgår hur förvaltningen ska skötas och på vilka villkor. God man eller förmyndare ska underteckna för huvudmannen/den underåriges räkning och överförmyndarnämnden ska samtycka till ett sådant avtal. Under tiden sammanlevnaden består fortsätter dödsboet att existera, vilket medför till exempel att dödsboet ska deklarera.  

Vad händer om dödsboet aldrig skiftas? expand_less expand_more

Om delägarna fördelar arvet utan att formellt skifta dödsboet, dvs. upprättar en skriftlig arvskifteshandling, vilket är vanligt, är dödsboet juridiskt sett inte upplöst. Dödsboet består således och fordringsägare kan t ex komma med krav på betalning. Delägarna kan även komma med nya invändningar och ändra sig i fråga om hur tillgångarna ska fördelas, vilket innebär att de andra kan tvingas lämna tillbaka vad de en gång har mottagit. I de fall överförmyndarnämnden ska samtycka till arvskiftet, vilket är fallet när en delägare har ställföreträdare, måste en skriftlig arvskifteshandling upprättas. En fördelning av dödsboets tillgångar, till exempel utbetalning av pengar, utan arvskifteshandling och nämndens godkännande är ogiltig och kan föranleda skadeståndsansvar.  

Skifteshinder expand_less expand_more

Har inte ett dödsbo avslutats inom sex månader efter bouppteckningen och inget avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo ingåtts, ska ställföreträdaren lämna en skriftlig redogörelse till överförmyndarnämnden om anledningen till detta. En sådan redogörelse ska därefter och till dess att dödsboet har skiftats, eller avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts, lämnas var sjätte månad. Om ställföreträdaren inte sänder in redogörelse för skifteshinder i rätt tid kan överförmyndarnämnden förelägga ställföreträdaren vid hot om vite att inkomma med handlingen.  

I vissa fall behövs inget arvskifte expand_less expand_more

Om det bara finns en dödsbodelägare kan inget arvskifte upprättas, eftersom det inte finns någon annan part att avtala med. Dödsbodelägaren tillträder då sitt arv i samband med bouppteckningens registrering. Det behövs heller inte upprättas någon arvskifteshandling om dödsboet är ett så kallat bristbo, det vill säga skulderna överstiger tillgångarna, eftersom det då inte finns några tillgångar att fördelas.  

Samtycke expand_less expand_more

När ställföreträdaren tar del i skiftet för den enskildes räkning ska han eller hon inhämta överförmyndarnämndens samtycke till fördelningen. Följande handlingar ska sändas in till överförmyndarnämnden via e-tjänsten eller post: 

  • Ansökan från ställföreträdaren
  • Kopia av arvskifteshandling och bodelningshandling 
  • Skiftet måste vara undertecknat av ställföreträdaren för den underåriges eller huvudmannens räkning och samtliga övriga dödsbodelägare innan det lämnas in till överförmyndarnämnden. 
  • Kopia av den registrerade bouppteckningen jämte eventuellt testamente.
  • Redovisningsräkning för dödsboets förvaltning för tiden från och med dödsdagen till och med skiftesdagen.
  • Värderingsutlåtande för fastighet, tomträtt, bostadsrätt, värdefullare lösöre. 
Verkställighet av skiftet expand_less expand_more

När arvskiftet är undertecknat av samtliga och nämnden har godkänt den del som avser huvudmannen/den underårige kan arvskiftet verkställas. Det betyder att tillgångarna rent fysiskt överförs till arvingarna. Om så inte sker finns risk att banker med flera skickar felaktiga kontrolluppgifter till Skatteverket. Har man till exempel ärvt bankmedel eller aktier måste banken kontaktas. Har man ärvt en fastighet måste lagfart sökas. I annat fall står fastigheten kvar i den avlidnes ägo och det finns risk att Skatteverket felaktigt förelägger dödsboet att deklarera. 

Redovisning av skiftet expand_less expand_more

När arvskiftet är verkställt ska ställföreträdaren redovisa för nämnden att tillgångarna som huvudmannen/den underårige ska ärva enligt arvskiftehandlingen har överförts till huvudmannen eller den underårige. Det kan ske genom att till exempel kopia på bankkontoutdrag sänds in till nämnden. Utbetalning till underårig överstigande ett prisbasbelopp (58 800 kr år 2025) ska alltid sättas in på överförmyndarspärrat konto. 

Vad händer om ställföreträdaren inte ansöker om nämndens samtycke? expand_less expand_more

Ett arvskifte får inte verkställas utan överförmyndarnämndens samtycke. Har så redan skett, till exempel huvudmannen eller den underårige har fått pengar utbetalda till sitt konto, är verkställigheten ogiltig. Överförmyndarnämnden kräver att en arvskifteshandling med korrekt underlag inlämnas eller att ställföreträdaren lämnar upplysningar om varför arvskifte inte sker. Överförmyndarnämnden kan förelägga ställföreträdaren vid vite att fullgöra sina skyldigheter.  

Försäljning och köp av bostadsrätt, fastighet eller tomträtt

Information expand_less expand_more

Ansökan om överförmyndarnämndens samtycke ska inhämtas inför försäljning av bostadsrätt, fastighet eller tomträtt. I ansökan ska anges de skäl till att fastigheten, tomträtten eller bostadsrättslägenheten ska säljas. Om den underårige/huvudmannen inte är ensam ägare ska framgå hur stor andel han/hon äger. Ansökan ska vara ställd till överförmyndarnämnden i Södertälje och vara undertecknad av förmyndarna, gode mannen eller förvaltaren. 

