Invasiva arter

Invasiva främmande arter är främmande växt- och djurarter som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning orsakar stora problem för inhemska ekosystem, arter, infrastruktur och för människors hälsa. De invasiva främmande arterna medför stora kostnader både för enskilda människor och för samhället. I Sverige och globalt är det en av de största hoten mot biologisk mångfald.

Vad är en invasiv art?

Människans påverkan genom globalisering och klimatförändringar har lett till att vissa arter sprids till områden som de inte själva skulle ha kunnat sprida sig till. En del av dessa arter etablerar sig och bildar livskraftiga populationer. De främmande arter som anses utgöra hot mot våra egna ekosystem och inhemska arter brukar kallas för invasiva främmande arter.

I Södertälje kommun finns det flera invasiva främmande arter som är upptagna i EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Det betyder att man inte får ha dessa arter i sin trädgård eller på sin mark och man får inte heller sprida dem vidare. Det gäller för Södertälje kommun som markägare men även för andra markägare samt för privatpersoner som äger en trädgård eller mark. Växter som du kan hitta på EU:s förteckning och som finns i Södertälje kommun är exempelvis jättebalsamin (bild),  skunkkalla och jätteloka.

Utöver de arter som finns med på EU:s förteckning finns också andra växter som klassas som invasiva främmande arter och som ställer till stora bekymmer. Exempel på dessa är kanadensisk gullris (bild), parkslide, blomsterlupin och vresros. Alla dessa bör man bekämpa eftersom de sprider sig snabbt och kan täcka stora ytor.

Kommunens ansvar

Södertälje kommun har ett markägaransvar för invasiva arter på kommunalt ägd och förvaltad mark. Det innefattar också alla kommunalt skötta naturreservat. Däremot har kommunen inget övergripande ansvar i frågan. Länsstyrelserna har tillsynsansvaret och Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret.

Anmäl din upptäckt

Du kan hjälpa till med att anmäla arter för att vi och andra markägare kan bekämpa dessa.

Om du upptäcker invasiva arter på kommunal mark är du välkommen att skicka in en felanmälan. Det gör du antingen via:

Glöm inte att uppge kontaktuppgifter om du önskar återkoppling.

Här kan du se vilken mark som tillhör kommunen

 

Här kan du hitta mer information

Länsstyrelsen i Stockholms län: Invasiva främmande arter | Länsstyrelsen Stockholm (lansstyrelsen.se)

Naturvårdsverket: Invasiva främmande arter − djur och växter (naturvardsverket.se)

Artdatabanken (SLU): Invasiva främmande arter | SLU Artdatabanken

Ta bort invasiva växter på egen mark expand_less expand_more

Markägaransvar

Om det växer jätteloka, jättebalsamin eller gul skunkkalla i din trädgård måste du bekämpa/ta bort dem enligt lag. Läs om reglerna här på naturvårdsverkets hemsida. De invasiva arterna ska rensas bort så att hela roten grävs upp. Försök undvika att frön sprids när du tar upp växten ur marken.

  • Lämna trädgårdsavfallet till Telge återvinnings återvinningscentraler Tveta och Returen. Växten ska läggas i en säck och slutas igen. Trädgårdsavfallet slängs sedan i Tveta eller Returen och ska läggas i containern för invasiva arter. Här kan du hitta information om återvinningscentralerna.

Bekämpningsmetoder

Om du ska ta bort invasiva växter på din egen mark är det ofta effektivast och skonsammast för den övriga miljön att bekämpa växten mekaniskt, det vill säga utan bekämningsmedel.

Bekämpningsmedel kan skada övrig natur och spridas i vatten, därför rekommenderas inte denna metod i första hand. Bekämpningsmedel kan också vara förbjudna beroende på sort och område.

Var aktsam vid hanteringen av det avfall som uppstår vid bekämpning. Spridning kan ske om frön, eller för vissa arter som parkslide till och med minsta lilla växtdel eller rot, kommer ut i naturen igen. Kom ihåg att det alltid är förbjudet att dumpa trädgårdsavfall i naturreservat eller på annans mark.

Ytterligare information om vilka bekämpningsmetoder som är bäst för vilka arter kan du läsa om i Naturvårdsverkets metodkatalog.

Illustration som beskriver att man inte ska kompostera växtdelar från invasiva växter utan lägga dem i en sopsäck och transportera dem till en avfallsanläggning.