Livsmedelskontroll
Ska du öppna eller ta över en restaurang eller ett kafé, en kiosk eller en livsmedelsaffär? Då måste du anmäla det till kommunen. Kommunen är tillsynsmyndighet för livsmedelsverksamheter som dricksvattenproducenter, butiker, bagerier, restauranger, skolkök och caféer.
Du som livsmedelsföretagare är skyldig att känna till och följa lagstiftningen, och kommunens miljökontor är skyldiga att kontrollera att du följer lagstiftningen. Länsstyrelsen kontrollerar att kommunernas livsmedelskontroll följer lagstiftningen. Dessutom kontrollerar de exempelvis jordbruk, uppfödare, fiskare och bärplockare.
Livsmedelsverket leder och samordnar landets livsmedelskontroll. Verket kontrollerar dessutom äggpackerier, slakterier, musselodlingar, mejerier, fiskanläggningar med mera. Du hittar bra information om alla slags livsmedelsanläggningar och livsmedelskontroll på Livsmedelsverkets webbplats.
- Allmänt om allergener (183,91 kB)
- Allmänt om redlighet (219,58 kB)
- Baljväxter (163,56 kB)
- Calicivirus (296,4 kB)
- Efterhandsdebitering (21,29 kB)
- Handhygien (401,92 kB)
- Julbord (317,19 kB)
- Livsmedelstaxa 2024 (232 kB)
- Lokaler för livsmedelsverksamhet (313,36 kB)
- Matlagning i särskilda boenden (318,87 kB)
- Minska risken för matförgiftning genom rätt hantering av livsmedel (467,96 kB)
- Redlighet - de vanligaste bristerna (177,78 kB)
- Temperaturmätning (405,55 kB)
- Allergens (166,55 kB)
- Allergens common deficiencies (247,43 kB)
- Fairness the most common deficiencies (310,65 kB)
- Sanktionsavgift (50,42 kB)
- personMiljökontoret
- phone08-523 010 00
- mailmiljokontoret@sodertalje.se