Om ansökan avser en underårig ska personbevis för barnet ges in. Personbeviset ska utvisa vem/vilka som är vårdnadshavare för barnet.

Ansökan behöver inte lämnas på någon speciell blankett. Följande handlingar/uppgifter ska bifogas ansökan.  

 

Huvudmannens yttrande expand_less expand_more

 Om den underårige fyllt 16 år ska hans eller hennes skriftliga yttrande till försäljningen biläggas ansökan. Detsamma gäller den som har god man eller förvaltare. Om det framgår av handlingarna att huvudmannen inte kan lämna något yttrande behöver detta inte inhämtas.  

Anhörigas yttranden   expand_less expand_more

Huvudmannens make/sambo och närmaste släktingar ska lämna yttrande över försäljningen. Med närmaste släktingar avses barn eller om huvudmannen är underårig – föräldrar. Finns det inga barn eller föräldrar är myndiga syskon och eventuella syskonbarn att anse som närmaste släktingar. Yttranden kan tecknas direkt på ansökan. I varje fall bör adressen till de närmast anhöriga finnas med.  

Köpekontrakt expand_less expand_more

Köpekontraktet skickas in via e-tjänst eller post. Kontraktet ska vara undertecknat av såväl säljare som köpare.  

Vid försäljning av bostadsrätt eller fastighet ska blanketten "Överförmyndarnämndens samtycke till försäljning av bostadsrätt och fastighet" användas.

Vid köp av bostadsrätt eller fastighet ska blanketten "Överförmyndarnämndens samtycke till åtgärder gällande bostadsrätt och fastighet" användas.

Taxeringsbevis med mera expand_less expand_more

För fast egendom eller tomträtt ska taxeringsbevis utvisande senaste taxeringsvärdet lämnas in med ansökan. 

Budgivningslista expand_less expand_more

Kopia av budgivningslista ska bifogas handlingarna. 

Värderingsutlåtande   expand_less expand_more

Vid försäljning av såväl lägenhet som fastighet ska ett värderingsutlåtande utfärdas av värderingsinstitut eller en sakkunnig och bifogas ansökan. Dessutom ska ett värderingsintyg lämnas in från en opartisk person, till exempel en värderingsman som anlitas av bank eller registrerad fastighetsmäklare. Därför ska två värderingsutlåtanden bifogas handlingarna till nämnden. Värderingsutlåtandet ska ge en fullständig beskrivning av lägenheten eller fastigheten (areal, råmark eller färdig tomtmark, byggnader – deras utförande och användning, avkastning, fastighetens belägenhet i förhållande till affärer m.m.). Finns budgivningslista behövs endast ett värderingsintyg. 

Säljaren är dödsbo   expand_less expand_more

Om säljaren är ett dödsbo måste en kopia av bouppteckningen lämnas med. Av bouppteckningen ska framgå vilka som är dödsbodelägare.  

God man kan behövas   expand_less expand_more

Observera att om försäljningen sker till förmyndaren/gode mannen/förvaltaren måste särskild god man förordnas för transaktionen. Begäran om sådan god man ska göras hos överförmyndarnämnden.  

När försäljningen är godkänd och genomförd   expand_less expand_more

När försäljningen är godkänd och genomförd ska bevis för att köpeskillingen insatts på huvudmannens konto i bank insändas till överförmyndarnämnden. Kopia av likvidavräkningen ska också sändas in.  

Avveckling av huvudmannens bostad blir ofta aktuellt när huvudmannen av någon anledning inte längre kan bo kvar hemma och dessutom inte har råd att ha kvar sitt gamla boende. 

Förberedelser   expand_less expand_more

Innan lägenheten avvecklas, ska gode mannen/förvaltaren förvissa sig om att huvudmannen inte kommer att kunna återvända till sin bostad. Utlåtande inhämtas från sjukhusets/vårdhemmets kurator eller läkare.  

Överförmyndarnämndens samtycke expand_less expand_more

Försäljning av fastighet eller bostadsrätt kräver överförmyndarnämndens samtycke och samtycke från huvudmannen om sådant kan ges. Ibland kan det vara nödvändigt med ett läkarutlåtande om huvudmannens förmåga att yttra sig och hälsotillstånd i övrigt.  

För uppsägning av hyreslägenhet krävs inte överförmyndarnämndens samtycke. Gode mannen ska dock naturligtvis fråga efter sin huvudmans samtycke om sådant kan ges. 

Redovisning i årsräkningen   expand_less expand_more

Gode mannen är ensam ansvarig för avvecklingen. Självklart kan till exempel anhöriga vara behjälpliga med det praktiska, men ansvaret ligger på gode mannen. Detta ansvar innebär att det är gode mannen som ska ombesörja att avvecklingen genomförs. Det betyder inte att det ingår i gode mannens uppdrag att rent praktiskt genomföra flyttningen. I normalfallet ska gode mannen anlita en flyttfirma för detta.  

I årsräkningen ska redovisas såväl de utgifter som inkomster som förekommit i samband med avvecklingen. 

Dokumentation expand_less expand_more

Om huvudmannen själv inte kan medverka vid avvecklingen bör gode mannen försöka se till att någon anhörig, gärna i kretsen av de kommande arvingarna, är med. Om detta inte låter sig göras bör gode mannen ha med sig någon annan som kan intyga bostadens skick och innehåll innan avvecklingen. Man kan också tänka sig att gode mannen dokumenterar genom att ta fotografier eller film. Gode mannen bör göra en relativt noggrann genomgång av bostaden innan avvecklingen tar sin början. Om kontanter påträffas bör de sättas in på huvudmannens konto. Smycken, värdehandlingar, personliga handlingar och annat sådant av ringa storlek bör läggas i bankfack. 

