Hållbar livsstil
Dela
Samhället ger oss många förutsättningar för att kunna leva hållbart. Dina val kan göra skillnad. Här är några övergripande saker att tänka på.
Ät dig miljösmart expand_less expand_more
Maten vi äter har stor miljöpåverkan. Gödsel, ogräsbekämpning, djurfoder, transporter - det är en lång process innan maten står färdig på bordet.
Vi svenskar äter runt 800 kilo mat och dryck per person och år. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som de svenska hushållen orsakar kommer från det vi äter – det vill säga från de utsläpp av växthusgaser som dessa livsmedel ger upphov till på sin väg från jord till bord.
Maten påverkar också miljön på andra sätt, till exempel genom användningen av växtskyddsmedel, övergödning, avskogning och utfiskning. Men maten kan också ha positiv inverkan på till exempel odlingslandskapet och den biologiska mångfalden. En del mat har stor påverkan på miljön, en del har mindre. Därför spelar de val vi gör i butiken roll.
Nedan finns några tips på vad du kan tänka på när det gäller matkonsumtion och tillagning. Fler tips hittar du via länkarna.
Det här kan du göra: expand_less expand_more
- Ät mindre kött, ha en köttfri dag i veckan.
- Om du har en iPhone kan du ladda ner en gratis app från Naturskyddsföreningen som hjälper dig att göra miljösmarta val i matbutiken.
- Undvik jätteräkor/scampi/tigerräkor. Både odlade och frihavsfiskade bör undvikas eftersom framställningen sker med ohållbara metoder. Miljön förstörs och människors försörjningsmöjligheter slås undan. Köp säsongsanpassat då är de som bäst och transporterna blir kortare.
- Ät upp maten du köper, var fjärde hemburen matkasse i Sverige slängs.
- Välj färska råvaror istället för halvfabrikat eller djupfryst. Att transportera och hålla maten kall kräver mycket energi.
- Skippa flaskvattnet. Vi har världens bästa vatten i kranen! Dessutom är det billigare.
- Köp ekologiskt och närproducerat. Ekologiska varor har odlats utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. Djuren har fått leva naturligt.
- Kolla vilka fiskar som är okej att äta och som inte kommer från hotade bestånd. Fisken smakar godare om du har ett rent samvete.
- När du lagar maten, använd gärna micro, lägg locket på kastrullen och stormkoka inte.
- Koka vatten i vattenkokare istället för på plattan.
- Diska inte under rinnande vatten.
Tvätta inte bilen hemma på gatan! expand_less expand_more
När bilen tvättas frigörs bland annat kemikalier och tungmetaller som är farliga både för oss människor och för miljön. Om du tvättar bilen hemma rinner vattnet, utan rening, rakt ut i våra sjöar och vattendrag. När du ska tvätta bilen är det därför bra om du åker till en automattvätt eller en "Gör-det-själv-hall". Där tas det smutsiga vattnet från tvätten om hand och renas.
Välj en tvätthall
Avloppsreningsverk är inte anpassade för att ta hand om tvättvatten från biltvätt. Automattvätt och Gör-det-själv-hall är utrustade med reningsteknik som klarar av att rena olja och metaller som följer med tvättvattnet från bilen. När du tvättar bilen i en tvätthall renas vattnet innan det leds vidare till kommunens reningsverk. Om du väljer att tvätta bilen i en Gör-det-själv-hall får du bara använda kemikalierna som erbjuds där. Du får alltså inte ta med dig egna tvättkemikalier, eftersom det kan göra att deras reningsverk inte fungerar som det ska.
Vad säger lagen?
Miljöbalkens hänsynsregler gäller alla, även privatpersoner. I dem står det att vi är skyldiga att göra vad som krävs och är möjligt för att undvika skador i miljön eller för människors hälsa. Att tvätta bilen på gatan är alltså inte acceptabelt enligt miljöbalkens regler. Det finns däremot inte ett uttryckligt förbud mot att tvätta bilen hemma.
Motortvätt
Det är inte tillåtet att tvätta motorer själv hemma. Låt en särskild utrustad verkstad ta hand om motortvätten.
Ställ bilen - börja cykla! expand_less expand_more
Det är ett uttalat mål att Södertälje ska vara en riktig cykelstad. Som ett led i detta arbete har Södertälje kommun bland annat skapat inspirationswebben Heja hojen. Bakom initiativet står samhällsbyggnadskontoret.
Om vi är fler som cyklar till och från jobb och skola, istället för att åka bil, minskar vi de farliga utsläppen och slitaget på vägarna, utöver att vi förbättrar vår hälsa och kondition. Om vi blir fler cyklister skapar vi alltså en bättre livsmiljö för alla i vår stad!
Heja hojen
Heja hojen vill uppmuntra till att det ska cyklas mer i Södertälje kommun. Vi vill inspirera dig att upptäcka hur enkelt, roligt och hållbart det kan vara att cykla i vardagen. Låt dig inspireras av Heja hojen och bli en cyklist du också!
Läs mer om Heja hojen här.
