Våra djur
Torekällbergets djur är lantraser. Med lantraser menas husdjur som ursprungligen kommit från ett visst område och har anpassat sig till den lokala miljön under en lång tid. Torekällberget är med i arbetet att bevara dessa. Hos oss finns nio olika lantraser; roslagsfår och gutefår, bohuskulla, gotlandsruss, linderödssvin, jämtget, gotlandskanin, ölandshöna och ölandsgås.
Kon tämjdes ur uroxen för runt 8 500 år sedan. Den hölls för mjölkens och köttets skull och den har dragit våra vagnar.
Kaninen tämjdes ur vildkaninen för 3 500 år sedan i sydvästra Europa och nordvästra Afrika. Tama kaniner har funnits i Sverige i 500 år. Kaniner hölls för köttet och för att göra kläder av skinnen.
Hästen tämjdes för ca 6000 år sedan i Centraleuropa. Den har använts i jordbruk och skogsbruk, burit oss på ryggen och dragit våra vagnar.
Fåret är ett av våra äldsta husdjur. Fåren tämjdes för mer än 10 000 år sedan. Fåren hölls för ullens skull och för köttet, skinnen och mjölken.
Geten tämjdes för ca 9000 år sedan i området kring Iran och Irak ur den vilda besoargeten. Getterna hölls för mjölkens skull.
Grisen har varit husdjur i Sverige i minst 4500 år. Den var vanlig både i staden och på landet över hela sverige.
Fåret är ett av våra äldsta husdjur. Fåren tämjdes för mer än 10 000 år sedan. Fåren hölls för ullens skull och för köttet, skinnen och mjölken.
Gåsen tämjdes ur grågåsen för ca 2500 år sedan i Skandinavien. Den hölls för köttets, fjädrarnas och dunens skull.
Hönan har funnits som husdjur i Sverige i 2000 år. Den hölls för äggens och köttets skull.