Ny våtmark ska främja biologisk mångfald och motverka övergödning

Södertälje kommun inleder nu arbetet med att skapa en våtmark vid Skillebyåns mynning till Östersjön, i närheten av Yttereneby naturreservat. Syftet är att motverka övergödning, stärka den biologiska mångfalden och samtidigt göra området mer tillgängligt för allmänheten.

Våtmarken ska inte bara fungera som ett naturligt filter för att rena vattnet från näringsämnen som kan orsaka övergödning, utan också främja den biologiska mångfalden. Genom projektet skapas viktiga lek- och uppväxtområden för fisk, samtidigt som särskilda häckningsöar för fåglar anläggs.

Våtmarken bidrar till rekreation och naturupplevelser

Förutom de miljömässiga fördelarna kommer våtmarken att öka platsens rekreationsvärde. Genom att koppla våtmarken till Yttereneby naturreservat och på sikt skapa stigar längs våtmarksområdet, öppnas nya möjligheter för allmänheten att utforska och ta del av naturen.


– Syftet med våtmarken är inte bara att minska näringsbelastningen på Stavbofjärden och att stärka den biologiska mångfalden, utan också att göra platsen mer attraktiv för södertäljeborna, säger Hugo Davegårdh, vattenstrateg på Miljökontoret i Södertälje kommun.

Våtmarken blir klar 2024

Anläggningsarbetet har påbörjats och genomförs i två etapper, där AB Styrhytten och Lindings våtmarksrestaurering LVR AB ansvarar för varsin del av projektet. Våtmarken förväntas stå klar under 2024.