Södertäljes mathantering 2035 visas i Stadshuset
Denna vecka visas en så kallad framtidsprototyp i Stadshuset. Det är projektet Framtidens mat – om att reagera och agera som tagit fram prototypen.
En framtidsprototyp är en sorts ”artefakt från framtiden” och är menad att provocera, väcka känslor och tankar och stimulera till dialog och samverkan.
Mängden producerad mat har kartlagts
Just den här prototypen kan användas för att tänka kring hur matförsörjning kan komma att se ut i olika framtider. Dessa beror på hur vi väljer att agera nu och framöver.
Som grund har Södertäljes nuvarande självförsörjandegrad kartlagts, det vill säga hur mycket mat som produceras jämfört med hur mycket mat som behövs för befolkningen.
En framtid utifrån nuvarande läge
I prototypen gestaltas Södertälje år 2035 och en framtid som skulle kunna vara möjlig utifrån nuvarande läge, globala trender och det arbete som kommunen redan gör inom matproduktion och beredskap.
Inga förberedelser behövs, det är bara att dyka upp. Besöket kan ta så lite som fem minuter även om vi hoppas att många kan stanna lite längre, diskutera och tycka till.
Var: Södertälje Stadshus, entré
När: torsdag 28 november klockan 14–17 och fredag 29 november klockan 08–17
Läs mer på projektets hemsida spekulativmat.com
Du kan även kontakta Marie Palmnäs, e-post: marie.palmnas@chalmersindustriteknik.se
Workshop i Södertälje, grund för prototypen
Prototypen är en del av ett Vinnova-finansierat projekt där Södertäljes kommun är samarbetspartner. Mycket av det som visas i prototypen och framtidsscenariot är byggt på gemensamma workshops samt på Södertälje kommuns pågående arbete med livsmedelsstrategin, odlingsstrategin och pollineringsstrategin.
Chalmers industriteknik driver projektet i nära samarbete med projektparterna EGGS Design Part of Sopra Steria samt Hushållningssällskapet Jönköping.