Feriepraktikanter i Södertälje läser högt för barn

I år satsar Södertälje kommun på att kombinera läsfrämjande med feriepraktik. Totalt kommer 50 praktikanter läsa högt för barn på kommunens fritidshem under sommarlovet.

Under våren har Södertäljes ungdomar sökt sommarjobb, eller så kallad feriepraktik, och trycket har varit stort. I år är det totalt 840 ungdomar som får feriepraktik i Södertälje och de eftertraktade platserna har fördelats av kommunens utbildningskontor utifrån ungdomarnas kompetens och önskemål.

Ungdomar läser högt för barn

Av 840 praktikanter är det 50 ungdomar som kommer arbeta på fritids under sommarveckorna med läsfrämjande insatser. Det innebär att ungdomarna under tre veckors tid får läsa för och med barn för att främja deras läsning. Satsningen går under namnet  LäsKUL.

Praktikanterna kommer förutom att läsa för barn kombinera läsandet med andra arbetsuppgifter och utflykter. En aktivitet kan vara att läsa för barnen utomhus eller kombinera läsning med fysiska aktiviteter. Ungdomarna får själva ansvara för att lägga upp en plan för hur läsningen ska gå till.

Några av de utvalda böckerna i satsningen LäsKUL är "Mira kvast och Tom Hatt Trollkonstboken" av Jan Sandström och "Vitsippor och pissråttor" av Oskar Kroon.

– Det här är ett spännande sätt att kombinera praktik med läsfrämjande arbete och ge våra ungdomar en meningsfull sommarupplevelse samtidigt som de bidrar till elevernas läsutveckling säger Jenny Stanser, verksamhetschef, grundskolan Södertälje.

Noel Johanson gör i år sin feriepraktik på Hölöskolan i Södertälje. Han har tidigare arbetat med barn och ser fram emot årets koncept att läsa för barnen på fritids.

– Jag är glad att jag har fått sommarjobb och ser fram emot att göra mitt bästa för att få fler barn att intressera sig för böcker och läsning, säger han.  

Feriepraktik leder till arbetslivserfarenhet 

Andra praktikplatser som kommunen ordnat i år är bland annat på Mariekällgårdens Omsorgsboende, Tom Tits Experiment, Granö förskola, Ung Drive Academy och Järna fritidsgård. Feriepraktiken som Södertälje kommun erbjuder är en möjlighet för ungdomar att testa på att arbeta inom kommunens olika verksamheter som äldreomsorg, fritidshem, kultur eller administration. Praktikanterna får genom sommarjobbet också en inblick i arbetslivet och nya värdefulla erfarenheter inför framtiden.