Lösöret expand_less expand_more

Före avvecklingen av lägenheten bör också en förteckning över mer värdefullt lösöre upprättas och bifogas med tillgångsförteckning eller årsräkning till överförmyndarnämnden. Konstföremål, smycken eller annat lösöre till mycket stora förväntade värden bör värderas av en expert anlitad av gode mannen. Rent allmänt gäller att lösöre som inte är till nytta för huvudmannen, ska avyttras. Föremål som har särskilt värde för huvudmannen ska dock behållas, utom när en försäljning är nödvändig för att förbättra den ekonomiska situationen.  

Testamente expand_less expand_more

Har huvudmannen utfärdat testamente bör gode mannen/förvaltaren ta del av detta. Lösöre, som enligt testamentet ska utgå som legat till olika personer, ska inte säljas.  Det är inte ovanligt att huvudmannen förseglat sitt testamente. Godmanskapet ger ingen rätt att bryta en sådan förslutning.  

Magasinering och deponering expand_less expand_more

Möbler, glas, porslin och prydnadsföremål mm, kan lämnas till magasinering. Ibland är det lämpligt att lösöre deponeras hos huvudmannens arvingar. För att en sådan lösning ska vara lämplig bör dock samtliga arvingar vara kända samt förklara sig positiva till ett sådant förfarande. De måste också vara helt överens om vad som skall deponeras hos vem.  Den som tar emot lösöret åtar sig således endast att för huvudmannens räkning förvara godset. Mottagaren ska skriftligen förklara sig villig att återlämna det mottagna lösöret om huvudmannen eller gode mannen så skulle begära, eller när huvudmannen avlider. Mottagaren ska även åta sig att väl vårda godset. En skriftlig handling ska upprättas över hela förfarandet. Godset bör förses med någon form av märkning för att det lätt ska gå att identifiera. 

Städning med mera expand_less expand_more

 Gode mannen/förvaltaren ska sköta om städning och rengöring av lägenhet och vind/källare. Detta innebär dock inte att gode mannen själv ska utföra sysslorna, utan ska i normalfallet anlita en städfirma om inte huvudmannens anhöriga städar. 

Hyreskontrakt ska sägas upp liksom abonnemang på exempelvis el, vatten, avlopp och telefon.  

I samband med avveckling av lägenhet ska gode mannen också göra en flyttningsanmälan.  Om huvudmannen flyttar till särskilt boende (servicehus) ska huvudmannen skrivas på den adressen. Däremot, om huvudmannen flyttar till ett sjukhem eller motsvarande i annan församling/kommun finns möjlighet att skriva huvudmannen på den församling där huvudmannen tidigare var bosatt.  

Avveckling av huvudmannens hyresbostad

Information expand_less expand_more

Avveckling av huvudmannens hyreslägenhet blir ofta aktuellt när huvudmannen av någon anledning inte längre kan bo kvar hemma och dessutom inte har råd att ha kvar sitt gamla boende.

Förberedelser   expand_less expand_more

Innan lägenheten avvecklas, bör gode mannen/förvaltaren förvissa sig om att huvudmannen inte kommer att kunna återvända till sin bostad. Utlåtande om detta bör inhämtas från sjukhusets eller vårdhemmets kurator eller läkare.  

Överförmyndarnämndens samtycke expand_less expand_more

Försäljning av fastighet eller bostadsrätt kräver överförmyndarnämndens samtycke och samtycke från huvudmannen om sådant kan ges. Ibland kan det vara nödvändigt med ett läkarutlåtande om huvudmannens förmåga att yttra sig och hälsotillstånd i övrigt. Se vidare särskilt informationsmaterial angående försäljning av fastighet och bostadsrätt. För uppsägning av hyreslägenhet krävs inte överförmyndarnämndens samtycke. Gode mannen ska dock naturligtvis fråga efter sin huvudmans samtycke om sådant kan ges. 

Redovisning i årsräkningen expand_less expand_more

Gode mannen är ensam ansvarig för avvecklingen. Självklart kan till exempel anhöriga vara behjälpliga med det praktiska, men ansvaret ligger på gode mannen. Detta ansvar innebär att det är gode mannen som ska sköta om att avvecklingen genomförs. Det betyder inte att det ingår i gode mannens uppdrag att rent praktiskt genomföra flyttningen. I normalfallet ska gode mannen anlita en flyttfirma för detta. I årsräkningen ska redovisas såväl de utgifter som inkomster som förekommit i samband med avvecklingen. 

Dokumentation expand_less expand_more

Om huvudmannen själv inte kan medverka vid avvecklingen bör gode mannen försöka se till att någon anhörig, gärna i kretsen av de kommande arvingarna, är med. Om detta inte låter sig göras bör gode mannen ha med sig någon annan som kan intyga bostadens skick och innehåll innan avvecklingen. Man kan också tänka sig att gode mannen dokumenterar genom att ta fotografier eller film. Gode mannen bör göra en relativt noggrann genomgång av bostaden innan avvecklingen tar sin början. Om kontanter påträffas bör de sättas in på huvudmannens konto. Smycken, värdehandlingar, personliga handlingar och annat sådant av ringa storlek bör läggas i bankfack.

