Besökshunden Helga ger stöd och trygghet

På Socialpsykiatri myndighet i Södertälje kan besökare numera träffa besökshunden Helga. Hunden ska ge stöd, motivation och sällskap på ett kravlöst sätt.

- En besökshund kan hjälpa mot bland annat ångest och stress genom att erbjuda närhet och uppmärksamhet. På så vis kan besöket hos oss kännas tryggare och samtalet få en bättre kvalitet, säger Anette Berg, resultatenhetschef socialpsykiatri myndighet. 

Hundar har välgörande effekt

Idag är det vanligt att hundar arbetar inom vård och omsorg, men att socialtjänsten har besökshund är inte lika utbrett.

Jessica Tyrsjö är ägare av Helga och arbetar på socialpsykiatri myndighet. Hit vänder sig personer som lever med psykisk funktionsnedsättning för stöd i vardagen. Hon är glad över att Södertälje kommun är positiva till besökshund.

- Hundar har en välgörande effekt på människor. Det kan ge så mycket att få vara nära hunden, de ger så mycket kärlek. Helga sprider glädje och bidrar till gemenskap och får en att känna att man ingår i ett sammanhang, säger Jessica Tyrsjö. 

Utbildning för att bli certifierade

Både hund och förare genomgår en utbildning för att bli certifierade. Innan utbildningen startar testas hundens lämplighet.

- För att passa som besökshund ska hunden vara social, nyfiken och trygg även i främmande miljöer. Hunden ska även klara av oväsen och skrammel och får inte gå i försvar av sig själv eller sin förare, säger Jessica Tyrsjö. 

Vid lämplighetstestet bedöms även hundförarens lämplighet. Till exempel ska hundföraren både kunna möta och förstå de personer man jobbar med och samtidigt ta hänsyn till hundens behov.

- Som förare måste jag kunna avläsa min hund i olika miljöer och situationer och agera om hunden utsätts för stress eller påfrestning, säger Jessica Tyrsjö.

Praktik ingår i utbildningen

Helga praktiserar just nu på socialpsykiatri myndigheten. Bland annat ska Jessica öva på att introducera Helga på ett yrkesmässigt sätt i nya miljöer och på de grundläggande färdigheter en besökshund bör klara av i sitt kommande uppdrag.

- Det kan innebära ett stort stresspåslag att besöka myndigheten, då kan det vara lättare med en hund i rummet som inte säger något eller dömer, utan bara är glad att se personen och som gärna kryper upp i knät och myser, säger Jessica Tyrsjö.

Hundar kan bidra med mycket positivt men det finns många olika risker att ta hänsyn till när en besökshund används, till exempel allergi och hundrädsla.

- Vi har gjort en riskanalys och utifrån den tagit fram rutiner för hur vi ska agera för att säkra kvaliteten för både personal och personer som besöker oss. Det är skyltat att vi har besökshund och vi har begränsningar i var Helga får vistas, säger Jessica Tyrsjö.

Besökshund bygger broar

Besökshunden arbetar med att ge motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap. Mötet med en hund kan göra att pulsen och stresshormoner sjunker och att ångest reduceras.

- Med besökshund vill vi uppnå att fler känner sig avslappnade att komma hit eller att fortsätta komma hit. Många är oroliga inför ett besök på en myndighet, att då få träffa Helga kan bidra till ett lugnare och tryggare möte, säger Anette Berg.