Lägesbild och åtgärdsplan ska vässa kommunens arbete mot brott och otrygghet

Nu har Södertälje kommun en brottsförebyggande lägesbild där utmaningar som penningtvätt, dödligt våld och välfärdsbrott identifieras. Insikterna ska leda till rätt åtgärder för att göra Södertäljebornas vardag tryggare och minska kriminaliteten.

– Vi har nu en både bred och djup kartläggning som lägger grunden för vårt fortsatta arbete mot olika typer av brottslighet i Södertälje. För Södertäljebornas skull ökar vi nu takten i det brottsförebyggande arbetet, och vi gör det långsiktigt, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör, Södertälje kommun.

Lägesbilden tas fram utifrån den lag från juli 2023 som kräver att kommuner kartlägger brottsligheten och dess konsekvenser. Utifrån lägesbilden ska kommuner även besluta om en åtgärdsplan.

– Det är genom denna lägesbild vi får tydlig kunskap om hur brottsligheten ser ut och hur omfattande den är i Södertälje. Det är så vi kan hitta de bästa åtgärderna, säger Ulrica Holmqvist, analytiker på säkerhetsavdelningen i Södertälje kommun.

Kriminella nätverk och dödligt våld påverkar flera stadsdelar

Både unga och vuxna Södertäljebor upplever en högre otrygghet och oro för brottslighet, jämfört med andra kommuner. Brottsligheten i Södertälje bedöms även påverka kommunens näringsliv.

I flera stadsdelar ses det grova, dödliga våldet på offentliga platser samt påverkan från och nyrekrytering till kriminella nätverk som en utmaning.

Välfärdsbrott – en fortsatt utmaning

Kommunala verksamheter ser fortsatta brister i hanteringen av register, identiteter, intyg och tillstånd, enligt lägesbilden. Detta skapar förutsättningar för personer att utnyttja och felaktigt få tillgång till bidrag och andra ekonomiska vinster. I rapporten lyfts särskilt felaktig folkbokföring som ett utbrett problem. Även penningtvätt och osund konkurrens är fenomen som bedöms öka.

Minskning av bostadsinbrott och bilbränder

Lägesbilden innehåller även ljuspunkter. Många unga Södertäljebor upplever sig trygga i skolan. Dessutom har de polisanmälda bostadsinbrotten och antalet bilbränder minskat de senaste åren, en trend som även syns i resten av Sverige.

– Det är ett komplext och långsiktigt arbete vi påbörjat och arbetat med inom Södertälje kommun under en längre tid, bland annat genom Pax, myndighetsgemensamt arbete mot den organiserade brottsligheten. Med denna ökade kunskap som lägesbilden ger oss kan nu arbetet fortsätta i ännu högre takt, säger Magnus Gyllestad.

Den strategiska åtgärdsplanens fem områden

  1. unga och kriminalitet
  • stärka kommunens arbete för att förebygga nyrekrytering
  • fortsätta stärka kommunens brottsförebyggande arbete i skolor och på fritidsgårdar
  • tidigt förebyggande arbete och att aktivt stärka föräldrar
  1. minskat våld i offentliga miljöer och hemmiljöer
  2. stärka arbetet för trygga stadsdelar
  3. motverkan av den kriminella ekonomin
  4. stärkt samverkan och utveckling av det kunskapsbaserade arbetet.

Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete

  • Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (2023:196) började gälla från och med den 1 juli 2023. Varje kommun ska enligt lagen bedriva ett kunskapsbaserat och systematiskt brottsförebyggande arbete för att i förlängningen minska brottsligheten och öka tryggheten.
  • Lägesbilden ska uppdateras och åtgärdsplanen följas upp minst vartannat år.
  • Kommunens säkerhetsavdelning ansvarar för att ta fram rapporten och samordna kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

Kommunstyrelsen antog lägesbilden och den strategiska åtgärdsplanen den 31 januari.

För mer information, läs hela lägesbilden och den strategiska åtgärdsplanen.