Växtskyddsmedel
För att skydda människor, djur och miljön finns det regler om hur hantering av växtskyddsmedel får gå till. Vissa medel får du bara använda om du har särskild utbildning. Vissa platser får bara besprutas om miljökontoret har godkänt det.
Alla växtskyddsmedel är mer eller mindre farliga för hälsan och miljön, därför är det viktigt att du funderar över om du verkligen behöver använda dig av kemiska växtskyddsmedel och att du undviker dem när det är möjligt.
Kemikalieinspektionen granskar och godkänner preparat
För att få använda ett växtskyddsmedel behöver det vara godkänt av kemikalieinspektionen. Se om det är godkänt genom att söka på registreringsnummer eller produktnamn i kemikalieinspektionens bekämpningmedelsregister.
Behörighet att få använda växtskyddsmedel
Alla godkända växtskyddsmedel delas in klass ett, två och tre. Växtskyddsmedel i klass ett och två får bara användas yrkesmässigt.
- Klass 3: får användas av alla.
- Klass 2: du ska vara minst 18 år och genomgå en sprutförarkurs minst vart femte år (kurserna arrangeras av länsstyrelsen).
- Klass 1: förutom klass 2-kraven krävs tillstånd från länsstyrelsen.
För att få tillstånd att använda växtskyddsmedel yrkesmässigt ska du
- gå en grundutbildning i användning av växtskyddsmedel
- ansöka om tillstånd för att få använda växtskyddsmedel
- förnya ditt tillstånd vart femte år genom att gå en vidareutbildning.
Observera att du kan bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift om du saknar användningstillstånd och använder ett växtskyddsmedel med behörighetsklass 1 eller 2.
Växtskyddsspruta ska vara funktionstestad och godkänd
Sprutor som används yrkesmässigt för att sprida växtskyddsmedel måste vara godkända av Jordbruksverket. För att sprutan ska kunna godkännas måste den funktionstestas av en behörig funktionstestare. Godkännandet gäller i tre år, därefter måste sprutan funktionstestas på nytt.
Användning av växtskyddsmedel ska dokumenteras
Du behöver dokumentera din användning av växtskyddsmedel i en sprutjournal. Sprutjournalen ska sparas i tre år och du behöver visa upp den vid ett tillsynsbesök om du blir tillfrågad.
Om du anlitar en entreprenör för spridning av växtskyddsmedel ska både den som utför arbetet och den som är uppdragsgivare kunna visa dokumentationen vid en kontroll.
Du kan med fördel utgå ifrån mallarna på Säkert växtskydd eller använda dig av Jordbruksverkets app Sprutjournalen när du ska dokumentera din växtskyddsmedelsanvändning.
Observera att du kan bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift om du inte dokumenterar vilka skyddsavstånd som har hållits vid spridning av växtskyddsmedel som sker utomhus, vilka övriga försiktighetsåtgärder till skydd mot miljöpåverkan som har vidtagits vid spridning samt i vilket syfte växtskyddsmedlet har använts.
Skyddsavstånd
Vid all bekämpning ska det finnas ett skyddsavstånd mellan det bekämpade objektet och det som kan ta skada av bekämpningsmedlet. De skyddsavstånd som använts vid spridningen ska dokumenteras i sprutjournalen.
Tillämpa integrerat växtskydd (IPM)
Alla som använder växtskyddsmedel yrkesmässigt ska tillämpa integrerat växtskydd. Integrerat växtskydd innebär att välja de lämpligaste av alla tillgängliga metoder för att minska risken för växtskyddsproblem och hålla användningen av växtskyddsmedel på nivåer som är ekonomiskt och ekologiskt försvarbara.
Förvaring av växtskyddsmedel
Växtskyddsmedel ska förvaras torrt och skyddat mot regn, i ett utrymme som saknar avlopp eller är omgivet av en skyddsvall så att kemikalier inte kan läcka till närliggande golvbrunnar. Mer information om hur växtskyddsmedel ska förvaras kan du hitta på produktens säkerhetsdatablad.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida
Mer information om punkterna ovan hittar du på Jordbruksverkets hemsida.