Svenskar och tyskar toppar bokningarna på Farstanäs camping

Farstanäs camping är fortsatt populärt bland utländska gäster. Sex av tio gäster kommer från andra länder och tyskarna toppar siffrorna. Just nu rustas småstugor till uthyrning.

Med campingen och närliggande vandringsstigar öppnade Farstanäs två veckor senare i år, jämfört med 2023. Men besöksstatistiken följer i stort sett 2023:s kurvor, vissa dagar kommer fler besökare, vissa färre än i fjol.

– Det vore konstigt om det inte märks att vi är i en utvecklingsresa. Men trots lågkonjunktur med skralare hushållskassor, ser vi att folk vill campa, säger Sanna Widell, projektledare för driften av campingen 2024. Den kommunala driften av campingen infördes säsongen 2022.

60 procent av gästerna är utländska – flest från Tyskland och Nederländerna

Så här i halvlek av sommaren och fram till den 19 juli registreras drygt 620 bokade campingplatser (framtida bokningar är inte inräknade). Svenskar utgör 248 av bokningarna. 200 utgörs av tyskar, 41 av holländare, 31 av finnar, 22 av norrmän och 19 av danskar. Det betyder att av de bokningar som visas fram till idag utgörs 60 procent av utländska gäster.  

Det Sanna Widell tror lockar besökare är de stora öppna ytorna och de närliggande vandringsstigarna. Dessutom kan besökare välja om de vill stå lugnt och avskilt, nära servicehuset eller med utsikt rakt mot havet.   

Småstugor för uthyrning rustas

Nu, i mitten av juli, rustar Södertälje kommun upp de tre åttakvadratmeter stora stugorna för uthyrning resten av sommaren.

Gratis färd hit med ångfartyget Ejdern  

Ångfartyget Ejdern tar kostnadsfritt med badsugna gäster till Farstanäs. Fredagar 19/7, 26/7, 2/8, kl 10.00 åter kl 16.00, Mer information om badresa till Farstanäs med Ångfartyget Ejdern

Bokbussen dyker upp i Farstanäs. Återstående datum denna sommar är 7/8 samt 14/8, kl 14.30–16.30, busslinje 788 går till Solåkrabyn flera gånger per dag.

Farstanäs naturreservat intill Järnafjärden

Farstanäs naturreservat ligger 5 kilometer öster om Järna intill Järnafjärden, cirka 10 kilometer söder om Södertälje, intill väg 525. Parkering som är gratis finns invid campingen och söder om skogsområdet vid Nästäppans stugområde. Busslinje 788 går till Solåkrabyn eller Farsta.

Naturreservatet erbjuder strövområden med skilda landskapstyper. Längs den rödmarkerade ”Strandstigen” – 2,7 kilometer lång – kan besökare via barrklädda stigar och grova tallar ta sig ut till badklippor med utsikt över havet och fiskevatten i fjärden utanför.

För den som vill upptäcka mer än bara Stockholm går det att stanna på Farstanäs ett par extra dagar. Farstanäs är ett EU-bad med lång sandstrand. Restauranger och fik serverar lokala och ekologiska råvaror. I närheten ligger Tullgarns och Engholms slott samt Ytterjärna – antroposofernas ”Mecka” med sitt speciella formspråk.