Bönderna på Mörkö hade före 1876 långt till närmsta kvarn. År 1876 ansökte Carl Bolmström om att få uppföra en ”Hålländsk Wäderkvarn” samt ett boningshus på Noras södra gärde på Mörkö. En äldre kvarn, troligen byggd på 1770-talet flyttades från Näsbacken vid Hörningholms slott på Mörkö till Nora. Den fick namnet Mörk-Nora-Qvarn.
Nora kvarn tillhör en typ av väderkvarn som kallas hättkvarn eller holländare. Hättkvarnar började byggas i Sverige på 1600-talet, troligen efter holländsk förebild. Hela takhuven, eller hättan, där vingarna är fästade vrids genom ett maskineri på tredje våningen. För att utnyttja vindens kraft maximalt, vrids huven så att vingarna är vända mot vindriktningen. Det kunde hända att huven måste vridas flera gånger under malningen om vinden ändrade riktning. För att öka vindfånget kunde väderkvarnens vingar vara täckta med segel av trä eller tyg, som Nora kvarn.
Mjölnare på Nora Kvarn
*År 1876 ansökte Carl Bolmström om att få uppföra en ”Hålländsk Wäderkvarn” samt ett boningshus på Noras södra gärde. Kvarnen namnet ”Mörk-Nora-Qvarn”
*1879 sålde Bolmström Nora kvarn till Engman
*1896 Mjölnaren Johan Öberg övertog kvarnen på ett femårigt arrende
*1910 sålde Engman kvarnen till Lundberg
*1916 Lundbergs dödsbo sålde kvarnen till mjölnaren Öberg tillsammans med boningshus och uthus. Marken ägdes av Hörningsholms fideikommiss.
* Efter ensittarlagens tillkomst 1925 begärde Öberg att få inlösa marken men fick lagfart först 1931
1927–28 vid storm blåste kvarnvingarna av och därefter blev det ingen mera malning i kvarnen.
Flytten till Torekällberget
Den gamla väderkvarnen köptes in av Kulturhistoriska Föreningen 1928 från mjölnaren J. Öberg på Mörkö. Under vintern transporterades virket upp till Torekällberget och återuppfördes under våren och försommaren 1929. Kvarnen stod klar till invigningen av Torekällbergets friluftsmuseum i juni 1929 och var museets första byggnad på plats.