Nobelfirande på vård- och omsorgsboenden

I anslutning till Nobeldagen serverades traditionsenligt Nobellunch på Glasberga vård- och omsorgsboende och kommunens övriga vård- och omsorgsboenden. Glasberga startade traditionen 2013 och firas sedan två år på alla boenden.

Under fredagen den 9 december serverades traditionsenlig nobellunch på Glasberga och kommunens övriga vård- och omsorgsboenden. Glasberga startade traditionen 2014 och firas sedan två år på alla vård- och omsorgsboenden.

Menyn som serveras skiljer sig mellan kommunens nio boenden. På Glasberga serverades i år toast Skagen som förrätt och helstekt fläskfilé med potatisgratäng och rödvinsås som varmrätt. Årets dessert bestod av chokladmousse med hallon och spritsad grädde. Festliga fyrverkerier satte punkt för årets firande på Glasberga då mörkret sänkt sig över Södertälje.

Själva nobelfirandet är kulmen på en veckas förberedelser på Glasberga vård- och omsorgsboende. Inför måltiden har de boende fått hjälp av personalen att klä sig lite extra fint samt hjälp med manikyr så det ska kännas som en riktig högtidsdag. Man har satt upp håret för damerna, plockat fram kläder för fest till alla boende. Samtidigt har personalen klätt sig i klassisk serveringsutstyrsel med svarta byxor/kjol och vit skjorta. Inne i festlokalen har personalen dukat upp långbord där de 67 boende på Glasberga samlas under två sittningar. Bilder från förra årets nobelfest rullar fram på väggen så att brukarna kan känna att de är i sällskap med kungen och drottningen.

Till måltiden serveras vin eller cider.
En levande verksamhet är viktigt för att de boende ska trivas på sina vård- och omsorgsboenden. Mycket av personalens dagliga fokus är att lyfta fram det friska och lustfyllda och låta brukarna får vara i ett sammanhang och känna gemenskap. Den goda måltidsupplevelsen spelar här en viktig roll. Måltidsupplevelsen är en otroligt viktig del av livet på kommunens vård- och omsorgsboenden.