Lösöret expand_less expand_more

Före avvecklingen av lägenheten bör också en förteckning över mer värdefullt lösöre upprättas och bifogas med tillgångsförteckning eller årsräkning till överförmyndarnämnden. Konstföremål, smycken eller annat lösöre till mycket stora förväntade värden bör värderas av en expert anlitad av gode mannen. Rent allmänt gäller att lösöre som inte är till nytta för huvudmannen, ska säljas. Föremål som har särskilt värde för huvudmannen ska dock behållas, utom när en försäljning är nödvändig för att förbättra den ekonomiska situationen. 

Testamente expand_less expand_more

Har huvudmannen utfärdat testamente bör gode mannen/förvaltaren ta del av detta. Lösöre, som enligt testamentet ska utgå som legat till olika personer, bör inte säljas. Det är inte ovanligt att huvudmannen förseglat sitt testamente. Godmanskapet ger ingen rätt att bryta en sådan försegling.  

Magasinering och deponering expand_less expand_more

Möbler, glas, porslin och prydnadsföremål mm, kan lämnas till magasinering. Ibland är det lämpligt att lösöre deponeras hos huvudmannens arvingar. För att en sådan lösning ska vara lämplig bör dock samtliga arvingar vara kända samt förklara sig positiva till ett sådant förfarande. De måste också vara helt överens om vad som ska deponeras hos vem.  Den som tar emot lösöret åtar sig således endast att för huvudmannens räkning förvara godset. Mottagaren ska skriftligen förklara sig villig att återlämna det mottagna lösöret om huvudmannen eller gode mannen så skulle begära, eller när huvudmannen avlider. Mottagaren ska även åta sig att väl vårda godset. En skriftlig handling ska upprättas över hela förfarandet. Godset bör förses med någon form av märkning för att det lätt ska gå att identifiera. 

Städning med mera expand_less expand_more

Gode mannen eller förvaltaren ska sköta om städning och rengöring av lägenhet och vind/källare. Detta innebär dock inte att gode mannen själv ska utföra sysslorna, utan ska i normalfallet anlita en städfirma om inte huvudmannens anhöriga städar. Hyreskontrakt ska sägas upp liksom abonnemang på exempelvis el, vatten, avlopp och telefon.  I samband med avveckling av lägenhet ska gode mannen också göra en flyttningsanmälan. Om huvudmannen flyttar till särskilt boende (servicehus) ska huvudmannen skrivas på den adressen. Däremot, om huvudmannen flyttar till ett sjukhem eller motsvarande i annan församling/kommun, finns möjlighet att skriva huvudmannen på den församling där huvudmannen tidigare var bosatt.

Inteckning, pantsättning och upptagande av lån

Information expand_less expand_more

När det gäller vissa åtgärder som en förmyndare, god man eller förvaltare ska utföra krävs ett särskilt godkännande av överförmyndarnämnden. Det gäller bl.a. vid inteckning och pantsättning av fast egendom/tomträtt samt vid upptagande av lån i samband därmed. För att ett tillstånd till åtgärden ska erhållas krävs följande:

Ansökan ska vara skriftlig, ställd till Överförmyndarenheten i Södertälje, 151 89 Södertälje och undertecknad av förmyndare, god man eller förvaltare. I ansökan ska anges de skäl som finns för inteckningen och det belopp inteckningen ska avse. Om den omyndige/huvudmannen endast är delägare ska det framgå av ansökan hur stor andel han/hon har. Bifoga gärna ansökan till tingsrätten om inteckningen. Till ansökan ska bifogas taxeringsbevis samt värderingsutlåtande om inteckning sökes över taxeringsvärdet. Är den omyndige/huvudmannen delägare i ett dödsbo ska en vidimerad kopia av bouppteckningen utvisande samtliga dödsbodelägare bifogas ansökningen. 

Huvudmannens yttrande   expand_less expand_more

Om den omyndige fyllt 16 år ska hans eller hennes skriftliga yttrande lämnas. Detsamma gäller den som har god man eller förvaltare. Om huvudmannen inte kan lämna ett yttrande emotses ett läkarutlåtande som styrker att så är fallet.  

Anhörigas yttranden expand_less expand_more

Huvudmannens make/sambo och närmaste släktingar ska beredas tillfälle till yttrande över ansökan. Med närmaste släktingar avses barn eller föräldrar. Finns det inga barn eller föräldrar är myndiga syskon och eventuella syskonbarn att anses som närmaste släktingar. Yttranden bör insändas med ansökan. I varje fall bör adressen till de närmast anhöriga finnas med.  

OBS!  Ett tillstånd att inteckna fast egendom eller tomträtt omfattar inte något medgivande att pantsätta egendomen eller att uppta lån.  

Upptagande av lån och ställande av egendom som säkerhet för lån (pantsättning) expand_less expand_more

 I ansökan ska anges:

  • de skäl som finns för att ta lånet/pantsätta egendomen 
  • lånebelopp 
  • lånevillkor  
  • uppgift om hur lånebeloppet ska disponeras samt  
  • hur återbetalning ska ske.  

Om det gäller lån mot säkerhet i fastighet/tomträtt/bostadsrätt ska uppgift lämnas om vilka skulder som för närvarande belastar egendomen.  Bifoga alltid kopia på skuldebrev och angiven pantsättning.  

Huvudmans och anhörigas yttrande expand_less expand_more

  Se ovan. 

OBS! Överförmyndarnämndens samtycke till upplåning får endast lämnas om åtgärden behövs för att trygga övrig egendom eller kan anses nödvändig för utbildning eller uppehälle eller om det finns särskilda skäl för åtgärden.  

De lagparagrafer som reglerar ovanstående krav på överförmyndarnämndens samtycke återfinns i föräldrabalken.  

