Aluminiumbehandling av sjöar
Sjöarna Uttran och Måsnaren lider av övergödning. Kommunerna Botkyrka, Salem och Södertälje samarbetar för att förbättra tillståndet i Uttran. Samtidigt samarbetar Nykvarn och Södertälje för att förbättra tillståndet i Måsnaren.
Aluminiumbehandling
Fosfor är ett av flera näringsämnen. I sjöar är fosfor oftast det begränsande näringsämnet, detta innebär att det är tillgången på fosfor som avgör hur stora problemen med övergödning blir. Så är fallet i Uttran och Måsnaren. Stora mängder fosfor kan lagras i sjöns bottensediment och gå i lösning, när syreförhållandena är dåliga. På så sätt blir mer fosfor tillgängligt i vattenmassan och förstärker övergödningen, detta kallas för internbelastning. Fällning av fosfor i sedimenten är ett sätt att åtgärda internbelastningen. Åtgärden innebär att, från en specialbyggd pråm, spruta ned aluminiumsalt i det översta sedimentet i djupare delar av sjöarna. Den lättrörliga fosforn reagerar kemiskt med aluminiumet och bildar en stabil förening som inte frigörs från bottnarna när förhållandena ändras.
Åtgärder för Måsnaren
Måsnaren lider av övergödning och riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormen god ekologisk status till 2027. Kommunerna Nykvarn och Södertälje som delar på sjön har sedan tidigare ett samarbete för att förbättra tillståndet i Måsnaren. Under 2024 och 2025 planeras fosforläckaget från Måsnarens bottnar att åtgärdas genom en aluminiumbehandling som gör att fosforn binds till bottnarna. Åtgärden är medfinansierad genom statsbidrag till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Stockholm.
Kommunerna arbetar sedan tidigare med att begränsa näringsläckage som tillförs sjön från uppströms liggande områden via tillrinningen (så kallad extern belastning). Aktuellt på senare tid i kommunernas åtgärdsarbete för Måsnaren:
Nykvarn
- Anlagt en fosfordamm uppströms mynningen till Kämstasjön som avvattnas till Måsnaren. (2021)
Södertälje
- Breddat och fördjupat inkommande diken till Wasa våtmark (Wasa sedimentfång), (2020)
- Anlagt styrskärmar i Wasa våtmark för att öka uppehållstiden och därmed förbättra reningseffekten (2021)
- Anlagt ett våtmarksområde vid Hovsjö-Tvetaberg (2021)
Åtgärder för Uttran
Uttran inklusive Utterkalven lider av övergödning och riskerar att inte uppnå miljökvalitetsnormen god ekologisk status till 2027. Kommunerna Botkyrka, Salem och Södertälje som delar på sjön, inledde 2017 ett samarbete för att förbättra tillståndet i Uttran. Under 2023 åtgärdades fosforläckaget från Uttrans bottnar genom aluminiumbehandling som gör att fosforn binds till bottnarna. Motsvarande behandling genomfördes i Utterkalven under 2024. Åtgärden medfinansierades genom statsbidrag till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Stockholm.
Kommunerna arbetar sedan tidigare även med att begränsa föroreningar som tillförs sjön från uppströms liggande områden via tillrinningen (så kallad extern belastning). Aktuellt på senare tid i kommunernas åtgärdsarbete för Uttran:
Botkyrka
- Bygga en reningsanläggning vid Lavretsbacken för rening av dagvatten som rinner till Utterkalven.
Salem
- Restaurera våtmarken i Västra Garnudden vilket minskar belastningen på Uttran.
- Reduktionsfiske (utfiskning av vitfisk såsom braxen) i sjön Flaten. Kemisk och ekologisk balans förbättras i Flaten samtidigt som belastningen på Uttran minskar.
Södertälje
- Anlagt dagvattenvåtmarker vid Glasbergasjön vilket minskar belastningen även på Uttran.