Kampanj för att rekrytera Socialsekreterare

I Södertälje finns stora behov som möts med stort engagemang. Här berättar dina framtida kollegor mer. I Södertälje gör din insats skillnad. Det lyfter vi gärna fram.

Naomi Ekblad jobbar som socialsekreterare på Vuxenenheten för missbruk och beroende. 

Varför har du valt Södertälje? 
Här arbetar jag med kollegor som gillar sitt arbete. Folk väljer Södertälje och det känns. Södertälje har en bred problematik, men vi har bra stöd. Det finns närvarande chefer och en bra stämning mellan oss som jobbar. Här får jag också mycket utbildning, vilket är positivt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Varje dag börjar med en avstämning som vi gör tillsammans med Landstingets beroendecentrum. Det är ovanligt att ha ett så nära samarbete som vi har här i Södertälje, och dessa morgonmöten är bra. Vi planerar dagen och går igenom vilka klienter som vi ska träffa. Mitt arbete som socialsekreterare handlar om att bedöma besluta och följa upp insatser.

Arbetet är väldigt fritt, tillsammans med klienten beslutar jag om ett schema, bestämmer när nästa möte ska vara. Inledningsvis gör jag en utredning. Det kan handla om att se ifall någon dricker för mycket.

I Södertälje arbetar vi med modellen Addiction Severity Index (ASI). Vi går igenom sju lika livsområden och ställer frågor, det handlar om beroende, bostadssituation, försörjning och familj m.m. Vi bedömer sen hur allvarligt ett missbruk är och ger ett förslag om åtgärd.

Åtgärden kan t.ex. vara behandling inom öppenvården och i uppföljningsarbetet ingår att utvärdera insatser samt besök hos samarbetspartners och behandlingshem. Socialsekreterare handlägger även ärenden om tvångsvård men besluten fattar inte vi.

Vad vill du säga till de som funderar på att söka?  

Det är givande arbete och jag känner mig både behövd och utvecklas professionellt. Alla klienter är över 20 år och funderar du på jobba här behöver du lite skinn på näsan. Ibland är det nödvändigt att stå på sig, både i relationen med klienter, med också mot samverkanspartners och behandlingshem.

Jag skulle säga att gillar du att göra skillnad för människor – och kan arbeta i team och vara flexibel – då är du rätt. Då kommer du att trivas.