MIFO fas 1 innebär att det rör sig om en orienterande teoretisk studie. Uppgifter om verksamheten, med tyngdpunkten på historiska uppgifter, samlas in, till exempel via arkiv, intervjuer och kartstudier. Redan utförda markundersökningar är förstås mycket viktiga men inte nödvändiga för denna fas. Uppgifter om nuvarande såväl som tidigare verksamheter på platsen är av intresse. Det betyder att man även ska titta på verksamheter som eventuellt legat på fastigheten/anläggningsområdet innan dagens verksamhet startade. Det är även viktigt att få med om dagens verksamhet legat på andra platser.
Inventeringen ska mynna ut i att objektet får en av följande riskklass:
- Riskklass 1 – Mycket stor risk för negativa effekter på människa och miljö
- Riskklass 2 – Stor risk för negativa effekter på människa och miljö
- Riskklass 3 – Måttlig risk för negativa effekter på människa och miljö
- Riskklass 4 – Liten risk för negativa effekter på människa och miljö
MIFO fas 2 är en översiktlig undersökning av föroreningssituationen på platsen. Syftet är främst att kontrollera om det finns föroreningar och i vilka halter dessa förekommer, för att kunna göra en säkrare riskklassning än i fas 1. Undersökningen bör även i möjligaste mån ge svar på eventuella föroreningars utbredning i plan och djupled, samt identifiera spridningsvägar.
En undersökning enligt MIFO fas 2 kan delas in i följande arbetsmoment:
- Inventering
- Provtagningsplan
- Provtagning i fält
- Analyser
- Utvärdering (riskklassning)
- Redovisning
MIFO fas 2 syftar till att bekräfta eller förkasta de hypoteser om föroreningar och de risker de utgör på platsen som framkommit i MIFO fas 1.