Våra hus

Torekällbergets hus är byggnader av högt kulturhistoriskt värde som har flyttats hit från Södertäljes stadskärna och från stadens omland. Här finns ett 40-tal byggnader och flera av dem är inredda för att visa livet under 1800-talets andra hälft och tidigt 1900-tal. Här visas föremål från museet stora samlingar. Byggnadernas underhålls med antikvariska metoder.

Ekdahlsstugan

Ekdahlsstugan låg tidigare på Ekdahlsgatan 10 i Södertälje. Huset byggdes någon gång under 1700-talet som bostadshus. 1966 flyttades det till Torekällberget. Idag används det för pedagogisk verksamhet.

Interiörbild på Torekällbergets boktryckarverkstad
Torekällbergets tryckeri 1905

Vid torget på Torekällberget ligger Torekällbergets accidenstryckeri. Föremålen i tryckeriet är från tiden 1875–1910 och kommer från olika tryckerier i Södertälje. I ett accidenstryckeri görs tillfälliga trycksaker såsom reklamblad och etiketter.

Rådman Wallins hus

Wallins gård låg tidigare på Ekdahlsgatan 9 i Södertälje. Den äldsta delen är från 1720-talet. Huset flyttades till Torekällberget 1969 i samband med citysaneringen. På Torekällberget har det i perioder fungerat som bageri.

Wittlotska gården

Wittlockska gården låg tidigare på Ekdahlsgatan 15 i Södertälje. I de två husen fanns det flera mindre lägenheter för uthyrning. Både gathuset och gårdshuset flyttades till Torekällberget 1970. Idag är gatuhuset hantverksbutik och gårdshuset visar en byggnadshistorisk utställning.

Krukmakeriet

Huset är byggt på 1720-talet som bostadshus. Ursprungligen med ett rum och kök, senare tillbyggt och förstorat. I Södertälje låg huset på Jovisgatan 7. På Torekällberget blev huset krukmakeri.

Godståget vid nya huvudentrén på Torekällberget
Godståget

Loket och vagnen vid Torekällbergets huvudentré bildar tillsammans en del av ett godståg från 1800-talets slut.

Filmer från våra hus och trädgårdar