Våra hus

Torekällbergets hus är byggnader av högt kulturhistoriskt värde som har flyttats hit från Södertäljes stadskärna och från stadens omland. Här finns ett 40-tal byggnader och flera av dem är inredda för att visa livet under 1800-talets andra hälft och tidigt 1900-tal. Här visas föremål från museet stora samlingar. Byggnadernas underhålls med antikvariska metoder.

Lilla Bellevue

Lilla Bellevue låg i Nedre Badparken i Södertälje och uppfördes vid mitten av 1870-talet som ett annex till Villa Bellevue. Verandan från Lilla Bellevue flyttades till Torekällberget, medan resten av huset revs. På Torekällberget byggdes ett nytt hus till verandan. Torekällberget har renoverat Bellevue till en konditorimiljö från slutet av 1800-talet. Utgångspunkt för renoveringen har varit serveringsdisken med spegelhylla från Stora Konditoriet i Södertälje.

Lindblomska gården - café

Lindbloms gård låg tidigare på Rådhusgatan 5 i Södertälje. Bostadshuset byggdes på 1750-talet. Torekällbergets museum har låtit renovera huset till hur det kan ha sett ut kring år 1865. Då tillhörde huset en handelsgård, men själva handelsboden låg i ett annat hus på gården. På 1960-talet flyttades bostadshuset till Torekällberget för att ge plats för varuhuset Kringlan. Idag finns Lindbloms Café i huset.

Tåget i stadskvarteret på Torekällberget
Lokaltåget

Loket och vagnarna i Torekällbergets stadskvarter bildar tillsammans ett lokaltåg från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Borgaränkan Lundbergs hus

Lundbergs gård låg tidigare på Turingegatan 21 i Södertälje. Bostadshuset byggdes mot slutet av 1700-talet. Torekällbergets museum visar hur huset såg ut utvändigt runt 1855. Gården var då en jordbruksfastighet som hade åkrar, ängs- och hagmarker strax utanför stadskärnan. 1966 flyttades bostadshuset till Torekällberget för att räddas från rivning. Idag hyrs huset ut till möten och sammankomster.

Magnussonska gården

Magnussons gård låg tidigare på Rådhusgatan 4 i Södertälje. Bostadshuset är troligtvis byggt under 1700-talets andra hälft eller under tidigt 1800-tal. Namnet kommer från smideshandlaren Anders Magnusson som ägde huset 1858. Bostadshuset flyttades till Torekällberget för att ge plats åt varuhuset Kringlan.

Kullmanska gården - möteslokal

Kullmanska gården låg tidigare i närheten av Sankta Ragnhilds kyrka på Turingegatan 13 i Södertälje. Bostadshuset byggdes någon gång under 1700-talet och var då en av de större gårdarna i staden. År 1947 flyttades byggnaden till Torekällberget. Idag är det personalutrymmen i huset.

Nora Kvarn

Kvarnen på Torekällberget är en kopia av Nora kvarn från Mörkö. År 1876 ansökte Carl Bolmström om att få uppföra en ”Hålländsk Wäderkvarn” och ett boningshus i Nora på Mörkö. Den fick namnet ”Mörk-Nora-Qvarn”. Kvarnen var sedan i bruk fram till 1929 då den flyttades till Torekällberget. Kvarnen brann ner 1989, men återuppbyggdes igen. Den har blivit en symbol för Torekällberget.

Patonska huset- handelsbod 1915, Lillboden och utställningar

Huset låg tidigare vid Stora torget i Södertälje, vid hörnet av Storgatan. Det var huvudbyggnaden i en handelsgård och var en av de största byggnaderna i staden när det byggdes på 1790-talet. I husets bottenvåning har det alltid bedrivits någon form av handel. 1962 plockades huset ner för flytt till Torekällberget. Idag finns handelsbod, lekrum och utställningar i huset. Handelsboden är inredd som år 1915. Utvändigt är panelen målad som år 1876 då huset ägdes av grosshandlaren Ninian Paton.

Soltorp- Inrett som sommarhus 1900-tal

Soltorp kommer från Vårvägen 14 i Hagaberg på östra sidan kanalen i Södertälje. Det byggdes någon gång mellan 1904 och 1906. Huset har både använts som åretruntboende och som sommarhus. År 2005 flyttades Soltorp till Torekällberget.

Strömstedska gårdshuset

Kringelstugan låg tidigare inne på en gård på Turingegatan 14 i Södertälje. Huset byggdes under 1700-talet och var då ett typiskt gårdshus i den lilla handels- och hantverksstaden Södertälje. En av stadens mest kända kringelbagerskor, fröken Strömstedt ägde stugan på mitten av 1800-talet. Byggnaden flyttades våren 1961 till Torekällberget.