Södertälje i framkant inom livsmedelsberedskap

I två workshops som hölls i Södertälje nyligen undersökte deltagarna möjliga scenarion för livsmedelssystemet vid kris eller krig. Södertälje är aktiv partner i ett Vinnova-finansierat projekt som ska problematisera och visualisera hur en sådan framtid kan se ut och vilken mat som finns att äta.

– Vi valde att fråga om Södertälje ville delta i projektet därför att de redan ligger i framkant i dessa frågor i Sverige genom sin odlingsstrategi, livsmedelsförsörjningsstrategi samt Matlust, säger Marie Palmnäs, forskare och projektets koordinator från Chalmers Industriteknik.

Hur skulle framtiden kunna se ut i Södertälje? Som del av projektet Framtidens Mat- om att reagera och agera fick workshopdeltagare uppleva en ”nyhetssändning” från 2035 och diskutera hur Södertälje kan ha förberett sig och vilka konsekvenser det får. 

I ett utvalt framtidsscenario är tillgången på mat begränsad och förväntan på myndigheternas hjälp är hög.

Mat genom "Instabox" på strategiska platser

För att säkerställa att hushåll får tillgång till näring har ett boxsystem, likt 2024 års Instabox installerats på strategiska platser. En gång i veckan får man gå dit, identifiera sig och öppna sin låda. Men vad finns att äta? Hur mycket? Och vem får vad?”  

Så här beskrivs scenariot och frågorna som projektet Spekulativ mat driver. Det är ett samarbete mellan Chalmers industriteknik, EGGS part of Sopra Steria och Hushållningsällskapet Jönköping, i nära samverkan med Södertälje kommun, finansierat av statliga innovationsmyndigheten Vinnova.   

Matförsörjning kan utsättas för olika slags kriser 

– Vi vet inte hur framtiden för vår matförsörjning ser ut. Men vi kan vara ganska säkra på att olika slags kriser med jämna mellanrum utsätter den för påfrestningar. Det har varit lärorikt att tillsammans med kollegor med andra synsätt fundera på vad vi kan ställas inför, säger Åsa Waldenström, odlingssamordnare och samordnare för Södertäljes medverkan i projektet.

Projektet utforskar framtidens matransonering och hur det skulle påverka människor och samhälle. Kan vi lita på lokal självförsörjning eller på storskalig produktion och export? På maten som konsumenterna föredrar eller den mest krislämpliga maten? Med Södertälje kommun som fallstudie undersökte man under workshopen vilka trender och inriktningar som idag kan leda till olika framtider, samt olika utfall i framtiden utifrån hur vi idag väljer att agera.

Södertälje 2035 med bristande matförsörjning

En ”framtidsprototyp” kommer visas i Stadshuset den 28–29 november för dem som är intresserade av att föreställa sig Södertälje 2035, i en kris där matförsörjningen är bristfällig.

Mer information på webbplatsen för projektet Framtidens Mat – om att reagera och agera.