Årsredovisningen visar positivt resultat för 2023
Kommunförvaltningen Södertälje kommun redovisar ett resultat på 194,5 miljoner kronor, vilket är 94,7 miljoner kronor bättre än budget. Det beror mest på ökade skatteintäkter under året – 153,3 miljoner kronor högre än beräknat.
Nämnderna redovisar ett resultat på -17,1 miljoner kronor där Omsorgsnämndens underskott på -28,2 miljoner kronor är den största negativa avvikelsen. Nämnden har haft högre personalkostnader, nya regler om utökad dygnsvila och ett ökat antal individer med stora omvårdnadsbehov.
Instabil omvärld påverkade 2023:s resultat
År 2023 har präglats av en instabil omvärld, med flera pågående krig och konflikter i vårt närområde. Det tillsammans med rådande lågkonjunktur och hög inflation har påverkat kommunerna som på olika sätt har fått anpassa verksamheterna efter nya förutsättningar.
- Utifrån att det har varit ett tufft år har vi klarat det mycket bra, säger Erika Svensson, ekonomi- och finansdirektör, Södertälje kommun. De ökade skatteintäkterna och försäljningen av Telge Energi har hjälpt oss att klara av kostnadsökningarna.
Kommunkoncernenens resultat
Totalt redovisar Södertälje kommunkoncern (Södertälje kommun och Telgekoncernen) ett resultat på 412,1 mnkr för 2023. Det är en förbättring med 19,7 mnkr jämfört med 2022. Det främsta skälet är Telgekoncernens förbättrade resultat som till stor del beror på försäljningen av Telge Energi. Söderenergi har även under 2023 haft problem med låga resultatnivåer, beroende till stor del på turbinproblem och låga elförsäljningspriser. På kostnadssidan har högre bränslekostnader och hög inflationstakt påverkat resultatnivån.
Måluppföljningen visar att kommunen når sju av nio mål. Målen för medborgarnas inflytande och delaktighet samt Södertälje som trygg och attraktiv kommun bedöms vara delvis uppnådda.
Målet för medborgarnas inflytande och delaktighet bedöms som delvis uppnått då nämnderna rapporterar ett blandat resultat gällande inflytande och delaktighet. Äldreomsorgsnämnden och Omsorgsnämnden når inte önskat resultat vad gäller andel aktuella genomförandeplaner. Överförmyndarnämnden har utmaningar i att få fram tillräckligt antal ställföreträdare till personer med behov av gode män och förvaltare. Verksamheterna jobbar aktivt för att skapa delaktighet vid upprättandet av genomförandeplanerna med både brukare och anhöriga samt att rekrytera ställföreträdare.
Målet för attraktiva Södertälje bedöms vara delvis uppnått. Nämnderna rapporterar ett blandat resultat där nio nämnder anger god måluppfyllelse, fyra nämnder har rapporterat att målet är delvis uppnått och tekniska nämnden rapporterar att målet inte är uppnått. Under 2023 har ett fortsatt fokus varit att bygga upp ett permanent arbete i samverkan med polisen för att motverka organiserad brottslighet och öka tryggheten för Södertäljebor, företagare och besökare. Socialnämnden har haft särskilt fokus på att utveckla insatser riktade till barn som riskerar att rekryteras in i kriminalitet. Aktiviteterna har framför allt varit av förebyggande och uppsökande karaktär där exempel på aktiviteter är barngruppsverksamhet med fokus på psykisk hälsa.
Om årsredovisningen
Årsredovisningen ska tillsammans med nämndernas årsrapporter och revisionsberättelser ligga till grund för fullmäktiges prövning av nämndernas ansvarsfrihet för det gångna årets förvaltning. Den ska ge fullmäktige en rättvisande bild över kommunens samlade finansiella ställning och utveckling och utgöra underlag för kommunfullmäktiges beslut om hur nämndernas resultat ska regleras.
Inkluderat i årsredovisningen är inte bara den verksamhet som drivs under så kallad offentligrättsliga former, utan även sådan verksamhet som bedrivs i form av aktiebolag, stiftelser, ekonomiska föreningar, ideella föreningar eller handelsbolag.
Kommunen och dess bolag ska ses som en ekonomisk beslutsenhet, för vilken kommunfullmäktige har det yttersta ansvaret, såväl ekonomiskt som politiskt.
Ta del av Årsredovisning 2023 här
Läs mer om hur kommunen arbetar med ekonomi, mål och budget här