För inteckning gäller 13 kap 10 § p. 4 föräldrabalken för omyndiga och 14 kap 11 § p. 4 föräldrabalken för vuxna huvudmän.  

För lån, borgensförbindelse och pantsättning gäller 13 kap 12 § föräldrabalken för underåriga och 14 kap 13 § föräldrabalken för övriga huvudmän.

Huvudmans rätt i dödsbo

Information expand_less expand_more

Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över gode mäns och förvaltares verksamhet. När en huvudman har del i ett dödsbo gäller särskilda bestämmelser. Av särskild vikt är att en god man/förvaltare (ställföreträdare) som tar del i ett arvskifte för huvudmannens räkning ska inhämta överförmyndarnämndens samtycke till arvets fördelning. Det är därför nödvändigt att upprätta en formell arvskifteshandling och lämna in den till överförmyndarnämnden för granskning och godkännande. Nedan redogörs närmare för de åtgärder och förhållanden som gode mannen bör iaktta vid frågan om arvskifte. 

Tillfällig god man expand_less expand_more

Huvudmannen företräds normalt i sina ekonomiska angelägenheter av sin ordinarie gode man. Då den ordinarie gode mannen och huvudmannen har gemensamma intressen i någon angelägenhet som kan bli motstridiga, exempelvis som dödsbodelägare i samma dödsbo, behövs en utomstående som företräder huvudmannen i denna angelägenhet. Överförmyndarnämnden förordnar då en tillfällig god man.

För vården av huvudmannens rätt i dödsboet har den tillfällige gode mannen att iaktta i huvudsak samma förhållningsregler som den ordinarie gode mannen. Det vill säga att verka för sin huvudmans bästa i alla angelägenheter. Förvaltningen av huvudmannens arvslott övertas emellertid av den ordinarie gode mannen när bodelning och skifte skett, eller avtal slutits om sammanlevnad i oskiftat bo. 

Gode mannens rättigheter och skyldigheter expand_less expand_more

Ställföreträdarskapet omfattar, förutom rätten att på huvudmannens vägnar delta i bodelning och skifte eller sluta avtal om sammanlevnad i oskiftat bo, även rätt och plikt att för huvudmannens räkning ta del i boets förvaltning och utredning.

Vad gäller boets förvaltning och utredning ska följande särskilt uppmärksammas.

Gode mannen ska se till att bouppteckning sker senast inom tre månader efter dödsfallet och denne är skyldig att närvara vid bouppteckningen. Vidare måste gode mannen bevaka att bouppteckningshandlingen ges in till Skatteverket för registrering senast en månad efter det att den blivit upprättad. Av stor vikt är att gode mannen ser till att dödsboet skiftas så snart som möjligt samt att skiftet granskas och godkänns av överförmyndarnämnden. 

Testamente och arvsavstående expand_less expand_more

I samband med bouppteckningen kan testamente förekomma. Gode mannen ska då skriva under att hon/han har tagit del av testamentet. I detta sammanhang ska särskilt uppmärksammas att gode mannen inte får avstå från arv eller testamente för huvudmannens räkning. Är huvudmannen bröstarvinge ska gode mannen tänka på att göra förbehåll för dennes laglott, vilket görs genom att begära jämkning av testamentet. En god man kan aldrig med giltig verkan godkänna ett testamente. 

Dödsboets förvaltning/boutredningen expand_less expand_more

Sedan bouppteckning förrättats ska gode mannen delta i dödsboets förvaltning och utredning. Dödsboets tillgångar ska utredas och dess skulder betalas. Vissa åtgärder kan kräva tillstånd av överförmyndarnämnden. Sådant tillstånd krävs om en fastighet eller bostadsrätt som tillhör dödsboet ska säljas eller om ett lån ska tas upp m.m. Det är gode mannen som ska ansöka om överförmyndarnämndens tillstånd i sådana fall. Upplysning om förfarandet vid dessa frågor lämnas vid kontakt med överförmyndarnämnden. 

Dödsboets avveckling expand_less expand_more

När boutredningen är avslutad ska boet avvecklas. Finns efterlevande make/maka (härefter make) ska bodelning först göras varvid makarnas egendom (giftorättsgodset) delas i två lotter (huvudregel). Den ena lotten tillhör den efterlevande maken och den andra tillhör dödsboet och ska bli föremål för arvskifte. Observera att fördelningen mellan efterlevande maken och dödsboet kan förändras om det finns ett äktenskapsförord. Bodelning mellan dödsboet och efterlevande maken samt fördelningen av arvet brukar sammanföras i en gemensam handling kallad ”bodelning och arvskifte”. 

Om den avlidne var gift vid dödsfallet ärver den efterlevande maken kvarlåtenskapen. Gemensamma barn är att anse som efterarvingar och får därmed vänta på sitt arv till dess den efterlevande maken avlider. Barn som inte är gemensamma med maken, så kallad särkullbarn, har rätt att få sitt arv med en gång. Eventuella testamenten kan sätta arvsreglerna ur spel. 

Om den avlidne var sambo är inte den efterlevande sambon arvsberättigad. Sambolagen som avser bostad och bohag införskaffad för gemensamt bruk (samboegendom) ger dock efterlevande sambo möjlighet att begära bodelning. Vid bodelning har efterlevande sambo rätt att som sin andel alltid få ut så mycket samboegendom som motsvarar ett värde om två gånger prisbasbeloppet vid tiden för dödsfallet. 

