Orange Week – Södertälje uppmärksammar våld i ungas relationer

Den 18–26 november flaggar Södertälje kommun och polisen i Södertälje orange. Telge Bostäder lyser upp distriktskontoren i Hovsjö, Lina Hage och Brunnsäng med orange belysning. Vi gör det för att manifestera mot våld i nära relation och i synnerhet våld mot kvinnor och flickor. I år har kommunen fokus på ungdomar och unga relationer. 

Orange Week – Södertälje mot våld och förtryck är tillbaka. Orange Week arrangeras för att uppmärksamma och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och flickor samt våld i nära relation. Våld i unga nära relationer har blivit ett alltmer uppmärksammat samhällsproblem, både nationellt och regionalt. Enligt den senaste Stockholmsenkäten 2024 har 6 procent av elever i årskurs 9 och gymnasiet i Södertälje rapporterat att de blivit utsatta för våld av en partner eller före detta partner. Nationella kartläggningar visar att cirka 20 procent av unga personer mellan 15 och 19 år i Sverige har upplevt någon form av våld i sina relationer. 

– Om vi i tidig ålder hjälper ungdomar rätt har vi bättre chans att upptäcka och hindra eventuellt våld i tid. Alla människor behöver verktyg för att hantera sina relationer, kan vi ge goda förutsättningar från tidig ålder ökar vi chanserna för goda livsvillkor senare, säger Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relation i Södertälje kommun.  

Besök i skolorna lyfter våld i relationer  

Under veckan är det planerat att ett antal skolor i årskurs 9 får besök med representanter från Juventas ungdomsjour och kommunen. Besöken som sker klassvis kommer lyfta relationer och öka medvetenheten kring våld i ungas relationer. 

Veckan avslutas med ett fackeltåg tisdagen den 26 november kl. 16.00 från Stadshuset till Stortorget genom Södertälje centrum – fackeltåget är öppet för alla som vill delta. 

– Det viktigaste vi kan göra är att lyssna och ta del av det vi hör från ungdomarna. Den här veckan kan vi ytterligare fördjupa vår kunskap och vårt förhållningssätt i våra möten med ungdomarna, säger Sumar Kolli, samordnare för skolkuratorer.  

Sunda relationer lyfts för att öka tryggheten

Veckan är ett startskott för ökat fokus på unga relationer. Med insatserna och efterföljande arbete hoppas Södertälje kommun kunna skapa en tryggare miljö för unga och öka medvetenheten om vikten av sunda relationer. 

För mer information om hur förebygga våld se Region Gotlands film våldsspiralen.  

Veckan har sitt ursprung i internationella dagen mot våld mot kvinnor och flickor, den 25 november. Händelsen uppmärksammas på olika sätt i en manifestation mot våld. Ett sätt är att bära ett orange plagg för att visa stöd i kampen.   

För mer information kontakta kommunens samordnare mot våld i nära relationer.  

Vanligast med digitalt och psykiskt våld bland ungdomar 

  • Varför orange? Den orange färgen visar med sitt ljus och optimistiska nyans en värld fri från våld.

  • Globalt: En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Under 2022 dödades nästan 89 000 kvinnor och flickor i världen avsiktligt under 2022. 55 procent av alla mord mot kvinnor sker av en familjemedlem eller nära anhörig. (UN Woman)

  • Sverige: I en enkätstudie gjord i år av Allmänna barnhuset frågades 5 820 elever i årskurs 9 om våld i nära relation. Hälften av ungdomarna som svarade hade haft en kärleksrelation. Nästan en tredjedel av dem hade varit utsatta för våld. Vanligast är digitalt och psykiskt våld. Södertälje fakta: 6 procent av ungdomarna som svarade i årets Stockholmsenkät svarade att de upplevt våld av partner. Ungefär lika många svarar att deras föräldrar utövar våld mot varandra. De svarande är från årskurs 9 och 2 på gymnasiet.

  • Samhällskostnad för en våldsutsatt ung person: Från 250 000 kronor och uppåt. (Socialstyrelsens beräkningsverktyg)