Nytt samverkansavtal mellan kommunen och Södertäljejourerna om relationsvåld

Södertälje kommun har som mål att våld i nära relationer ska upphöra och att stödet till våldsutsatta ska stärkas. Nu har en förnyad samverkansöverenskommelse mellan socialtjänsten och Södertäljejourerna undertecknats för år 2025–2027.

Våld i nära relationer är ett omfattande folkhälso- och samhällsproblem, en jämställdhetsfråga och ett allvarligt brott som medför stora konsekvenser för individer, relationer och för samhället. Våldet orsakar psykiskt och fysiskt lidande för våldsutsatta och leder till höga kostnader för den enskilde och samhället.

Kommunens socialtjänst erbjuder stöd och insatser till våldsutsatta men även till våldsutövande. Därutöver kompetensutvecklas all personal som jobbar i kommunens skolor, kultur- och fritidsverksamhet och på försörjningsstöd för att snabbare upptäcka och hantera våld i nära relationer.

Södertäljejourerna ger råd, stöd och vägledning till våldsutsatta barn, ungdomar och vuxna och erbjuder hjälp och skydd både i det akuta skeendet och med mer långsiktigt stöd. De arbetar även med våldsförebyggande insatser genom bland annat kompetensutveckling i skolor och på fritidsgårdar.

Det handlar om folkhälsa 

– Våld i nära relationer är i hög grad en folkhälsofråga. Vi måste arbeta förebyggande men även reagera tidigt när det finns tecken på att barn eller vuxna utsätts för våld av närstående. Fler behöver få hjälp till ett liv fritt från våld och idéburna organisationer är ett mycket viktigt komplement till kommunens ansvar för stöd till våldsutsatta personer. Därför förnyar vi vårt samverkansavtal med Södertäljejourerna, säger Viktoria Hjulström, ordförande i socialnämnden i Södertälje kommun. 

Överenskommelsen mellan Södertälje kommun och Södertäljejourerna ska bidra till att nå målet om att allt våld i nära relationer ska upphöra. Genom ekonomiskt stöd och stärkt samverkan i frågor rörande stödet till våldsutsatta stärks arbetet mot våld i nära relationer. Bland annat sker detta genom att kommunen säkerställer att berörda verksamheter sprider information om det stöd Södertäljejourerna kan erbjuda samt att Södertäljejourerna genomför utbildnings- och informationsinsatser till kommunens verksamheter och invånare.

– Långsiktighet och samverkan är den enda vägen framåt för att komma åt vårt allvarligaste samhällsproblem. Vår målbild är gemensam och tillsammans gör vi skillnad, säger Ingrid Linder, ordförande för Södertäljejourerna i Södertälje kommun. 

Målet – att få våldet i nära relationer att upphöra

Överenskommelsen är ett avtal om villkoren för samarbete mellan kommunen och Södertäljejourerna. Det är en avsiktsförklaring där Södertäljejourernas verksamhetsdelar är fortsatt viktiga stöd till Södertälje kommuns medborgare för att stödja brottsutsatta och öka jämställdheten i kommunen. Aktörerna har både ett gemensamt engagemang och ansvar för att nå det formulerade målet – att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska upphöra. Parterna ska ansvara för och styra sina verksamheter men har samtidigt åtagit sig att anpassa dessa för att nå målet.

Överenskommelse om samarbete sker under perioden 1 januari 2025 till och med 31 december 2027.