Se även
2021 fick Södertälje kommun ta emot priset ”Årets cykelprestation” för 2020 av Region Stockholm, för ”ett ambitiöst och målmedvetet arbete för ökad cykling”.
2019 antog Södertälje en ny cykelplan, med nya målsättningar, riktlinjer och strategier för hur cykling kan främjas i vår kommun.
Ta hand om ditt avfall expand_less expand_more
Genom att sortera ditt avfall sparar vi energi och resurser. I Södertälje kommun är det Telge Återvinning, ett kommunalt bolag, som ser till att dina sopor tas om hand på ett bra sätt. Dina gamla potatisskal blir biogas, schampoflaskan blir en diskborste och tvättmedelspaketet blir en skokartong. Din insats gör skillnad! Om du har frågor om sopor och återvinning, kontakta Telge Återvinning.
Elavfall och farligt avfall expand_less expand_more
Du kan lämna ditt farliga avfall till Miljöbilen som kör i Södertälje och Nykvarns kommuner. De tar hand om ditt farliga avfall som kan ge allvarliga skador på växter, djur och människor.
Farligt avfall är tillexempel olja och drivmedel, lösningsmedel, färg och lack, lim och spackel, batterier och glöd- och lågenergilampor. Farligt avfall och elavfall kan även lämnas på återvinningsanläggningarna Tveta och Returen. Avfallet går till återvinning eller destruktion.
Förpacknings – och tidningsinsamlingen, FTI AB expand_less expand_more
Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning gör du en betydande insats för naturen. En schampoflaska kan bli till en diskborste, tvättmedelspaketet till en skokartong osv. Det sorterade materialet skickas vidare till olika företag som gör nya produkter av dina sopor.
På återvinningsstationerna kan du sortera tidningar, förpackningar av papper, plast, glas, metall samt batterier. För närmaste återvinningsstation se länk till höger. Återvinningsstationer finns även i vissa flerfamiljshus. Om du vill rapportera att en station behövs städas eller tömmas kan du rapportera detta direkt till förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för detta.
Grovavfall expand_less expand_more
Grovavfall är större föremål som inte passar i sopnedkast eller soptunna. Har du möbler eller andra saker som är hela, försök att sälja dem eller ge bort dem. Om det är trasigt och obrukbart ska avfallet lämnas på Telges återvinningsanläggningar Tveta och Returen där de tas om hand på bästa sätt. I vissa flerfamiljshus finns källsortering som även inkluderar grovavfall.
Gröna påsen expand_less expand_more
Med gröna påsen blir ditt matavfall biogas! I gröna påsen slänger du matrester och annat som går att kompostera, till exempel räkskal, äggskal, kycklingrester, skal från frukt och grönsaker, kaffesump, kaffefilter och hushållspapper. Behöver du nya påsar kontaktar du Telge Bostäder eller din värd. Bor du i villa kan du hänga en tom grön påse på soptunnan så får du nya.
Läkemedel expand_less expand_more
Mediciner gör stor nytta för kroppen. Men om medicinerna hamnar i fel händer eller i naturen kan de göra skada. Överbliven medicin ska därför alltid lämnas tillbaka till Apoteket. Apoteket förstör medicinen på ett säkert sätt.
Pantburkar och flaskor expand_less expand_more
Genom att panta dina burkar bidrar du till en bättre miljö. AB Svenska Returpack och AB Svenska Returpack-PET ansvarar i Sverige för pantsystemen av metallburkar och återvinningsbara plastflaskor. Mer information om retursystem för plastflaskor och metallburkar finns på hemsidan för Jordbruksverkets samt Returpack, följ länkarna till höger.
Städa miljöanpassat expand_less expand_more
När du köper diskmedel, tvättmedel och andra produkter för rengörning i hemmet, tänk på att köpa produkter som är märkta med Bra Miljöval eller Svanen. Det finns också olika sätt att slippa använda så mycket kemikalier. Läs tipsen nedan och använd det du redan har i skåpen!
Det är alltid bättre att göra rent med mekaniska metoder än med kemiska, för både din egen och miljöns skull.
Varmt vatten och några droppar miljömärkt diskmedel eller såpa räcker längre än man tror. De så kallade mirakeltrasorna är också mycket bättre att använda än kemikalier. Här är fler tips på hur du kan städa utan att smutsa ner:
Avlopp
Stopp i avloppet går att få bort utan kemikalier. Prova först med hett vatten i ganska stor mängd, försök annars med den här avloppslösaren: Lös en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten. Häll i avloppet.
Diskbänk
Diskbänken gör du ren med diskmedel. Fläckar går bort med citronsyra.
Frukt- och bärfläckar
Om tyget tål hett vatten kan du avlägsna frukt- och bärfläckar genom att doppa fläcken i kokande vatten.
Fönster och speglar
Blanda varmt vatten med några droppar diskmedel i en blomspruta och spruta på glaset. Torka av med mikrofibertrasa och skölj med vatten med några droppar ättika i. Glasklart!
Golv och snickerier
Använd en kapsyl handdiskmedel eller såpa i en blomspruta med varmvatten. Om du vill gnugga bort en fläck kan du ta citron- eller vinsyra på en tvättsvamp. Svarta fläckar från gummisulor, in lines-bromsar och annat suddar du bort med vanligt suddgummi.
