Färdiga latrinkomposter finns att köpa i handeln, men anläggningen är så principiellt enkel att den händige kan tillverka en egen kompost. Förväxla inte en latrinkompost med en hushållskompost som inte alltid uppfyller kraven för en latrinkompost.
Latrinkomposten ska vara utförd i tåligt material och ha regntätt lock, undvik impregnerat trä då det kan påverka komposteringsprocessen. Komposten behöver vara ventilerad för att innehållet ska kunna syresättas och ska exempelvis förses med nät så att varken fåglar, råttor eller flugor kan ta sig in.
Det är viktigt att innehållet inte kan läcka ut. Botten måste därför vara tät och tätningen ska fortsätta minst 20 cm upp på sidoväggarna.
Komposten ska bestå av två behållare eller vara en tvådelad behållare. Är den tvådelad ska även skiljeväggen vara tät. Varje kompostbehållare ska rymma ca 500–1000 liter beroende på hur mycket den kommer att användas. För permanentbostäder ska kompostanläggningen bestå av två behållare om ungefär 1000 liter i vardera. För ett fritidshus räcker i regel med 2x500 liter.
Facken ska sedan användas växelvis. När behållaren är fylld till två tredjedelar ska den ställas undan. Komposten ska sedan lagras i minst 1 år, räknat från sista påfyllningen, innan kompostjorden kan användas. Under tiden fylls den andra behållaren.
Latrinkompost får inte placeras närmare än 5 meter från tomtgräns utan skriftligt medgivande från ägarna till berörd grannfastighet.