Utställningen Surr och biologisk mångfald i Astraparken

Den 20 maj startar utställningen Surr och flera andra aktiviteter i Astraparken i Södertälje. Eventet är ett samarbete mellan Södertälje kommun, Pollinera Sverige och Södertäljes nätverk för biologisk mångfald.
– De här är ett fantastiskt tillfälle att lära sig om hållbarhet, odling, mat och biologisk mångfald i kommunen, men också om vad man kan göra själv. Det viktiga här är samarbete, och vi har med oss Södertäljes nätverk för biologisk mångfald och många andra under programmet, säger Marianne Wissman, parkingenjör på Södertäljes kommun och projektledare för arrangemanget.
Den 20 maj, inträffar FN:s World Bee Day, eller Världsbidagen. Då kan man lära sig mer om livsviktiga pollinatörer, som bin, rödmurarbi, påfågelöga och spyfluga i Pollinera Sveriges utställning Surr. Utställningens fotograf, Lena Granefelt, kommer även att guida genom bilderna. Det kommer också finnas möjlighet att slunga sin egen honung.
Hållbar matkonsumtion och ekologisk odling
Den 21 maj handlar programmet om ekologisk odling och hållbar matkonsumtion. Då kan man lära sig mer om vad man kan göra själv, och här kan kommunen hjälpa till.
– Om man är några personer som tillsammans vill starta en gemensam odling i en park så kan man höra av sig till oss och berätta om sina idéer. Det finns mycket man kan göra både hemma och tillsammans med andra, säger Karin Saler, Södertälje kommuns odlingssamordnare.
Den 22 maj ligger fokus på biologisk mångfald, bland annat med en föreläsning av Ola Jennersten, en av Världsnaturfondens experter. Södertäljes nätverk för biologisk mångfald, som består av Södertälje kommun, AstraZeneca, Scania och Söderenergi, är på plats för att berätta mer om sitt arbete.
Viktigt med grönska i staden
Södertälje har mycket grönska inne i staden i form av stadstallskogar, trädgårdar, ädellövträd och vatten. I staden finns även stora ytor med infrastruktur i form av verksamhetsområden, stora vägar, bostadshus och parkeringar. I dessa områden finns det stor potential att öka på med gröna ytor av olika slag.
– De gröna ytorna är nödvändiga för att upprätthålla våra ekosystemtjänster. Trädens skugga, till exempel, sänker temperaturen eller tar hand om vatten under extremväder. Blommande parker, insekter och dammar skapar livsmiljöer för många arter samtidigt som vi människor kan ta del av deras ekosystemtjänster. Genom vårt samarbete inom nätverket kan vi göra mer för den biologiska mångfalden och visa varför naturen inne i staden är så viktig, säger Mari Nilsson, kommunekolog i Södertälje.
Läs mer och se program och tider här.