Internationell delegation lär sig om Södertäljes hållbara matförsörjning

Hur kan länder tackla sina utmaningar inom hållbar livsmedelsförsörjning? Hur kan kommuner bidra till att skapa hållbara matmiljöer? Den 18 juni fick internationella forskare titta på hur Södertälje kommun arbetar med livsmedelsplanering.

Forskare från Taiwan, Turkiet och Tyskland besökte Södertälje stad och landsbygd för att lära sig om kommunens erfarenheter inom livsmedelsplanering och hållbar mat och hitta gemensamma lösningar.

– Projektet ger oss en chans att utbyta erfarenheter och utmaningar. Det ger oss inspiration till nya idéer och vi kan hitta lösningar tillsammans. Dessutom är det en stolthet för Södertälje att få visa upp allt bra som händer i kommunen kring livsmedel och hållbarhet, säger Jordan Valentin Lane, hållbarhetsutvecklare i Södertälje kommun och kommunikationsansvarig inom projektet.

På Nibble handelsträdgård fick forskarna se hur kommunen arbetar tillsammans med lokala aktörer för att utveckla förmågan att köpa lokalt producerad mat. De fick också se Järna Mejeri som är ett småskaligt mejeri med fokus på lokala och sociala mervärden. Besöket avslutades på Saltå Kvarn.

Klimatförändringar och mathållning viktigt för Taiwan

Ying-Chen Lin, professor på National Taipei University i Taiwan berättar att han kom till Sverige för att lära sig hur Södertälje arbetar med hållbar mat för att ta med sig kunskapen hem.

– Mat är något som alla behöver varje dag. Med tanke på klimatförändringarna runt om i världen – vi har också haft en pandemi – så är mat oerhört viktigt. Hur vi ska säkerställa att våra system för livsmedelsförsörjning är hållbara är en kritisk fråga idag.

Säker, hälsosam och lokalproducerad mat till Södertälje

Södertäljes livsmedelsstrategi går ut på att säkra en god livsmedelsförsörjning för Södertälje kommuns växande befolkning av säker, hälsosam och hållbart producerad mat i tillräcklig mängd, nu och i framtiden.
Strategin ska vägleda all kommunal samhällsplanering och verksamhetsstyrning så att framtida livsmedelsförsörjning inte äventyras. Strategin ska även bidra till att underlätta samarbete, dialog och samsyn mellan livsmedelssystemets olika aktörer, både offentliga, privata och ideella.

flera personer uppradade på rader från en internationell delegation

Besökare från Taiwan, Turkiet och Tyskland tillsammans med studenter från KTH och medarbetare från Matlust under besöket i Södertälje kommun. Foto: Södertälje kommun