Radon i marken
Radon bildas naturligt i all berggrund som innehåller uran. Vissa bergarter, som granit och skiffer, innehåller mer uran än andra. Den luft som finns i jorden har alltid en hög radonhalt. Lufttrycket är ofta lägre inomhus än utomhus och radon kan därför sugas in i hus från marken. Mängden radon som kommer in i huset beror på hur mycket marken släpper igenom och hur tät husgrunden är. Om stora mängder jordluft läcker in i bostaden finns det alltid risk för höga radonhalter inomhus. Vill du veta mer om risken för markradon där du bor eller vill bygga kan du titta på Södertälje kommuns markradonkarta som finns längre ned på denna sida.
Radon i vattnet
Det är ovanligt att kommunalt hushållsvatten innehåller höga halter av radon. Vatten från kallkällor samt bergborrade brunnar kan innehålla högre halter. Den största hälsorisken med radon i vatten uppstår när du andas in radon som avgår från vattnet till inomhusluften.
Radon i byggmaterial
Allt byggnadsmaterial av sten avger radon. Det rör det sig dock normalt om lägre halter. Ett undantag är blåbetong som är ett alunskifferbaserat byggmaterial som användes mellan 1929 och 1975. Blåbetong kan ge upphov till mycket höga halter radon, särskilt när luftväxlingen är dålig.