Radon

Radon är en färg- och luktfri radioaktiv gas som finns naturligt i marken. Den bildas när det uran som finns i jordskorpan faller sönder. Radon kan komma in till inomhusluften i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller vattnet. Inandning av radon utgör en hälsorisk. Den som utsätts för höga radonnivåer under en längre tid kan drabbas av lungcancer.

Var finns radon? expand_less expand_more

Radon i marken

Radon bildas naturligt i all berggrund som innehåller uran. Vissa bergarter, som granit och skiffer, innehåller mer uran än andra. Den luft som finns i jorden har alltid en hög radonhalt. Lufttrycket är ofta lägre inomhus än utomhus och radon kan där­för sugas in i hus från marken. Mängden radon som kommer in i huset beror på hur mycket marken släpper igenom och hur tät husgrunden är. Om stora mäng­der jordluft läcker in i bostaden finns det alltid risk för höga radonhalter inomhus. Vill du veta mer om risken för markradon där du bor eller vill bygga kan du titta på Södertälje kommuns markradonkarta som finns längre ned på denna sida.

Radon i vattnet

Det är ovanligt att kommunalt hushållsvatten innehåller höga halter av radon. Vatten från kallkällor samt bergborrade brunnar kan innehålla högre halter.  Den största hälsorisken med radon i vatten uppstår när du andas in radon som avgår från vattnet till inom­husluften.

Radon i byggmaterial

Allt byggnadsmaterial av sten avger radon. Det rör det sig dock normalt om lägre halter. Ett undantag är blåbetong som är ett alunskifferbaserat byggmaterial som användes mellan 1929 och 1975. Blåbetong kan ge upphov till mycket höga halter radon, särskilt när luftväxlingen är dålig. 

 

Hur mäter jag radon i luften? expand_less expand_more

Mätningar är det enda sättet att ta reda på om det förekommer höga halter radon i inomhusluften. Du bör mäta radon regelbundet, gärna vart tionde år eller vid större förändringar av bostaden. Mätpaket med spårfilmsdosor kan beställas direkt från ett ackrediterat analyslaboratorium. Förslag på ackrediterade laboratorier finns Swedacs webbsida. Följ Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning av radon, samt laboratoriets anvisningar. Metodbeskrivning för mätning av radon i bostäder respektive arbetsplatser kan hämtas från Strålsäkerhetsmyndighetens webbsida. 

Hur mäter jag radon i vattnet? expand_less expand_more

Om du har en enskild brunn bör du regelbundet undersöka hur mycket radon som finns i dricksvattnet. Swedacs webbsida kan du se vilka företag som är ackrediterade för radonmätning i vatten. Radon är en gas som har blandat sig med vattnet och därför är det väldigt viktigt att du gör rätt när du tar dina vattenprover för att resultatet ska bli tillförlitligt. Följ därför laboratoriets instruktioner noga. 

Vad gör jag när halten radon är hög? expand_less expand_more

I Sverige har vi en referensnivå på 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m3) inomhusluft i bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde. Det betyder att åtgärder behöver vidtas där radonhalten ligger över referensnivån, för att få ner radonhalten så lågt som det är rimligt och möjligt. För att få reda på var radonet kommer ifrån och vilka åtgärder som krävs behöver du normalt anlita en konsult. Svensk Radonförening har en söktjänst som hjälper dig att hitta kompetens inom radonsanering. 

Om du har en permanent dricksvattenförsörjning med en radonhalt över 1 000 Bq/l bör radonhalten i ditt vatten åtgärdas. Det finns ett flertal aktörer som kan tillhandahålla olika tekniska lösningar för att säkerställa att radonhalten hålls nere. På livsmedelsverkets webbsida finns också råd om hur du kan sänka halten radon i vattnet.

Rapportera radonnivåer expand_less expand_more

Är du ägare av ett flerbostadshus kan du använda vår e-tjänst för rapportering av radonnivåer. 

 

Markradonkarta expand_less expand_more

På markradonkartan kan du se hur mycket markradon som finns i olika områden i kommunen.

Det kan antingen röra sig om ett låg- normal- eller högriskområde. Oavsett område ska man alltid mäta radon med jämna mellanrum. Även i ett så kallat lågriskområde (grönmarkerat) kan halten radon inomhus vara så pass hög att det utgör en hälsorisk.