Redogörelse om inte dödsboet skiftas inom 6 månader expand_less expand_more

Skiftas inte ett dödsbo inom sex månader från det att bouppteckningen förrättades och har avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo inte heller ingåtts, ska gode mannen inom denna tid lämna en redogörelse till överförmyndarnämnden om anledningen till att dödsboet inte har skiftats. En sådan redogörelse ska därefter och till dess att dödsboet har skiftats eller ett avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts lämnas var sjätte månad. 

Arvskifte expand_less expand_more

Vid arvskifte ska tillgångarna värderas och tas upp till dagsaktuella värden. Skifteshandlingen ska undertecknas av samtliga delägare jämte den gode mannen för huvudmannens räkning och ges in tillsammans med en ansökan till överförmyndarnämnden för godkännande. 

För arvskifte gäller särskilda regler enligt 23 kapitlet ärvdabalken. I många fall kan det därför vara lämpligt att låta någon med professionell erfarenhet upprätta arvskifteshandlingen (bouppteckningsfirmor, begravningsbyråer, juridiska byråer och advokater kan lämna närmare besked härom). 

Utbetalning till spärrat konto expand_less expand_more

När en underårig på grund av arv eller testamente har fått pengar eller värdehandlingar till ett värde överstigande ett prisbasbelopp (58 800 år 2025) ska den som ordnar med utbetalningen från dödsboet sätta in medlen hos bank eller kreditmarknadsföretag, med uppgift om att de inte får tas ut utan överförmyndarnämndens tillstånd (så kallad överförmyndarspärr). Detsamma gäller eventuella försäkringsmedel överstigande nu nämnt belopp som tillfaller ett barn. Vidare ska den som sköter utbetalningen genast anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden och eventuell ordinarie god man. Skyldigheten att sätta in medlen på spärrat konto och anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden och gode mannen följer av 16 kapitlet 11 § föräldrabalken. 

Deklaration expand_less expand_more

Dödsboet finns kvar tills alla tillgångar är skiftade. Under tiden är dödsboet som regel skyldigt att deklarera. Ställföreträdaren är skyldig att se till att dödsboet lämnar in en deklaration. Huvudregeln är att samtliga delägare ska underteckna deklarationen, men har en delägare fått fullmakt från de andra kan denne ensam underteckna.   

Hur länge kan dödsboet stå oskiftat? expand_less expand_more

Det finns ingen tidsgräns hur länge ett dödsbo får vara oskiftat utom när det ingår en skog- eller lantbruksfastighet i dödsboet. En sådan fastighet får inte ägas av ett dödsbo mer än fyra år efter det år dödsfallet inträffade. Observera att det ofta inte är skattemässigt fördelaktigt att låta ett dödsbo stå oskiftat för länge.  

Åtgärder vid huvudmans död

Information expand_less expand_more

När huvudmannen avlider upphör ställföreträdarskapet automatiskt och därefter lämnar överförmyndarnämnden inga tillstånd till uttag av huvudmannens medel. Möjligheterna att ta ut pengar från huvudmannens konto är därmed stängda. Dock kan räkningar för hyra, skatter, begravning behöva betalas under tiden fram till dess anhöriga påträffas. Den f.d. gode mannen/förvaltaren bör då överlämna dödsboets räkningar till banken, som kan göra utbetalningar från konto som har tillhört den avlidne. Meddela överförmyndarnämnden att huvudmannen har avlidit och vem som är företrädare för dödsboet. Om det behövs, meddela också anhöriga till huvudmannen. Utan dröjsmål efter uppdragets upphörande ska den före detta ställföreträdaren till dödsboet överlämna de tillgångar som har förvaltats. 

Den före detta ställföreträdaren ska vårda den avlidnes egendom till dess att egendomen kan överlämnas till dödsbodelägarna. Under den tiden kan den f.d. ställföreträdaren endast vidta de åtgärder som är nödvändiga för att behålla egendomen. Skuldsättning för någonting annat än begravning eller vad som kan hänföras till förvaltningen är inte lämpligt. Anträffas inte de anhöriga ska anmälan göras till överförmyndarnämnden så att det kan förordnas en god man för bortavarande. 

Allmänna arvsfonden expand_less expand_more

Saknas anhöriga till den avlidne inträder Allmänna arvsfonden som dödsbodelägare. Redovisningshandlingar som ingivits till överförmyndarnämnden expedieras därför till fonden när sluträkningen har granskats. Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet och ställföreträdaren ska av den anledningen anmäla dödsfallet dit. Efter en sådan anmälan ska Kammarkollegiet förordna en god man som företräder fonden vid boutredningen. Den förutvarande ställföreträdaren har sedan att följa de direktiv som lämnas från fondens sida beträffande överlämnandet av den avlidnes egendom. 

Begravning expand_less expand_more

Finns det inte någon som ordnar med gravsättning, t ex på grund av att anhöriga vägrar att befatta sig med begravningen eller att inga anhöriga påträffas, är kommunen skyldig att ordna detta. I första hand är det kommunen där den avlidne senast var folkbokförd som har den skyldigheten. Ersättning för kostnaderna har kommunen rätt att få av dödsboet. Efterlämnar den avlidne tillgångar som enbart täcker begravningskostnaderna och andra utgifter i samband med dödsfallet, ska anmälan göras till socialnämnden och det är deras skyldighet att inge dödsboanmälan till skatteverket. Saknas anhöriga i nämnda fall behöver den före detta ställföreträdaren inte vidta några åtgärder för att ordna med begravning av den avlidne. Även den detaljen kan ordnas genom socialnämndens försorg. Finns det anhöriga är det givetvis deras angelägenhet att ombesörja att den avlidne begravs och, om det behövs, begära begravningshjälp från kommunen. Finns anhöriga men dessa vägrar att befatta sig med den avlidne ska den före detta ställföreträdaren kunna vända sig till socialnämnden, som enligt vad ovan sagts är skyldig att ordna med begravning. Socialnämnden ska även, enligt ärvdabalken, ta hand om den avlidnes egendom och underrätta dödsbodelägarna om dödsfallet. 

