Jämställdhetsprisets finalister

Finalisterna till jämställdhetspriset 2024.

Jämställdhetspriset har delats ut i Södertälje kommun sedan 2016 och nu är finalisterna för 2024 års Jämställdhetspris utsedda. Vinnaren presenteras den 8:e mars på Quality Hotell Park.

Nomineringen till jämställdhetspriset 2024 är nu avslutad. Många intressanta och värdiga vinnare har nominerats och juryn har efter noggranna övervägningar nu fattat det svåra beslutet att utse tre finalister.

Jämställdhetspriset har delats ut sedan 2016, i ett samarbete mellan kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen. Priset delas ut för att uppmärksamma det jämställdhetsarbete som görs i Södertälje kommun. En person, stiftelse, organisation eller företag kan nomineras. Södertälje kommuns egna verksamheter kan inte nomineras.

Tidigare år har juryn valt att inte gå ut med vilka kandidater priset stått mellan och presentera vinnaren på prisutdelningen. Men i år har juryn valt att presentera de tre huvudkandidaterna i förväg. Vinnaren presenteras den 8:e mars 2024 på Quality Hotell Park, kl 17-18.

De nominerade till Jämställdhetspriset är:

Kristina Jamil

Södertäljebon och LT-krönikören Kristina Jamil vill stärka flickors och kvinnors rätt till utbildning i världen. Hon driver en ideell organisation som vänder sig till arabisktalande kvinnor och flickor och erbjuder kostnadsfria digitala utbildningar på distans. I sina krönikor i LT lyfter och ifrågasätter hon gamla könsroller, kulturella anpassningar, andras förväntningar på kvinnor, psykisk ohälsa och svårigheter att skilja sig.

Madeleine Onnela

Södertäljeadvokaten Madeleine Onnela ser till att agera istället för att klaga på orättvisor och samhällsproblem. Hon jobbar även aktivt för att jämna ut könsfördelningen i sin egen bransch. På fritiden arbetar hon för att stärka LVU-placerade barns rättigheter, uppmärksamma varningstecken om föräldrar som dödar sina barn samt öka skyddet för våldsutsatta kvinnor, till exempel genom att sammanföra civilsamhälle och fastighetsbolag.

Maria Geni

Genom föräldrakurser på Läsfrämjarinstitutet (LFI) ger Maria Geni verktyg och nycklar till föräldrar att förstå sig själva och sitt beteende i dagens snabbt föränderliga samhälle. Hon ger stöd till föräldrar att få insikter om hur pojkar och flickor omedvetet ofta behandlas olika, hur deras egen uppväxt påverkar barnuppfostran, hur man lär barn att hantera känslor, stress och motgångar samt hur man vid behov kan ändra sitt eget beteende.

Konferencier för prisutdelningen är Marie Samre, grundare av Kvinnovation som vann Jämställdhetspriset för två år sedan. För underhållningen står bandet Långbacka/Bådagård. Nytt för i år är även att Ung Fritid arrangerar Peppfest samma dag, direkt efter prisutdelningen av Jämställdhetspriset, kl 18-21.

 

Till Jämställdhetspriset är alla välkomna, medan Peppfesten vänder sig till tjejer och icke-binära från årskurs sex till 17 år. Där kommer det bland annat bli uppträdanden av Kubadance company, Jam dansstudio och Actic samt utställare och utlottningar av priser. Ingen föranmälan krävs till något av evenemangen.