Nu börjar arbetet med att utreda Fornhöjdens utvecklingsmöjligheter

Igår den 17 juni beslutade kommunfullmäktige att tilldela Titania markanvisning för utveckling av bostäder i Södra Fornhöjden (Östertälje 1:15). Det innebär att Titania tillsammans med kommunen nu kan påbörja ett arbete med att utreda platsens utvecklingsmöjligheter.

I enlighet med kommunens översiktsplan är målet att Fornhöj­den ska utvecklas till att bli ett mer socialt hållbart och funktionsblandat område med närmare kontakt till närliggande bostadsområden och Östertälje station. 

Planen är att det ska byggas flerbostadshus med blandad lägenhetssammansättning och olika upplåtelseformer. Antalet bostäder och våningshöjder kommer att utredas under planprocessen med hänsyn till bland annat översvämningsrisk, höga naturvärden, fornlämningar och buller.  
 
- Markanvisningen innebär att Titania får ensamrätt att under två års tid och givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse av exploateringsområdet. Under tiden kommer kommunen utreda platsens utvecklingsmöjligheter och vi är glada att göra det tillsammans med Titania, säger Nabiha Shahzad, exploateringschef Södertälje kommun.

Karta över markanvisningsområdet längs med Fornhöjdsvägen. 

Bakgrund:

  • En extern motpartsgranskning av Titania gjordes 2023-01-30 samt en uppdatering 24-02-19. Titania med tillhörande koncern och ägare bedöms trovärdiga både avseende genomförbarhet och finansiering av projektet. Granskaren rekommenderar kommunen att godkänna Titania som exploatör inom aktuellt exploateringsprojekt. 
  • Stadsbyggnadsnämnden tog beslut om planbesked 2024-01-23 (SBN 2023/000130). I beslutet anges att förslaget behöver förhålla sig till lågpunkt med översvämningsrisk, höga naturvärden, svagt ekologiskt spridningssamband, fornlämning samt buller.

  • Kommunfullmäktige beslutade 2024-02-05 att återremittera ärendet till kommunstyrelsen i syfte att det föreslagna markanvisningsavtalet med Titania  får större harmoni med stadsbyggnadsnämndens beslut 2024-01-23.
     
  • Kommunfullmäktiga fattade beslut 2024-06-17 om att ingå markanvisningsavtal med Titania.