Räkenskaper och verifikationer expand_less expand_more

Räkenskaper och verifikationer som finns bevarade hos ställföreträdaren ska hållas tillgängliga för dödsbodelägarnas granskning. Vid tvist bestämmer överförmyndarnämnden tid och plats för sådan granskning. Ställföreträdaren ska, efter tre år från det att dödsboet tagit emot redovisningshandlingarna från överförmyndarnämnden, lämna över räkenskaper och verifikationer till dödsboet. Det ovanstående gäller också när ställföreträdarskapet upphört av annat skäl än att huvudmannen avlidit. I sådant fall är det en ny ställföreträdare eller i förekommande fall den före detta huvudmannen som är behörig att ta emot ovan nämnda redovisningshandlingar och räkenskaper. 

Slutredovisning expand_less expand_more

Gode mannen eller förvaltaren ska upprätta en slutredovisning till och med dödsdagen. Redovisning inklusive saldobesked ska inom en månad från dödsdagen insändas till överförmyndarnämnden. När överförmyndarnämnden har godkänt slutredovisningen översänds den, tillsammans med förteckning och samtliga årsredovisningar, till dödsboet.  

Underårigsrätt i dödsbo

Information expand_less expand_more

Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över förmyndares och gode verksamhet. När ett underårigt barn har del i ett dödsbo gäller särskilda bestämmelser. Av särskild vikt är att en förmyndare eller förälder som tar del i ett arvskifte för den underåriges ska inhämta överförmyndarnämndens samtycke till arvets fördelning. Det är därför nödvändigt att upprätta en formell arvskifteshandling och lämna in den till överförmyndarnämnden för granskning och godkännande. Nedan redogörs närmare för de åtgärder och förhållanden som förmyndaren bör iaktta vid frågan om arvskifte. 

Ställföreträdarskap för underåriga - Förmyndarskap expand_less expand_more

En underårig företräds normalt i sina ekonomiska angelägenheter av sin förmyndare. I allmänhet är barnets föräldrar förmyndare, vilket följer av att den ena eller båda föräldrar också är vårdnadshavare. Det är dock inte alltid som en förälder, vårdnadshavare och förmyndare är samma person.  

Godmanskap i vissa fall för underåriga expand_less expand_more

I de fall då förmyndaren på grund av hinder av rättslig natur inte kan handla på den underåriges vägnar ska en god man förordnas för den underårige. Sådant hinder förekommer särskilt i det praktiskt viktiga fallet att underårigt barn tillsammans med sin far eller mor är delägare i samma dödsbo. För vården av den underåriges rätt i dödsboet träder god man in i föremyndarens ställe. Överförmyndarnämnden är den myndighet som förordnar en god man.

När det gäller arvsavstående från förmyndare till omyndigt barn är barnet att anse som dödsbodelägare om avstående avser hela arvslotten eller viss kvotdel av densamma. Omfattar avstående däremot visst bestämt belopp eller bestämt gods eller dylikt (så kallat legat) är den underårige inte att anse som dödsbodelägare och god man ska då inte heller förordnas.

För vården av den underåriges rätt i dödsboet har den tillfällige gode mannen att iaktta i huvudsak samma förhållningsregler som en förmyndare. Förvaltningen av den underåriges egendom övertas emellertid av förmyndaren när bodelning och skifte skett, eller avtal slutits om sammanlevnad i oskiftat bo. För vården av den underåriges rätt i dödsboet träder god man in i föremyndarens ställe. Överförmyndarnämnden är den myndighet som förordnar en god man. 

Förmyndarens rättigheter och skyldigheter expand_less expand_more

Förmynderskapet innebär, förutom rätten att på den underåriges vägnar delta i bodelning och skifte eller sluta avtal om sammanlevnad i oskiftat bo, även rätt och plikt att för den underåriges räkning ta del i boets förvaltning och utredning.

Vad gäller boets förvaltning och utredning ska följande särskilt uppmärksammas.

Förmyndaren ska se till att bouppteckning sker senast inom tre månader efter dödsfallet och denne är skyldig att närvara vid bouppteckningen. Vidare måste förmyndaren bevaka att bouppteckningshandlingen ges in till Skatteverket för registrering senast en månad efter det att den blivit upprättad. Av stor vikt är att förmyndaren ser till att dödsboet skiftas så snart som möjligt samt att skiftet granskas och godkänns av överförmyndarnämnden. 

Testamente och arvsavstående expand_less expand_more

I samband med bouppteckningen kan testamente förekomma. Förmyndaren ska då skriva under att denne har tagit del av testamentet. I detta sammanhang ska särskilt uppmärksammas att förmyndaren inte får avstå från arv eller testamente för den underåriges räkning. Är den underårige bröstarvinge ska förmyndaren tänka på att göra förbehåll för dennes laglott, vilket görs genom att begära jämkning av testamentet.  

Dödsboets förvaltning - boutredningen expand_less expand_more

Sedan bouppteckning förrättats ska förmyndaren delta i dödsboets förvaltning och utredning. Dödsboets tillgångar ska utredas och dess skulder betalas. Vissa åtgärder kan kräva tillstånd av överförmyndarnämnden. Sådant tillstånd krävs om en fastighet eller bostadsrätt som tillhör dödsboet ska säljas eller om ett lån ska tas upp med mera. Det är förmyndaren som ska ansöka om överförmyndarnämndens tillstånd i sådana fall. Upplysning om förfarandet vid dessa frågor lämnas vid kontakt med överförmyndarnämnden. 

