Årlig uppföljning av social och ekologisk hållbarhet

Boendestöd ökar för att mota depression hos äldre och kommunens textilinsamling har ökat med 400 procent. Det framgår i den årliga uppföljningen av Södertälje kommuns arbete inom social och ekologisk hållbarhet.

Kommunens hållbarhetsarbete utgår från Agenda 2030 och för att utveckla Södertälje på ett långsiktigt hållbart sätt har kommunfullmäktige tagit fram 10 övergripande mål. 

Hanna Klingborg (MP), ordförande i kommunens hållbarhetsutskott ser positivt på resultatet av den lägesbild över hur Södertälje kommun uppfyller kommunfullmäktiges mål inom social och ekologisk hållbarhet.

– Det är oerhört viktigt att alla verksamheter i Södertälje kommun ständigt arbetar mot en hållbar utveckling. Jag kan konstatera att mycket görs för att komma närmare de uppsatta målen. Det är bra att fler barn, unga och äldre tas om hand i större omfattning, att vårt lokala näringsliv kan utveckla sin kunskap och möjlighet till cirkulära affärsmodeller och sist men inte minst att insamlingen av textilier ökat med 400 procent. Det är något vi alla ska vara stolta över för det vi har vi gjort tillsammans.

Om uppföljningen av social hållbarhet

Uppföljningen av social hållbarhet omfattar Folkhälsostrategi 2021–2024, som bland annat syftar till att stärka och utveckla kommunens arbete för en god och jämlik folkhälsa.

Uppföljningningen för år 2023 visar att det pågår ett aktivt arbete med att uppnå samtliga av målen i folkhälsostrategin. Det pågår också ett aktivt arbete med att genomföra aktiviteterna i handlingsplanerna.

Nedan är exempel på insatser och positiva resultat från 2023:

  • Fler utrikes födda kvinnor som har fått arbete eller gått vidare till studier, efter en särskild satsning som påbörjades 2023 mellan Arbetsförmedlingen, folkhögskolan och Scania.
  • En gratis idrottsverksamhet som bedrivits av Telgekoncernen och idrottsföreningar för barn i Hovsjö, Brunnsäng och Blombacka har aktiverat cirka 150 – 200 barn per vecka i varje område under 2023.
  • Utbildningskontoret, kultur- och fritidskontoret och socialtjänsten samverkar med lokalpolis för att i ett tidigt skede ge omfattande stöd till barn och unga som befinner sig i riskzonen för att förhindra att de dras in i kriminella nätverk.
  • Ökade insatser har genomförts i form av boendestöd och social samvaro på mötesplatser för att motverka den negativa utvecklingen av ensamhet och depression bland äldre.
  • Gång- och cykelvägsnätet byggdes ut i olika delar av kommunen.

Uppföljningen visar på att det skett en positiv utveckling inom vissa målområden, till exempel att en stor andel elever känner sig trygga i skolan och att fler kvinnor och män som lämnat etableringsuppdraget har börjat arbeta eller studera. Det finns samtidigt områden där utvecklingen går i en negativ riktning jämfört med tidigare år, exempelvis trångboddhet i flerbostadshus bland barnfamiljer och andelen individer utsatta för sexualbrott.

Om uppföljningen av ekologisk hållbarhet

Miljö- och klimatbokslutet följer upp de ekologiska hållbarhetsmål som finns i Miljö- och klimatstrategin. Bokslutet ger ett nuläge och en sammanfattande bild av det som Södertälje kommuns nämnder och bolag har genomfört under 2023.

Några exempel på insatser och positiva resultat från 2023 är:

  • 89 procent av kommunkoncernens fordon är fossil-oberoende.
  • Insamlingen av textilier i kommunkoncernens egen regi har bidragit till enkelhet för kund samt att insamlingen ökat med 400 procent, vilket bidrar till ökad återvinning och återanvändning av textilier, jämfört med 2022.
  • En översyn av avloppsreningsverken i Hölö och Mölnbo har resulterat i att doseringen av fällningskemikalier har minskat med cirka en tredjedel från föregående år.
  • Nya naturreservat, flera ängs- och pollineringsytor samt våtmarker har skapats.
  • Fler information- och in­spirationsmöjligheter har erbjudits företagare i hur cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller kan stötta upp hållbarhetsarbetet.

Utöver detta lyfts exempel på utvecklingsarbete som behövs för att till år 2030 nå full målfyllnad för målen inom miljö- och klimatstrategin. Dessa är till exempel:

  • Fortsatt utveckling av kommunens krisberedskap och riskhan­tering för att säkra samhället mot konsekven­serna av pågående klimatförändring
  • Fortsatt arbete för att säkerställa god luftkvalitet.
  • Fortsatt ökad satsning på avfallsbrottsligheten.

Hanna Klingborg menar att vi behöver bli bättre för att möta konsekvenserna av klimatförändringarna, den illegala avfallsdumpningen och att säkerställa en god luftkvalitet.

-Det går för långsamt inom vissa områden och där måste vi erkänna att vi behöver bli bättre. Jag vill att vi som samhälle är rustade för risker och konsekvenser som kommer med ett förändrat klimat, säger Hanna Klingborg (MP).

 

Här kan du läsa uppföljningen av social hållbarhet för 2023.

Här kan du läsa uppföljningen av ekologisk hållbarhet för 2023.

Du kan också följa kommunens hållbarhetsarbete i vårt webbaserade verktyg Miljöbarometern.