Skola & förskola
Låt Torekällberget vara en självklar del i din undervisning. Torekällberget erbjuder tillgängliga och engagerande lärmiljöer att utforska på egen hand. Vi har även en rad olika bokningsbara program för förskola och skola.
De bokningsbara programmen erbjuds kostnadsfritt till grupper från förskola och skola i Södertälje kommun. För grupper från andra kommuner utgår en kostnad.
Skicka bokningförfrågan till skola.torekallberget@sodertalje.se
Förfrågan ska innehålla:
- Önskat program
- Datum
- Tid
- Antal barn/elever
- Antal vuxna.
- Kontaktuppgifter
PEDAGOGISKA PROGRAM HÖSTTERMINEN 2024
Här berättar Södertälje friskola hur ett besök kan gå till
-
”Vi hade ett fantastiskt besök på Torekällberget med vår egen fröken Susanna. Hon ledde oss in i skolan där vi först blev inringda av henne och lilla klockan. Alla barnen stod på ett fint och prydligt led. Fröken Susanna berättade om hur det var i skolan för ca 100 år sedan med hjälp gamla fotografier. Hon jämförde hur det var idag. Att barnen hade med sig egen matsäck varje dag. Hur man fick gå till skolan och hur skorna hur skorna blev slutna av detta. Bra för barnen att få veta. Och att detta inte var SÅ länge sedan ändå. Vi fick sedan gå igenom fröken bostad och se hennes lilla kök och rum där hon sov och spenderade mycket tid. Vi fick se hennes lilla utdragna säng och fotogenlampan som hon hade på bordet.
Efter detta gick vi in i skolsalen där alla barnen fick sätta sig i de gamla fina bänkarna. De fick en varsin liten griffeltavla där de fick en krita och prova på att skriva sina namn.
Suddet var en hartass som dels var billig men också höll bra och länge. Hon berättade att de inte var lag på att man inte fick slå barn. Detta var alltså tillåtet på den här tiden. Men att det var långt ifrån alla som gjorde det.
Fröken spelade på orgeln och barnen sjöng tillsammans psalmen ”Din klara sol…” varje morgon.
Något nytt vi alla fick veta var att barnen på den här tiden kunde få små skyltar med band runt halsen där det stod hur de ”var” och uppförde sig. Det kunde tex stå ”flitig” ”lat” ”dum” och så vidare. Inget vi hade fått göra i dagens skola.
Efter skolbesöket gick vi ”hem” till torpet där vi fick inblick och berättat om hur man levde. Hur barnen fick arbeta på gården. Vilka djur som fanns och hur mycket arbeta det faktiskt var. Att alla i familjen var tvungna att hjälpas åt och att barnen fick hjälpa till massor. Dels med djuren men också med syskon och annat göra.
Det var jättekallt inne och därför levde man flera i samma rum för att bla hålla värmen. Man turades om att sköta kaminen och elden inne som var det som gav ljus och värme. Stearinljus var dyrt på den här tiden och användes mest till jul.
Vi fick också prova på en liten gymnastik. Som vår idrott. Då tog man inspiration från det militära och man hade sett hur de gjorde när de tränade. Vi gjorde benböj och lite utfallssteg.
Tack för ett superbra besök där vi alla fick lära oss en massa nytt! ”
Barnens rätt - Lideby skola
En filmad guidad tur (5 min)
Digital visning av Lideby skola (5 min) utifrån temat Barnkonventionen. Lideby skola var med i 2020 års adventskalender, Mirakel, avsnitt 13 då Mira går i skolan år 1920. Se om barnen känner igen den!
GRODAN CRISPIN BESÖKER LIDEBY SKOLA
En filmad guidad tur för mindre barn (20 min)
Grodan Crispin är nyfiken.
Följ med när han besöker Lideby skola på Torekällberget!
Där väntar en present. Vad kan det vara?