Dödsboets avveckling expand_less expand_more

När boutredningen är avslutad ska boet avvecklas. Finns efterlevande make eller maka (härefter make) ska bodelning först göras varvid makarnas egendom (giftorättsgodset) delas i två lotter (huvudregel). Den ena lotten tillhör den efterlevande maken och den andra tillhör dödsboet och ska bli föremål för arvskifte. Observera att fördelningen mellan efterlevande maken och dödsboet kan förändras om det finns ett äktenskapsförord. Bodelning mellan dödsboet och efterlevande maken samt fördelningen av arvet brukar sammanföras i en gemensam handling kallad ”bodelning och arvskifte”.  

Om den avlidne var gift vid dödsfallet ärver den efterlevande maken kvarlåtenskapen. Gemensamma barn är att anse som efterarvingar och får därmed vänta på sitt arv till dess den efterlevande maken avlider. Barn som inte är gemensamma med maken, så kallad särkullbarn, har rätt att få sitt arv med en gång. Eventuella testamenten kan sätta arvsreglerna ur spel.   

Om den avlidne var sambo är inte den efterlevande sambon arvsberättigad. Sambolagen som avser bostad och bohag införskaffad för gemensamt bruk (samboegendom) ger dock efterlevande sambo möjlighet att begära bodelning. Vid bodelning har efterlevande sambo rätt att som sin andel alltid få ut så mycket samboegendom som motsvarar ett värde om två gånger prisbasbeloppet vid tiden för dödsfallet. 

Redogörelse om inte dödsboet skiftas inom 6 månader expand_less expand_more

Skiftas inte ett dödsbo inom sex månader från det att bouppteckningen förrättades och har avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo inte heller ingåtts, ska förmyndaren inom denna tid lämna en redogörelse till överförmyndarnämnden om anledningen till att dödsboet inte har skiftats. En sådan redogörelse ska därefter och till dess att dödsboet har skiftats eller ett avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts lämnas var sjätte månad. 

Arvskiftet expand_less expand_more

Vid arvskifte ska tillgångarna värderas och tas upp till dagsaktuella värden. Skifteshandlingen ska undertecknas av samtliga delägare jämte den gode mannen för den underåriges räkning och ges in tillsammans med en ansökan till överförmyndarnämnden för godkännande. För arvskifte gäller särskilda regler enligt 23 kapitlet ärvdabalken. I många fall kan det därför vara lämpligt att låta någon med professionell erfarenhet upprätta arvskifteshandlingen (bouppteckningsfirmor, begravningsbyråer, juridiska byråer och advokater kan lämna närmare besked härom). 

Utbetalning till spärrat konto expand_less expand_more

När en underårig på grund av arv eller testamente har fått pengar eller värdehandlingar till ett värde överstigande ett prisbasbelopp (58 800 kronor år 2025) ska den som ordnar med utbetalningen från dödsboet sätta in medlen hos bank eller kreditmarknadsföretag, med uppgift om att de inte får tas ut utan överförmyndarnämndens tillstånd (så kallad överförmyndarspärr). Detsamma gäller eventuella försäkringsmedel överstigande nu nämnt belopp som tillfaller den underårige. Vidare ska den som sköter utbetalningen genast anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden. Skyldigheten att sätta in medlen på spärrat konto och anmäla förhållandet till överförmyndarnämnden följer av 16 kapitlet 11 § föräldrabalken. 

Deklaration expand_less expand_more

Dödsboet finns kvar tills alla tillgångar är skiftade. Under tiden är dödsboet som regel skyldigt att deklarera. Förmyndaren är skyldig att se till att dödsboet lämnar in en deklaration. Huvudregeln är att samtliga delägare ska underteckna deklarationen, men har en delägare fått fullmakt från de andra kan denne ensam underteckna.   

  

Hur länge kan dödsboet stå oskiftat? expand_less expand_more

Det finns ingen tidsgräns hur länge ett dödsbo får vara oskiftat utom när det ingår en skog- eller lantbruksfastighet i dödsboet. En sådan fastighet får inte ägas av ett dödsbo mer än fyra år efter det år dödsfallet inträffade. Observera att det ofta inte är skattemässigt fördelaktigt att låta ett dödsbo stå oskiftat för länge. 

Riktlinjer om arvoden

Information och riktlinjer expand_less expand_more

Arvoden och ersättningar till ställföreträdare (god man, förvaltare och förordnade förmyndare) regleras i föräldrabalken. I 12 kap. 16 § föräldrabalken framgår att ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har varit skäligen påkallade för uppdragets fullgörande. Södertälje kommuns riktlinjer bygger huvudsakligen på rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR) och som framgår av cirkulärnr. 22:31, ”Arvoden och ersättningar till förmyndare, gode män och förvaltare m.fl.”. Det bör dock betonas att Överförmyndarnämnden (nedan kallad nämnden) nämnden prövar varje enskilt ärende för sig utifrån de förutsättningar som föreligger i det enskilda fallet. Det betyder att arvodet kan skifta över tid beroende på vilka insatser ställföreträdaren har gjort.

Dessa riktlinjer tydliggör hur uppdragen arvoderas och vilken nivå arvodet bör ligga på. Riktlinjerna omfattar inte arvoden till gode män för ensamkommande barn. 

Läs riktlinjerna i sin helhet här.