Handfat och badkar
Kalkavlagringar kan du få bort genom att gnida in dem med citron- eller vinsyra och låta det verka en stund. Rostfläckar går bort med vinsyra. Resten är bara att göra rent med såpa eller diskmedel.
Kaffebryggare
För att kalka av kaffebryggaren blandar du 2 dl 12 procentig ättikssprit med 2 dl vatten och låter hälften av vätskan rinna igenom bryggaren. Stäng av och låt det verka i tio minuter, sedan låter du resten av vattnet rinna genom bryggaren. Skölj med två-tre kannor vatten som får gå genom bryggaren.
Kyl/frys
De här skåpen blir rena med diskmedel. Om de är väldigt smutsiga inuti kan du använda bikarbonat.
Mikrovågsugn
Mikron gör du rent med såpa eller diskmedel!
Mässing
Med saften av en citron eller citronsyra kan du putsa mässing. Det fungerar också med ättika blandat med vanligt diskmedel.
Spisfläktar
T-röd fungerar bra. Filtret (OBS! inte kolfilter) lägger du i blöt i tvättmedel eller såpa och hett vatten.
Toaletten
Använd handdiskmedel eller såpa till den vanliga städningen. Du kan desinficera med hushållsättika eller vinsyra. Ta två matskedar av detta i holken, låt stå en stund och borsta sedan rent och spola. Klart!
Tvätt
Använd inte tvättmaskiner med silverjoner (detta är en speciell sorts tvättmaskiner som finns att köpa). Silver är farligare än kvicksilver för vattenmiljön. Har du problem med lukt från tvättmaskinen? Lämna alltid luckan öppen efter tvätt och tvätta någon gång ibland på högre temperaturer.
Ugn
Stryk på såpa och värm ugnen till 100 grader. När såpan bubblar stänger du av värmen. Låt det svalna och torka sedan rent. Om fläckar är svåra att få bort kan du använda skrubbsvamp eller tvålull.
Källa: Gryab
Minska din energianvändning expand_less expand_more
Vi använder energi varje dag på många olika sätt. All energianvändning påverkar vårt klimat negativt men det finns mycket vi kan göra för att använda energin mer effektivt. Många åtgärder är både enkla och billiga.Du som bor i Södertälje kommun kan få hjälp att se över din energianvändning genom Energi och klimatrådgivningen. Rådgivningen kan sänka dina el- och värmekostnader samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Se länk till höger. Nedan finns några första tips på vägen!
Det här kan du göra:
- sänk innetemperaturen och ha inte möbler framför element
- när du väljer nytt uppvärmningssystem- välj ett miljöanpassat!
- duscha kortare tid och installera snålspolande munstycken på kranarna
- stäng av el-apparater ordentligt- ingen stand by!
- koka upp vatten i vattenkokare och använd lock på kastruller
- fyll disk- och tvättmaskinerna innan de används
- byt till miljömärkt el.
Visste du att...
...om alla svenskar satte in snålspolande duschhandtag skulle vi kunna spara 5,3 TWh per år. Det är lika mycket som all energianvändning i 210 000 småhus under ett år!...om alla svenskar stängde av all hemelektronik istället för att ha den i stand-by läge skulle vi spara 0,6 TWh/år. Det motsvarar hushållsel för
120 000 småhus under ett år....om alla svenska småhusägare med direktverkande elvärme satte in värmepumpar skulle vi spara över 4,4 TWh/år. Det är ungefär vad en kärnkraftsreaktor producerar.
Earth Hour
Earth Hour är ett globalt miljöinitiativ som äger rum varje år i slutet av mars. Ett initiativ som innebär att alla lampor släcks under en timme för att visa sitt stöd för klimatåtgärder och energibesparing. Genom att delta i Earth Hour kan vi tillsammans visa vår solidaritet med miljön och främja en hållbar livsstil. Så släck ljuset och gör din del för att skydda planeten!
Läs mer om Earth Hour här.
Handla second hand expand_less expand_more
Att handla second hand innebär många vinster, bland annat genom att du kommer i kontakt med mindre gifter vid tillverkning av textilier används mycket kemikalier som minskar med tvätt och vädring. Dessutom sparar du pengar eftersom det är billigare att köpa begagnat än nytt.
Hur klimatsmart är du? Gör testet. expand_less expand_more
Testa dig själv i den mobilanpassade klimatkalkylatorn som Världsnaturfonden WWF och Stockholm Environment Institute, SEI lanserat.
På cirka tio minuter får du som privatperson svar på dina växthusgasutsläpp och hur många jordklot du använder genom ditt sätt att leva.
Enligt WWF:s Living Planet Report lever vi i Sverige som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Att kolla sina egna växthusgasutsläpp genom kllimatkalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart. Det kan handla om att äta mindre kött och mer vegetariskt, resa mer kollektivt, minska flygresorna, shoppa mindre och satsa mer på second-hand.
- personKontaktcenter
-
homeNyköpingsvägen 26
151 89 Södertälje - phone08-523 010 00
- mailkontaktcenter@sodertalje.se