Lantbruk och djurhållning

Miljökontoret bedriver ett systematiskt tillsynsarbete på lantbruk och hästgårdar. Vid tillsynen kontrolleras att lantbrukaren följer aktuella miljöregler. Miljökontoret utövar ingen tillsyn på djurskyddet. Tillsyn på djurskyddsfrågor bedrivs helt och hållet av länsstyrelsen.

Områden för tillsyn

Miljökontorets tillsyn omfattar de delar inom lantbruket som har störst inverkan på miljön. Nedan finns en sammanfattning över vilka områden miljökontoret vanligen inspekterar och vad du som lantbrukare behöver tänka på.

Gödsel expand_less expand_more

Södertälje kommun är klassat som nitratkänsligt område. Nitratkänsliga områden har hårdare regler för lagring och spridning av stallgödsel för att minska läckage av näring till vattendrag, sjöar och hav.

Du som lantbrukare behöver bland annat

  • följa särskilda regler för spridning av gödsel
  • följa särskilda regler för lagring av gödsel
  • beräkna behovet av kväve för dina grödor 

Observera att Södertälje kommun har beslutat om lokala föreskrifter som innebär att tillstånd från miljönämnden krävs för att få sprida bland annat avloppsslam, samt att det kan krävas en anmälan till miljönämnden innan spridning av gödselmedel till eller inom detaljplan får göras.


Läs mer om hantering och spridning av gödsel

Bekämpningsmedel expand_less expand_more

Bekämpningsmedel delas in i växtskyddsmedel och biocidprodukter. Växtskyddsmedel är bekämpningsmedel som används i huvudsak för att skydda växter och växtprodukter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsbruk. Det kan vara mot svampangrepp, skadedjur eller konkurrerande växter. Biocidprodukter är alla de bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel.

Det finns särskilda regler kring hur man ska använda och förvara kemiska växtskyddsmedel.

Du ska bland annat

  • dokumentera din användning i en sprutjournal,
  • ha godkänd utrustning för besprutning,
  • förvara kemikalier och utrustning på ett säkert sätt,
  • följa regler för skyddsavstånd till dricksvattenbrunnar och vattendrag.
     

Anmälan eller tillstånd kan krävas för hantering av bekämpningsmedel

  • Vid användning av växtskyddsmedel i ett vattenskyddsområde krävs en tillståndsansökan
  • Vid användning av växtskyddsmedel utanför jordbruksmark behövs en anmälan eller ansökan om tillstånd, beroende på vilken plats det gäller.
     

För att få sprida bekämpningsmedel klass 1L och 2L behöver du ha utbildningsbevis och användningstillstånd.

Läs mer om hantering och användning av växtskyddsmedel

Cisterner expand_less expand_more

Om du har cisterner med brandfarliga varor så som diesel i din verksamhet kan det innebära att du måste anmäla dem till miljökontoret. Cisterner som rymmer mer än 1 m³ måste också regelbundet besiktigas. Har du en cistern som ska tas ur bruk behöver du informera miljökontoret om det.

Mejla oss på miljokontoret@sodertalje.se om du vill få en blankett att fylla i.

Läs mer om hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor.

Köldmedier expand_less expand_more

Om du bedriver en verksamhet där det används köldmedia är det troligt att du ansvarar för att dessa aggregat ska kontrolleras. Läs mer om vilka regler som gäller för installationer och läckagekontroller, samt hur man rapporterar och vem som har ansvar för det på sidan köldmedier

Avfallshantering expand_less expand_more

Avfall från lantbruk ska hanteras som avfall från företag. Observera att det är förbjudet att elda avfall.

Läs mer om avfallshantering i företag

Ensilageplast

Svenska lantbrukare, odlare, hästägare med fler hanterar årligen stora mängder använd plast från ensilage, säckar och odlingsfilm samt dunkar för, växtskydds- och ensileringsmedel. Svensk Ensilageplast Retur AB (SvepRetur) är ett branschägt materialbolag som utan vinstintresse ansvarar för insamling av denna plast och ser till att den går till miljöanpassad återvinning.

Hantering av döda djur expand_less expand_more

Avlidna lantbruksdjur ska skickas till en av Jordbruksverket godkänd anläggning för förbränning och får inte grävas ner i marken. Detta för att förebygga och minimera risker för människors och djurs hälsa. Tänk på att djurkadaver ska bortskaffas utan onödigt dröjsmål och att materialet i väntan på borttransport ska förvaras på ett sådant sätt att det inte är åtkomligt för vilda djur eller så att det på annat sätt kan utgöra en smittrisk.

För att begrava en häst behöver du tillstånd från miljönämnden.

Det finns ett undantag för hästar och sällskapsdjur (till exempel kanin, hund och katt). De får grävas ner efter anvisningar från miljökontoret. Kontakta miljökontoret för mer information.

Läs mer om nedgrävning av häst

Verkstad expand_less expand_more

Om du har en verkstad i ditt lantbruk och den har golvbrunnar till avlopp behöver du tänka på hur du förvarar kemikalier så att de inte förorenar mark och vatten.

Om verkstaden är kopplad till en oljeavskiljare behöver du tömma oljeavskiljaren regelbundet.

Läs mer om oljeavskiljare.  

Tillsynen är avgiftsbelagd expand_less expand_more

Den tillsyn som miljökontoret utför är avgiftsbelagd. På sidan om årlig tillsynsavgift kan du läsa mer om vad det innebär.

Egenkontroll expand_less expand_more

Enligt miljöbalken ska den som bedriver en verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga sådana verkningar. Den som bedriver sådan verksamhet eller vidtar sådan åtgärd ska också genom egna undersökningar eller på annat sätt hålla sig underrättad om verksamhetens eller åtgärdens påverkan på miljön.

Läs mer om vad det innebär för dig som lantbrukare på Jordbruksverkets hemsida.